Skocz do zawartości

520 Wymiana silnika - elementy skrzyni?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przygotowuję się do wymiany silnika (te same parametry) i już bym to miał z głowy ale obiło mi się o uszy że powinno się też wymienić pewne elementy skrzyni (po polsku chodzi bodajże o docisk i tarczę?).

Czy tak jest rzeczywiście?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy chodzi Ci kolego o łożysko oporowe?
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

Nie wiem o którą część chodzi po polsku. Po niemiecku to Kupplungscheibe a po rozmowie z mechem wychodzi na to ze to mają być właśnie docisk i tarcza.

Tak czy tak, bardziej mnie interesuje prawdziwość tej tezy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wygląda to tak, że jeżeli wyciągamy silnik lub skrzynie i silnik ma najechane pewnie około 200tys to powinno się wymienić kompletne sprzegło i łożysko dla własnego spokoju żeby tam już nie zaglądać i nie ładować się w koszta za jakiś czas jak padnie nam sprzęgło.Potem będziesz pluł sobie w brode że dodatkowa kasa za wymiane a można było zrobić jedno przy drugim.Ja tak zrobiłem wymieniając w tamtym roku skrzynie.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
Tak jak napisal piotr520, w takich sytuacjach najlepiej wymienic, jak juz sie ma rozgrzebane wszystko niz pozniej rozbierac jeszcze raz. Najlepiej caly komplet czyli tarcza sprzegla, docisk i lozysko oporowe i masz spokoj na wiele tysiecy km.