Skocz do zawartości

[530d] Powoli opadające obroty po odpuszczeniu gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kilka dni temu coś stało się z moim autem i podczas jazdy jeśli zdejmę nogę z gazu i samochód jest na biegu to obroty silnika bardzo powoli spadają a nawet utrzymują się, w ogóle nie mam hamowania silnikiem, najgorzej jest na 5biegu, jak odpuszczę gaz na biego to szarpie delikatnie autem, jeśli zacznę lekko używać hamulca podczas gdy toczy się na piątce to zaczyna autem mocno szarpać tak jak bym dodawał i ujmował gazu, nawet jak się rozpędzam to czasami jest szarpnięcie autem bo silnik utrzymuje wyższe obroty podczas puszczenia sprzęgła.

BMW E39 530d touring manual.

Proszę o pomoc.

Opublikowano
Na luzie obroty spadają normalnie, podczas postoju czasami telepnie silnikiem tak jak by na moment paliwa nie dostawał, właśnie kupiłem filtr paliwa bo już powinienem go wymienić i może dla tego tak telepie.
Opublikowano

Wygląda na uszkodzoną świecę-e, plus problem z układem EGR i błąd przepływomierza - a dokładniej problem z jego zasilaniem.

Wrzuć ten dokument gdzieś indziej bo nie każdy ma konto na guglach, żeby to obejrzeć.

Sprawdzić i wymienić świece, przewody podciśnienia sterujące EGR(AGR) zawór i puszkę.

Wtyczkę przepływki wypnij, użyj "Contact Sprayu" NIE WD40, sprawdź miernikiem napięcie zasilania. Zapnij i skontroluj INPĄ. Ostatecznie wymiana.

Opublikowano

Jakie powinno być napięcie zasilania przepływki? EGR mam wyczyszczony i zaślepiony.

Ogólnodostępny link odczytu INPA ==> INPA

Opublikowano

O ile mnie pamięć nie zawodzi to 12V. Napięcia na wyjściu sygnału od 0.95V do 2.1V (100% pewności nie mam).

EGR zaślepiony, odłączony, zatkany itp. dla ECU = ZEPSUTY. Przepływomierz też sobie wyskrob kolego, posikaj WD40 i wywierć jakąś dziurę, jak to się fachowo robi, a wtedy będzie ci silnik gadał jakby dopiero z fabryki wyjechał, a świece jakby co można "zmostkować".

Zajmij się najpierw świecami, zrób porządek z EGR i ponownie sprawdź czy są błędy.

Tyle w temacie!