Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak w temacie producent przewidział 195/65 R15 ...

może ktoś testował węższe powinny byc lepsze dodam że ten indeks ciężaru jest dobry, mam kpl takich nowych zimowych opon....

prosze o szybką odpowiedz bo śnieg sypie a ja na letnich!!!

silnik 2.0 24V

Opublikowano
ja dzis zalozylem 205/65 r 15 . W porownaniu z moimi Dunlopami sp sport 9090 225/45 17 nie mam wogule trakcji, [BAD] w winklach na zimnym asfalcie ucieka przy glebszym wcicnieciu gazu :shock:

Była E34 M50 2.5 24v :) czerwona

Była Lancia Lybra 2.4 jtd SW lx 2000

Jest Citroen c5 2.2 hdi 2001 exclusive

Jest E34 524 td 1991

1997 YZF 750R (4hd)- sold- nastepny sezon juz hayabusa

http://img244.echo.cx/img244/9103/podavatar6bx.jpg

Opublikowano
A ja też mam 2.0 24V (M50) i założyłem takie buty :) Kupiłem bieżnikowane zimówki 185/65 R15 i zrobiłem już na nich prawie 2000 km. Wszystko jest OK. Myślę, że do wiosny bieżnik się nie odklei :-)))
Opublikowano
Bierznikowanych to ja wole nie zakladac.

185 mozesz spokojnie zalozyc. Opona na zime ma byc nieco wezsza.

Też miałem opory, ale znajomy mnie namówił. Cztery opony kosztowały 320 PLN i mają rok gwarancji. Jak narazie spisują się OK. :-)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Wybiram sie do Polski i nigdzie nie moge dostac zimowek :cry2: a srednio usmiecha mi sie przejazd przez pol Europy na letnich (225). Jedyne opony jakie moge kupic maja rozmiar 195/65/15 jednak na slupku w tabeli cisnien najciensze podane sa 205 :? W zwiazku z tym moje pytanie: czy mozna na zime zalozyc 195 do E39 520i biorac pod uwage fakt, ze auto bedzie sporo ganialo po autostradach :?: :?:
The ultimate driving machine
Opublikowano
ja uważam że węrzsza opona na zime jest lepsza i założenie węrzszej opony oczywiście w granicach rozsądku nie jest złe o ile indeks nośności i prędkości będzie się zgadzał z danymi producenta. węrzsza opona lepiej sprawdzi się na śniegu podkreślam na śniegu nie na suchym, zimnym asfalcie lub na lodzie niż opona szersza. warzne jest żeby opona była dobrej firmy i miała w miare nowoczesną strukture bierznika.
Opublikowano

Zgadzam sie z Piotrkiem. Oponka na zime powinna byc nico wezsza od letniej i tak jak napisal moj przedmowca wszystko w granicach rozsadku.

Jezeli producent pisze ze oponki do autka to 205 wowczas mozna spokojnie zalozyc w zime rozmiar mniejsze (195)

Takze Snared mozesz spokojnie kupowac oponki i je zakladac.

Jednak pamietaj ze autko na mokrym asfalcie bedzie mialo mniejsza przyczepnosc niz na letnich

Opublikowano
powinny byc - licznik bedzie pokazywał troche inne predkosci .......

na zime zaleca sie wezsze opony - nawet samochody WRC np w rajdzie finlandii jezdza na oponach jak z malucha.......

Nie Finlandii tylko Szwecji, w Finlandii jeździmy po szutrze :)

Węższa opona to większy jednostkowy nacisk na powierzchnię, a więc lepsze wbijanie sie opony w śnieg.

Zakładaj opony i w drogę, będziesz łatwiej pokonywał zaspy.

Opublikowano

Witam.

Dodam coś od siebie, w tamtym roku kupiłem sobie komplecik opon 195/65/15, wyjechałem się przejechać, od razu zauważyłem, że szybciej traci trakcję, ale to normalne, ździwiłem się gdy pokonywałem zakręt z większą prędkością, mało tył nie wyprzedił przodu. Po tym incydencie zmieniłe z tyłu na 205/60/15 i... o niebo lepiej, więc stwierdzam że rozmiar ma jakieś znaczenie i nie bez powodu producenci do cięższych aut wkładają deczko szersze oponki. Co do nalewek, to nigdy nie założę, wolę jeździć na 2-3 letnich używkach, niż na jakiś nalewkach. Osobiście do E34 nie założyłbym węższych opon jak 205 ze względów bezpieczeństwa, chyba że nie przekraczasz 120km/h.

Pozdrawiam i życzę bezpiecznej jazdy naszymi kochanymi BUMKAMI. :wink:

http://img638.imageshack.us/img638/9205/panoramaaut.png
Opublikowano

to co ty miałeś za opony?

ja na zime mam 195-65-15 firmy YOKOHAMA i nie czuje żeby auto traciło trakcje jezdzi się bardzo dobrze , stabilnie. a pozatym mowa jest o śniegach może ty nie jeżdzisz po śniegu tylko po suchym asfalcie :wink: to w takim razie lepsze będą 205-60-15 ale na śnieg najlepsza jest wąska i wysoka opona. a poza tym to w zime nie szaleje się w zakrętach jak w lato :nienie:

Opublikowano
to co ty miałeś za opony?

ja na zime mam 195-65-15 firmy YOKOHAMA i nie czuje żeby auto traciło trakcje jezdzi się bardzo dobrze , stabilnie. a pozatym mowa jest o śniegach może ty nie jeżdzisz po śniegu tylko po suchym asfalcie :wink: to w takim razie lepsze będą 205-60-15 ale na śnieg najlepsza jest wąska i wysoka opona. a poza tym to w zime nie szaleje się w zakrętach jak w lato :nienie:

Sedno sprawy :)

Opublikowano

znajomy opchnął e34 i zostały mu 1 roczne zimówki,patrzę na tabliczkę a tam takich nie ma,wszystkie szersze.jeśli dobrze pamiętam to były włąśnie195 ,a ja mam e 32 i najnmiejsze w tablicy bodajże 205.

Bieżnik super - w końcu 1 sezon,więc założyłem.W śnieg się dobrze wgryzały ale jadno ale BUJAŁO NA NICH TAK JAKBYM ZAMIAST KÓŁ MIAŁ SPRĘŻYNY,nie było to przyjemne więc z wielkim żalem oddałem kumplowi.MYŚLĘ,ŻE LUDZIE W FABRYCE dobrze wiedzą co i jak no i po to są te tabliczki z rozmiarami opon,ciśnieniem i maxymalnym obciążeniem :idea: A wybierając zimówki to myślę że lepsze są te węższe dozwolone na tablicy---większy nacisk masy auta w stosunku do powieżchni niż tych szerszych więc conieco lepsza przyczepność

JEDNO CO MNIE DZIWI TO TO ŻE NIE WOLNO JEŻDZIĆ NA KOLCACH,GNOJE NIE DBAJĄ O UTRZYMANIE DRÓG-ŚNIEGU PO PACHY,A MY MAMY SIĘ ROZBIJAĆ---miałem kiedyś kolce w dużym fiacie i było wspaniale...........---najlepsza zima jaką miałem :mrgreen:

Opublikowano
Takie odczucie miałem na asfalcie. Teraz mam 205 i nie odczuwam żeby po śniegu gorzej się jeździło. Oponki jakie miałem to Goodyear UG6
http://img638.imageshack.us/img638/9205/panoramaaut.png
Opublikowano
Zawsze na zimę się daje węższe oponki niż podaje producent samochodu. Więc przy 185ach bym się zastanowił ale 195 bez namysłu. Jedynie co w tych 185/65 może przeszkadzać to profil-można by się pokusić o wyższy. I pilnować indeksu prędkości i nośności.
Opublikowano

Panowie nie przesadzajcie.

Wiem ze 520 jest wołowata, ale nie jest lekka i 185 moze narobic szkod.

Acha, co Wy p...licie o WRC ???!!!! :mad2: :mad2: :mad2:

Ludzie tam są opony z kolcami, cienkie z kolcami wrzynającymi sie w lód.

Ktoś kiedys jeździł na takich , na próbe, to mówił że na beton sie kompletnie nie nadają, a na śniegu leci sie 150 bez problemu.

Opublikowano
Aproos na lato do 1.6 e36 jakie powinny byc opony, bo 205 mialem ale od razu dalo sie odczuc gorsze przyspieszenie i wieksze spalanie, teraz na zime mam 185 i jest okej,ale latem jakie radzicie zalozyc optymalnie, chciałem 195 mozna takie???dzieki isory za wtrącenie :mrgreen: