Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy da się jakoś rozpoznać, że czynnik w klimie wymaga uzupełnienia? Aktualnie odgrzybiłem sobie klimatyzację, wieje z niej przyjemnym chłodem, ale nie wiem kiedy był uzupełniany czynnik. Wiadomo że jest nim smarowana sprężarka więc mogą być kłopoty gdy go braknie :roll:
Opublikowano
zacznie czasami leciutko metalicznie buczeć na niskich obrotach silnika (a przede wszystkim na jałowym), a po wyłączeniu klimy buczenie będzie znikać.
Opublikowano
Przy zbyt niskim ciśnieniu czynnika w klimatyzacji po odpaleniu klimy w środku słychać syczenie rozprężającego się czynnika.
Opublikowano
zacznie czasami leciutko metalicznie buczeć na niskich obrotach silnika (a przede wszystkim na jałowym), a po wyłączeniu klimy buczenie będzie znikać.

skąd powinno dochodzić to buczenie?

Przy zbyt niskim ciśnieniu czynnika w klimatyzacji po odpaleniu klimy w środku słychać syczenie rozprężającego się czynnika.

Nic takiego u mnie nie ma, po włączeniu jest tylko wahnięcie obrotów

Opublikowano

Wahnięcie obrotów to norma. Zależy jeszcze jak wielkie jest to wahnięcie.

Możesz jeszcze zmierzyć temp nawiewanego zimnego powietrza. jak jest mniej niż 8 stopni to nie ma dramatu.

Opublikowano
wczoraj nabijałem klime i po 2 latach ubyło 200gr czynnika (pojemność układu 760gr) a olej był czysciutki... teraz mam spokój na kolejne 2 lata :cool2: powietrze ma temperature 6,5 stopnia przy klimie na max ustawionej :cool2:
Opublikowano

skąd powinno dochodzić to buczenie?

u mnie dochodziło po prostu spod maski, możliwe że roznosiło się przez nawiewy.

Opublikowano
wczoraj nabijałem klime i po 2 latach ubyło 200gr czynnika (pojemność układu 760gr) a olej był czysciutki... teraz mam spokój na kolejne 2 lata :cool2: powietrze ma temperature 6,5 stopnia przy klimie na max ustawionej :cool2:

wg czego, jakiego źródła ukł ma pojemność 760 ?

http://www.ariazone.com.mk/pdf/Automotive%20Refrigerant%20Q-ty%20Guide.pdf

dla e46 320d

strona 3 i pojemność 680gr

Opublikowano

Tego właśnie na naklejce na masce nie ma jest tylko ilość czynnika i podana tolerancja chyba +/- 20 g

Ktoś wie ile dokładnie oleju wchodzi do klimy w M47 ?

Opublikowano

bylem na serwisie klimy za 49zł (z serwisu grupowych zakupów)

podpięli urządzenie bosha

odessało/odzyskało (540-550gr)

wytworzyło próżnie

sprawdziło ciśnienie układu

wpuściło olej (8-9 gr)

nabiło uv (7-8 gr)

naładowało czynnik chłodzący (650 gr)

na koniec sprawdzili temp z nawiewu i okazało się że na min. chłodzenia i max dmuchawy wychodzi 8*C

nie dostałem wydruku dlatego dane podaje niedokładne ale grunt że nic nie dopłaciłem a zrobiłem serwis za dobrą cenę

Opublikowano
Podobno nawet przy sprawnym układzie klimatyzacji dopuszczalne są ubytki ok 15% czynnika chłodzącego w ciągu roku.jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi :D .Czytałem w" Auto Świat"
never again N46
Opublikowano

podobno

też tak mi mówił że nawet 20%/rok to może być normalny objaw

ja nie miałem serwisowanej klimy od min 2 lat a pewnie dłużej....

Opublikowano
Ja też nie serwisowałem od 2 lat ale mi schładza na maxa do 5 st. przy wylocie z kratek.Taką informację uzyskałem,że jeżeli dobrze schładza to nic nie ruszać :)
Opublikowano
Jeśli sprężarka często staje podczas pracy na luzie, to jest to jeden z objawów małej ilości czynnika.

Dokładnie ,jeżeli będzie mało czynnika chłodzącego to sprężarka będzie się często wyłączać aż czujnik wkońcu nie pozwoli jej włączyć :)

Opublikowano
Czyli teoretycznie jeśli wszystko zadziała jak należy to sprężarka nie ma prawa się zatrzeć w wyniku braku czynnika bo po prostu się nie włączy?
Opublikowano

Gdy jest brak czynnika to się nie włączy, ale jeśli jest go za mało to często staje.

Miałem tak właśnie - klimatyzacja chłodziła, ale sprężarka często "klikała" /rozłączała się/ gdy samochód stał. Po serwisie układu kompresor pracuje cały czas, gdy silnik jest na luzie.

Opublikowano
kurcze u mnie słychać syczenie a i powietrze z kratek ma temperaturę 13C to kiepsko... serwis był robiony w tamtym roku ale i tak nie było zbyt dobrze:( przy serwisie powiem zeby filtr osuszacz wymienili może pomoże???
Opublikowano
kurcze u mnie słychać syczenie a i powietrze z kratek ma temperaturę 13C to kiepsko... serwis był robiony w tamtym roku ale i tak nie było zbyt dobrze:( przy serwisie powiem zeby filtr osuszacz wymienili może pomoże???

U mnie też syczenie,chłodzi marnie.Rok temu nabijałem układ,filtr kabinowy wymieniony wdłg mnie mam gdzies nieszczelność.Była sprawdzana cała klima UV i nic nie pokazało :( była nabita czynnikiem z barwnikiem.

never again N46
Opublikowano
Jak niema już ani grama czynnika to nawet panel klimatronika potrafi migać. A poza tym można rozpoznać po głośnej pracy sprężarki jak koledzy już informowali
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja niedawno kupiłem E46 328 i klima się odpalała ale wentylator nie. Najczęściej po przejechaniu kawałka odpalał się. Chłodne leciało z lewej strony z kratki. Z środkowych wlotów z lewego trochę chłodne a z prawego już nagrzane od słońca i pasażera również. Jak włączałem klim to było takie syczenie słychać z środkowych wlotów. Kupiłem grupona za 79zł na serwis klimy. W tym kuponie było 100g czynnika i za kolejne 100g dopłata 10zł. Ściągnęli 250g tylko i olej. Napełnili nowym olejem i dobili do końca do tych ~740g Dopłaciłem 40zł. Klima odpalała się temp. przewodów od chłodnicy rosła a wentylator stał. Wyjechałem na drogę i powiało chłodem. Zatrzymałem się i wentylator już działał. Teraz wentylator już prawidłowo odpala się razem z klima i zimne powietrze leci z wszystkich wlotów. A chcieli już elektrykę sprawdzać ale odmówiłem że śpieszę się i najwyżej przyjadę (pewnie bym musiał dopłacić)

Łączny koszt 119zł i klima jak marzenie.