Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jutro zmienie filtr paliwa, doleje Liqui Molly Disel Costam i zatankuje na innej stacji. Za kilka tygodni sie okaze .

@Zodiac: pewnie masz racje ale czasem mnie to wkurza na tyle ze powalcze z tym troche. Mechanik powiedzial ze mam do wymiany pompe WODY za jakis czas wiec moze i poduszki przy okazji zmienie i przyjze sie pasowemu (wiem ze byl wymieniany 50kkm temu).

Kuba

Edytowane przez kszmigie
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Na poczatku wymieniłem filtr paliwa w marcu i dałem LiquyMolly do wtrysków ale mi nie pomógł, no może trochę było lepiej na początku ale to może być autosugestia.

W końcu teraz wymieniłem wtrysk nr1 gdzie korekcja dochodziła do 2.0 (a wg diagnosty do 3.0, chociaż mi na jałowym nigdy do 3.0 nie doszedł) i wibracja jest dużo dużo mniejsza , na drążku prawie nie widoczna, i dużo mniej wibruje auto przy otwarciu lewych tylnych drzwi choć nadal lekko czuć. Silnik zrobił się cichy i dynamiczny i nie szarpie przy 1700obr. Generalnie sukces!

Kuba

P.S. Pompa myślałem ze może większe opory stawia i będzie do zmiany ale to nie główny powód.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kurde, załamka troche. Wymieniłem wtrysk i było bardzo dobrze - korekcje na wymienionym wtrysku 0 pozostałe niewielkie. Potem kilka dni później małe tylko wahania na jałowym odczuwałem wiec pojechałem i eletryk uprzejmie pozyczył mi sprawną przepływke na kilka dni. Na nowej przepływce na początku wydawało się że nie ma wahań ale potem się pojawiły wiec oddałem przepływkę i zamontowałem starą bez zauważenia dużej różnicy. Elektryk kazał jeździć aż bedzie coś ewidentnego.

No i mineło kilka dni i teraz wróciły mi duże wahania na jałowym i znów mdły smrodek z rury wydechowej...podłączyłem INPE i patrze na korekcje a tu teraz wtrysk nr 3 ma duza odchylke okolo +2 (na zdjeciu zalapal sie akurat ponizej):

http://img62.imageshack.us/img62/7589/korekta0817.png

A tu korekta przed wymiana wtrysku nr 1 ,OK 2 tygodnie temu, wyraznie wtrysk 3 byl lepszy:

http://img266.imageshack.us/img266/6724/dde3.png

Nic nie kumam. Paliwo jest Lotos dynamic. Jeśli moja przepływka była by walnieta to chyba odczuł bym to od razu po wymianie , a nie po kilku dniach? Czy walnieta przeplywka powodowala by korekcje na jednym wtrysku? Kurna o co chodzi? czy ktoś moźe podpowiedzieć? Czy to możliwe żeby wtrysk nr 3 akurat teraz po wymianie nr 1 tak mi sie spieprzył?

Pomocy!

Kuba