Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy mam mały problem. Wczoraj pierwszy raz od tygodnia odpaliłem swoją e46. Wyjechałem na autostradę, przyspieszam i nagle przy prędkości ok 130-140km/h zaczęło telepać autem, leciutkie drganie jest też wyczuwalne przy ok 60km/h. Wraz ze wzrostem prędkości bicie nasilało się do tego stopnia że musiałem zwolnić i pierwszy raz jechałem autostradą 130km/h :mad2: . Tydzień temu wracałem do domu i wszystko było w porządku, wczoraj po tygodniowym postoju lipa. Koła wyważane przy zmianie zimówek na letnie i do wczoraj było ok. Nie wiem czy wskazuje to na powtórne wyważenie kół czy coś sypnęło się w zawieszeniu, chociaż żadnych niepokojących hałasów i stuków nie słychać, na oko paski z ciężarkami są na miejscu. Dodam jeszcze, chociaż nie wiem czy to ważne że samochód stał ten tydzień na nierównym gruntowym podłożu - może ma to jakieś znaczenie.
Opublikowano
Sprawdź zaciski hamulcowe oraz tarcze. Prawdopodobnie zardzewiały trochę tłoczki i nie odbijają klocki tarcza się grzeją po kilku km i jest uczucie bicia ponieważ tarcze sie wichrują.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Sprawdź zaciski hamulcowe oraz tarcze. Prawdopodobnie zardzewiały trochę tłoczki i nie odbijają klocki tarcza się grzeją po kilku km i jest uczucie bicia ponieważ tarcze sie wichrują.

Patrzę że odgrzebałem temat dokładnie rok po jego utworzeniu;)

Panowie, mam problem z tym że przy około 90 km/h występuje lekkie bicie na kierownicy. Spowodowane jest to najprawdopodobniej zapieczonym tłoczkiem w lewym, tylnym kole (jak się nagrzewa to przy wolnej jeździe potrafi skrzypieć jak wóz drabiniasty). Moje pytanie brzmi- jak dobrać się do tłoczka żeby spróbować go czymś nasmarować i ewentualnie czym to zrobić?

Opublikowano
Toczek rzadziej się zacina a częściej prowadnice zacisku. Jeśli już rozbieramy to myjemy detergentem, a smarujemy płynem hamulcowym.
Opublikowano
Jeśli tłoczek okaże się sprawny,to takie drgania kierownicy może powodować odkształcone opony ,tydzień postoju ,wysokie teraz niskie temperatury,i mamy drgania.