Skocz do zawartości

318i Wariuje komputer,liczniki,zegary,palą się kontrolki e46

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam.Mam nastepujący problem: ok 2 tyg temu odpalam rano auto i świecą się kontrolki abs, asc, h.ręcznego. Ruszam i widzę że prędkościomierz nie działa oraz wskazówka spalania nie chodzi.spostrzegłem również że komp nie liczy mi przejechanych kilometrów, wskazówka poziomu paliwa skacze raz w lewo raz w prawo tak o poziom 1/8 baku.Beatka została podpięta pod kompa i pokazał błąd lewego czujnika abs.Jego wymiana nic nie pomogła.Na dzień po wymianie zapaliła mi się kontrolka tylnych świateł lecz są wszystkie sprawne a wczoraj komp pokazał mi temp +1,5 gdzie wtedy było +22. I wciąż taką pokazuje.Czujnik temperatury jest na 100% sprawny ponieważ wymieniałem go w lutym na nowy oryginalny. Pomocy!!! Edytowane przez dudnibass
Opublikowano
Trochę dziwne żeby wszystkie linie na raz padły, przecież ABS komunikuje sie po CAN a tem. po linki K BUS, może masz jakieś zwarcie w instalacji ??
Opublikowano
Jeszcze raz powiem ze kolega pare dni mial to samo...:) pierw mu swiecila kontrolka od abs i cos tam jeszcze chyba i za pare dni zaczely sie wszystkie palic i obrotomierz przestał działac, kupil na allegro po 50 zl za szt 2 czujniki zamontowal i elegancko :D Jedz na kompa jutro i zobaczymy co powie:)i daj znac oczywiscie:)
Opublikowano
Rozumiem prędkość, spalanie, systemy trakcji, ale co by miał wspólnego czujnik abs z temp zew i kontrolą świateł ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozumiem prędkość, spalanie, systemy trakcji, ale co by miał wspólnego czujnik abs z temp zew i kontrolą świateł ?

Kontrolki trakcji, spalania i prędkościomierz to lewy tylny czujnik ABS, reszta - objawy podobne do braku masy na jakiejś kostce, ja miałem tak w E36, że pewnego razu auto zaczęło żyć po swojemu, oświetlenie wnętrza robiło dyskotekę, szyby się domykały i otwierały itd, itp. Prawdopodobnie przyczyna leżała w złym styku w tylnej lampie, odłączyłem obie kostki i auto przestało świrować, podłączyłem i wszystko zaczęło działać jak powinno. Parę tygodni wcześniej demontowałem lampy i widać coś się źle poskładało.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Problem rozwiązany.

jeszcze raz wymieniony lewy tył czujnik abs a co do świateł nie podswietlalo rejestracji bo styki zasniedziały i dlatego się kontrolka palila

Dzieki wszystkim za pomoc i rady, przydało się