Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 225
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ale jak zawartość zaworu ? To jest monolit, nic z niego nie wyciągniesz. Wyjmujesz, spinasz i po zawodach. Co do odpowietrzenia - trochę pracy jest, lewa noga się napracuje.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W zaworku jest chyba taki metalowy pierścień/podkładka o małym przekroju. Można pewnie to rozwiercić.

Ja zawór w E91 wywaliłem.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Można rozwiercić. Była o tym mowa. :wink:

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
Sprzęgło raczej jest ok, dwumas albo wysprzęglik daje o sobie znać. Takie objawy tylko dużo, dużo bardziej łagodniejsze miałem właśnie przed demontażem CDV. Wywalenie poprawiło działanie ale nie rozwiązało. A czy przyspieszyło uszkodzenie to sam nie wiem. Wolę zamontować jak wszystko będzie nowe. Zresztą będę robił u gorik79 i on sam zaproponował!
Opublikowano
U mnie rano szarpie na zimnym. Jak się rozgrzeje jest dobrze. Skrzypi mi tez jak wciskam pedal sprzęgła i puszczam. Wymontuje i zobaczymy czy będzie coś lepiej. Podejrzewam że mam sprzęgło już zużyte bo mam 209.000 km
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja zawór w E91 wywaliłem.

odczułeś różnicę?

Wywaliłem ze dwa lata temu i już tak zostawiłem.

Sprzęgło i dwumas mam ciągle oryginalne. Odczułem poprawę po wywaleniu CDV, sprzęgło zrobiło się bardziej bezpośrednie, takie sportowe :wink: i zniknęło opóźnienie w działaniu sprzęgła.

Przy nowym zestawie można pozostać przy CDV. Przy zużytym sprzęgle i wywalenie CDV jest przeważnie odczuwalna poprawa.

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Zawór wywalony :) jest niebo!!! :) w porównaniu do tego co było! Zobaczymy rano jeszcze, dam znać :)

Odpowietrzałeś?

Opublikowano
Jeśli macie już słabe pompki sprzęgła to też nie ma problemu z odpowietrzeniem, robię to bez problemu "od tyłu", to bardzo prosty układ hydrauliczny :wink: Tak jak mówiłem, jeśli ktoś jest z Wlkp i nie umie/nie chce sam się bawić to chętnie za zwyczajne dziękuję pomogę ;)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie również już dławik po za układem ;) Jazda zupełnie inna, oczywiście na plus.

Nie wiem po co BMW wymyśliło taki patent, w każdym razie moim zdaniem z tym dławikiem nie da się normalnie ruszać, bo sprzęgło bierze zawsze inaczej i nie jesteś w stanie się do niego przyzwyczaić.

Jak ktoś się zastanawia czy usunąć CDV - od razu mówię że nie ma nad czym - usuwajcie :)

Opublikowano
Mam podobne objawy i również chciałbym usunąć ten zawór. Do tej pory wszystko w aucie robiłem sam ale niestety nie mam kanału i tego nie zrobię. Proszę o podanie warsztatu w Warszawie i okolicach który to zrobi. Dzwoniłem po kilku ale albo nie wiedzą o co chodzi albo mówią że "naczytał się na forum i to na pewno nie wina zaworu tylko sprzęgła albo dwumasy" :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
... "naczytał się na forum i to na pewno nie wina zaworu tylko sprzęgła albo dwumasy" :)

Widziałeś grabie, które grabią od siebie? :wink:

Wyjmą Ci CDV, a skasują za wymianę sprzęgła i dwumasy. Nawet będziesz mógł rzucić okiem na "Twoje" zużyte części...

Sorki, że nie polecę warsztatu, ale czynność tak banalną jak wymontowanie CVD, zdecydowałbym się wymienić nawet w nie polecanych. Pod warunkiem, że będę patrzył na ręce.

Ja wymieniałem w spartańskich warunkach pod domem. Najazd zbiłem z desek.

Przypał zrobiłem, że pozwoliłem na zbyt duży wyciek płynu z przewodu.

Ale teraz nawet gdybym ten błąd powtórzył, to i tak nie straszne mi odpowietrzanie wysprzęglika.

Plus tego niedopatrzenia jest jednak taki, że mam świeży płyn hamulcowy w przewodzie i wysprzęgliku.

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
Strzykawa setka i tłoczyć od tyłu. Po pierwsze będzie na pewno świeży, po drugie - bez pęcherzyków i w razie niedomagającej pompki nie będzie problemów z odpowietrzeniem :wink:
Opublikowano
Widziałeś grabie, które grabią od siebie? :wink:

Też o tym pomyślałem bo koleś mówił że wymieniał już z 500 sprzęgieł w tym modelu. Ja jednak wolę zadecydować czy wydać 100 zł na wywalenie CDV czy 3tys na sprzęgło +dwumasę.

Jak dla mnie trochę za zimno i deszczowo na taką zabawę.

Jestem już wstępnie umówiony na jutro na wymianę płynu hamulcowego i wywalenie CDV. Zdam relację co i jak.

Opublikowano

To daj znać pls, jak już będzie po temacie :8)

Też szukam w Wwie jakiegoś warsztatu, żeby ogarnąć ten zawór, a i płyn też powinienem wymienić.

Opublikowano

Słyszałem, że po usunięciu CDV lżej chodzi pedał sprzęgła. Czy tak jest w rzeczywistości?

Mariusz

Pozdrawiam

Mariusz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Słyszałem, że po usunięciu CDV lżej chodzi pedał sprzęgła. Czy tak jest w rzeczywistości?

Mariusz

Na początku jest wrażenie że jest lżej. Ja swój CDV wywaliłem z 2-3 lata temu, ale sprzęgło i dwumasę mam cały czas oryginalne od nowości, i sprzęgło jest już bardzo twarde - jak w jakimś sportowym wyczynowym aucie :wink: Czas już na wymianę, ale z drugiej strony jeszcze nie jest to niezbędne w moim aucie (E91 330d).

W E81 sprzęgło mam prawie nowe i chodzi trzy razy lżej niż w E91. CDV nie ruszany.

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg