Skocz do zawartości

[e36] m52 - czyszczenie ukladu wspomagania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam problem ze wspomaganiem, 2x wymienialem plyn i dalej jest on mulasty, nijak nie przypomina czerwonego koloru.

Bardzo slychac pompe szczegolnie na wolnych obrotach jak krece kierownica.

Przed wymiana pompy chcialbym przeczyscic dokladnie caly uklad, caly - czyli co?

Tutaj pytanie do was, jak zabrac sie do tego.

Opublikowano

jak mówie że było to było! viewtopic.php?t=43359

z tego co widze po Twoich postach masz problem od dawna ze wspomaganiem. Najprawdopodobniej masz zarzniętą pompę.

Możesz spróbować dolać do oleju przed wymiana jakiejs płukanki do silnika i potem zalać nowym.

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano

potwierdzasz to, ze jest to temat o czyszczeniu samego zbiorniczka.

Gluty wraz z plynem przeciez poplynely gdzies jeszcze..

W zbiorniczku jest filtr, czy zalanie go benzyna zalatwi sprawe?

Druga, wazniejsza sprawa dla mnie to to, czy da sie cos jeszcze wyczyscic, np przekladnie kierownicza?

Opublikowano
Jeśli mogę doradzić coś więcej niż czyszczenie zbiorniczka to rozebranie i wyczyszczenie pompy. U mnie jest pompa ZF i zestaw uszczelek kosztował 100 zł OEM. Musisz się dowiedzieć czy w M52 też jest rozbieralna pompa.
Opublikowano

Witam.

Wydaje mi się że jest rozbieralna i podobno nie jest to zbyt skomplikowana konstrukcja tak jak piszesz "stefan", a same części nie drogie. Sam też się do tego będę zabierał niebawem. A z drugiej strony dziwi mnie, że nowa pompa w aso kosztuje krocie, a sama regeneracja od 300 zł do 400 zł (tam w środku wcale nie ma dużo do wymiany), a z kolei na allegro kupisz za 200 zł nową pompę wspomagania . . . dziwny ten świat.

Pozdrawiam