Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Stałem sie posiadaczem 520d , 2009r.automat , 44tys przebiegu. Wszystko jest niby ok. Auto z tzw pewnego źródła.

Nie wiem czy to moje "przewrazliwienie" czy tak może być. Szukałem rozwiazania na forum ale nie do końca znalazłem wyjaśnienie.

Problem dotyczy chyba skrzyni automatycznej.

Objawy są takie, że wrzucając na na bieg wsteczny silnik jest wyraźnie głośniejszy. Poza tym stając np na czerwonym( automat w poz."D") czasami jakby coś rezonowało i nnie jest to słały objaw. Dzwięk mija po ruszeniu z miejsca. Skrzynia nie szarpie

NIe wiem co o tym mysleć. Umówiłem się do serwisu na diagnostykę komputerową ale moze ktoś z posiadaczy i forumowiczow spotkał się z takim problemem.

Będę wdzięczny za jakieś wskazówki

Opublikowano
u mnie na R i D tez pracuje glosniej niz na P i N

pytalem w serwisie i powiedzieli ze tak ma byc :roll:

może to wynika z faktu, że po wrzuceniu biegu silnik zaczyna pracować już pod minimalnym obciążeniem?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Obejrzyj najpierw cały spód auta może to nie skrzynia a jakaś blaszka czy też coś wpada ci w rezonans. Auto na biegu jest pod obciążeniem wiec obroty spadają troszkę, może to powoduje dziwny dźwięk.

Spróbuj na biegu trzymając mocno hamulec dodać lekko gazu zobaczysz czy dźwięk mija czy jest nadal.

Najpierw posprawdzaj sam tyle ile możesz a dopiero potem się na diagnostykę umawiaj.

Poza tym biegi ci zmienia ok ? Przy przełączaniu z R na d szybko zmienia bieg ? Może to ubytek oleju w skrzyni?

Opublikowano

Po nacisnięciu jednoczesnie hamulca i lekko "gazu" dzwiek mija.

W czasie wolnej jazdy przy puszczonym pedale gazu pojawia sie.

Po nacisnięciu hamulca np na światłach czasami jest ale z reguły nie występuje.

Opublikowano
Tym bardziej pachnie mi na jakiś inny problem niż ze skrzynią. Pojedź na podnośnik odpal auto wbij bieg i niech ktoś pod spodem słucha co się dzieje.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, ja tez mam identyczny problem. 4 raz (słownie czwarty) byłem z tym w serwisie BMW w wawie. Za każdym razem mówiono mi, ze to podstawa filtra powietrza się coś luzuje i ja mi za każdym razem poprawiano. Oczywiście po czwartym razie za jeden dzień ( słownie jeden dzień) problem powrócił !!!!!!!!!'!!!! Pojechałem tam z powrotem i wiechałem na warsztat, mówię poproszę mechanika i pokazuje mu co i jak. I wówczas zaczął piszczec pasek. A mechanik to trzeba wymienić pasek i koło. Auto jest z listopada 2009-g i ma 46000 przebiegu. Wiec moim zdaniem serwis z premedytacją " usztywnial" mi podstawę filtra powietrza udając, ze nie widzi probemu. Umowiony jestem na najbliższy wtorek na serwis i jestem ciekawy czy będzie po problemie. Jak już będę wiedział dam znać.

Pozdrawiam Jarek.

Opublikowano

O ile dobrze się domyślam to koło dwumasowe

jest w manualach - my mamy automaty. A naprawa jak najbardziej będzie na gwarancji, nie wyobrażam sobie inaczej. Pozdrawiam

P.s.

Chyba, ze Ty masz manual, to zwracam honor......;)

Opublikowano

Jak Ci powiedzą, ze osłoną filtra to będzie bujda. Tylko nic im nie sugeruj, ciekaw jestem diagnozy...

Ja wstawiam dziś, tez jestem ciekaw czy mi wymienia te paski i koła. Powiedziałem im ostatnio, ze jak tym razem się nie uda idę do rzeczoznawcy, może on będzie lepiej wiedział. A wtedy nie bardzo bedą mieć wyjście i zrobią co trzeba.

Pozdrawiam

Opublikowano

Auto po diagnozie.

Osłona filtra powietrza - wymieniono... :lol:

Przed naprawą bez sugerowania czegokolwiek - serwisant jednak przypuszczał , że może być to koło pasowe.

Nie wiem czy w takich sytuacjach "zgodnie z linią partii" naprawiają osłonę filtra.

Na razie jest poprawa - zobaczymy- jak sie powtórzy - nie będzie miło

• 9 lat później...
Opublikowano
Witam nie wiem czy ktoś mi pomoże natomiast mam problem i nie wiem gdzie szukać moje BMW F10 skrzynia automat przy delikatnym cofaniu na wstecznym biegu wyje coś natomiast przy dodaniu lekko gazu hałas ginie na normalnych biegach jest ok