Skocz do zawartości

520d - Szumy, trzeszczenie w pracy silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dłuższego już czasu słyszałem szum(nie wiem jak nazwać ten dźwięk) w pracy silnika. Postanowiłem sie za to zabrać. Byłem pewny na 99%, że te szumy i świsty dochodzą ze zużytych rolek, napinaczy lub pasków(tak to właśnie brzmiało jak zużyta rolka lub łożysko). Wszystkie te rzeczy wymieniłem na nowe jednak dźwięk pozostał.

W końcu zdjąłem obydwa paski (z klimy i z osprzętu), odpaliłem auto i ku mojemu zaskoczeniu dźwięk pozostał :shock:

Dźwięk ten dochodził z okolicy koła pasowego, wraz z obrotami silnika się nasila. Gdy silnik jest zimny to prawie tego nie słychać ale wystarczy mała przejażdżka i szelest/trzeszczenie pojawia sie jak stado szerszeni...

Gdzie szukać winnego?

Samo koło nie może wydawać takich dźwięków. Łożysko na wale? Chyba nie możliwe...

Czy padnięta pompa oleju może dawać taki hałas, który sie przenosi i słychać go z przodu silnika :?:

Opublikowano

nikt nie ma pomysłu?

chyba przeskocze do działu e46 tam ten silnik jest bardziej popularny..

nie orientuje się nikt jakie dźwięki wydaje zużyta pompa olejowa/jakieś łożysko na pompie?

czy jest to porównywalne z dźwiękami zużytych rolek?

i czy to słychać bardziej od dołu czy z przodu silnika?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
na razie przyczyna nie znaleziona, ale w krótce wybieram się do mechanika i mam nadzieję, że uda się ją znaleźć