Skocz do zawartości

[E34 M30B35] Zaworek zwrotny na rurce serwo <-> kolektor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przy demontażu kolektora ssącego w oczy rzuciła mi się taśma izolacyjna owijająca zaworek zwrotny numerek 11 na rysunku. Po wyjęciu go okazało się, że ma ułamany ten węższy wlot i to właśnie on był zawinięty taśmą. Nie wiem teraz co z tym zrobić, nowy kosztuje 200 złotych, zamienników nie nalazłem. Problem w tym, że nawet nie wiem gdzie miałbym podłączyć ten wlot, bo luźnych wężyków nie mam. Czy ktoś wie do czego powinien być w oryginale podłączony ten zaworek i czy to będzie problem jeśli np. zakleję porządnie na stałe tą wąską rurkę? Do tej pory z hamulcami nic złego się nie działo. I po co tak właściwie tam jest ten zaworek?

Dzięki i pozdrawiam.

Opublikowano

małe wyjscie słuzy do napedu podcisnieniowego klap nawiewu-o ile sie nie myle

ja mam go zaslepionego i jest git

jak masz sterowanie nawiewu mechaniczne to zaslep go.

Pozdrawiam
Opublikowano

A jak poznać czy to sterowanie jest mechaniczne? Generalnie jak gaszę samochód to słychać jak się jakieś klapy zamykają, jak zamykam obieg wewnętrzny to też jakieś cięgno pracuje ale czy to wszystko?

Póki co zaślepię, bo innego pomysłu i tak nie mam, a 2 stów nie wydam na takie coś...

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.