Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Mam pytanie dot. działania xenonów adaptacyjnych.

Jeśli ktoś może proszę o sprawdzenie jak jest w waszych autach.

Po uruchomieniu silnika (włącznik świateł na auto) moje obydwa xenony poziomują się i następnie lewy xenon lekko opuszcza się i przesuwa w lewo. Prawy po zakończeniu poziomowania pozostaje ustawiony na wprost.

Czy to normalne ? Działa to tak jak dla ruchu lewo-stronnego (tak mi się przynajmniej wydaje).

Jeżeli wyłączę funkcję „adaptive” lewy xenon powraca do ustawienia na wprost….

Podczas kręcenia kierownicą w lewo na postoju lampy nie skręcają w lewo (z tego co wiem jest to normalne) natomiast w prawo już tak. Podczas jazdy skręcają w lewo i w prawo.

Jak jest u Was ?

Pytam, ponieważ auto doposażyłem w xenony adpative i chcę mieć pewność, że na pewno wszytko jest w porządku...

Opublikowano
Po uruchomieniu silnika (włącznik świateł na auto) moje obydwa xenony poziomują się (...)

Zgadza się

następnie lewy xenon lekko opuszcza się i przesuwa w lewo. Prawy po zakończeniu poziomowania pozostaje ustawiony na wprost.

Nie, u mnie żaden nawet nie drgnie w lewą lub prawą w trakcie poziomowania.

Podczas kręcenia kierownicą w lewo na postoju lampy nie skręcają w lewo (z tego co wiem jest to normalne) natomiast w prawo już tak. Podczas jazdy skręcają w lewo i w prawo.

Tak ma być.

Byłeś na ustawieniu geometrii świateł?

• Członkowie klubu
Opublikowano

Geometrię świateł sprawdzałem dziś ale na funkcji adaptvie wyłączonej i jest idealna. Myśle, że prawdopodobnie coś źle zakodowalem lewy moduł skrętu. Tylko nie bardzo można to źle zrobić. Szukałem w DISie funkcji adaptacji reflektorów skretnych ale nic po za testami góra, dół, lewo, prawo nie ma. Wykonałem także REFERENCE RUN w DIS ale nic się nie zmieniło...

Czy jest jakiś inny sposób na adaptację modułów skrętu ?

Opublikowano

Obie soczewki powinny być ustawione na równo (po poziomowaniu się) i powinny świecić prosto.

A co do samego skrętu w lewo na postoju skręca się minimalnie, natomiast w prawo jest pełny skręt soczewki.

Co do kodowania, napisz do kolegi o nicku 'E92' on będzie wiedział co zrobić.. :cool2:

Cóż za reklama :8) ;)

Pzdr.

Opublikowano
Obie soczewki powinny być ustawione na równo (po poziomowaniu się) i powinny świecić prosto.

Zgadza się u mnie też poziomują się góra dół i potem świecą prosto

http://desmond.imageshack.us/Himg535/scaled.php?server=535&filename=dsc0230kopiay.jpg&res=landing

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=160396 Czyszczenie parownika

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=160013 MOJE E-90 skradziona

• Członkowie klubu
Opublikowano

Otóż wszytko się wyjaśniło :cool2: ale po kolei :)

Zamieniłem miejscami moduły SMC, zrobiłem kodowanie i dalej to samo. Lewy reflektor po zakończeniu procedury lekko opuszcza się i skręca w lewo. Ale uwaga - soczewka sama powraca w pozycję środkową po osiągnięciu ok 50 km/h. Oczywiście światła skręcają w lewo i w prawo podczas jazdy.

Przepytałem 2 ASO w Warszawie i w jednym uzyskałem odpowiedź, że w wersji E9x LCI (po lifcie) te światła tak działają. Do 50 km/h pracują w trybie świateł miejskich, gdzie doświetlane ma być pobocze drogi.

Informacja jest potwierdzona poniższym zdjęciem.

http://img814.imageshack.us/img814/6625/p0037892.jpg

Zwykłe xenony oświetlają obszar oznaczony numerem 1

Xenony w trybie świateł miejskich obszar nr 2

• 4 lata później...
Opublikowano

Odrzebie kotleta.

Doposarzylem swoją e91 w te świetne lampki. I powiem szczerze mam to samo i nie podoba mi się to. Tylko u mnie wracają do normy jak tylko ruszę. To jest napewno wina programu, czy ktoś może przypadkiem nie napisał nowego?? A może jest podkładka??

• 1 rok później...