Skocz do zawartości

316 M43 Gaśnie na zimym. Do tego problem z elektryka ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od pewnego czasu niepokoi mnie to, że dzieją się dziwne rzeczy na zimnym silniku. A mianowicie: odpalam auto chcę jechać i bach gaśnie. To samo na gazie i na benzynie. Wygląda to tak jakby auto się dławiło. "Ja mu w gaz a on zgasł" Do tego po ponownym odpaleniu szaleją obroty. Trzeba poczekać ok 10 -20 sek aż sie uspokoi. Dopiero można jechać. Wie ktoś co to może być ? Silnik 1.6 M43 Benzyna + Gaz.

A nie wiem czy to normalne, ale dziś zauważyłem też, że chyba coś nie tak jest z elektryka. Bo jak np zamykam szybę albo włączam nawiew, światła itp. To na sekundę spadają obroty po czym wracają do normy. Czy to normalne zachowanie czy raczej też jest coś nie tak ?

Opublikowano

Witaj

To że spadają obroty na sekunde to tym bym się zbytnio nie przejmował poprostu przy otwieraniu szyb masz większe obciążenie. Co do objawów silnika to tu może byc winny przepływomierz, przeczyśc przepływomierz sprawdz wtyczke czy tam nie zaśniedziało. Przepływomierz sprawdzisz na kompie ewentualnie możesz sprawdzic w taki sposób że przy włączonym silniku zdejmiesz mu wtyczke, wtedy powinien wejśc w tryb awaryjny przejście jest słyszalne będziesz wiedział chociaż że działa ale nie w 100% czy jest sprawna to ci akurat komp wskaże. Co do obrotów to bym jeszcze silniczek krokowy sprawdził ewentualnie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam mam podobny objaw autko [E36 318i] dusi się na zimnym silniku przy rozgrzewaniu lub po dłuższym postoju (pare godzin). Z rana odpalam auto i po przejechaniu paru metrów przy dodawaniu gazu zaczyna się dusić i po chwili przechodzi. Jak już się rozgrzeje to jest wszystko dobrze. Co to może być??

węże gumowy wyglądają dobrze. Podmieniałem przepływomierz i jest tak samo. Sonda lambda i świece były wymieniane przed moim kupnem przez poprzedniego właściciela.

Opublikowano
A ten przepływomierz to mam sprawdzić na zimnym silniku ? czy można też na ciepłym ? Do tego przy jakim jego zachowaniu poznam, że jest ok lub jest coś nie tak ? I jak coś to jak go bezpiecznie przeczyścić ?
Opublikowano

O czyszczeniu przepływomierzu masz multum postów, przepływomierz sprawdź sobie i na zimnym i na ciepłym silniku (takie jest moje zdanie). Usłyszysz zmiane obrotów wpierw spadną ci a po chwili wejdą wyżej z tego co pamiętam to na 1100 ale moge się mylic. A jak? Odczepiasz wtyczke od przepływomierza na włączonym silniku ofc. Poczytaj po forum tu naprawde skarbnica wiedzy jest.

Pozdrawiam

Opublikowano

@ Szewiec, no wlasnie gdybys forum czytal, ewentualnie ksiazke "sam naprawiam ..." to wiedzialbys ze na podstawie pracy silnika po odpieciu przeplywki nie wywnioskuje sie czy przeplywomierz jest sprawny, poniewaz jesli ktorys z czujnikow ulegnie awarii ewentualnie zostanie odpiety, to komputer pomija odczyt z danego czujnika i opiera prace silnika o odczyty z innych czujnikow lub zastepuje ten odczyt zaprogramowana wartoscia. Co nie jest jednoznaczne z przejściem w tryb awaryjny, a przynajmniej w żadnej z czytanych książek nie doszukałem się takiej informacji. Po za tym watpliwe jest zeby kazdy sprawny silnik reagowal tak samo na odpiecie przeplywomierza, tak jak nie kazde auto wyjezdza z fabryki z taka sama moca itp.

Co do diagnozy komputerowej.. tez nie zawsze skutkuje, jak czujnik padl na amen to tak, ale jezeli dziala ale niekoniecznie tak jak powinien to jux niekoniecznie odczytasz blad na komputerze.

Forum owszem jest skarbnica wiedzy, ale nie wszystko co ludzie pisza jest prawda.

Opublikowano
W ciągu 2 dni zrobiłem test. I wyszło na to, że dzieje się tak tylko i wyłącznie na gazie. Na benzynie jednak jest ok. A wprowadziłem was w błąd dlatego, że u mnie gaz bardzo prędko sie przełącza. Ok 10 sek od odpalenia przełącza sie juz na lpg. Niby przy 30 stopniach, ale coś się wierzyć nie chce, że wystarczy na to ok 10 sek. Dodam, że instalacja lpg to STAG 4 ( założona ok 3 miesięcy temu).