Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam do Was prośbę. czy bardzo duża jest różnica w spalaniu jeśli chodzi o silnik 163km 320d w skrzyni manualnej a automatycznej ?

przykładowo w manualnej do 8 litrów się zmieszczę w SAMYM mieście przy spokojnej jeździe a w automacie? i tak samo przy bardzo spokojnej jeździe w trasie gdzieś 6 litrów osiągnę a w automacie? Proszę o szybką odpowiedź, iż jestem bliski zakupu BMW ?

Z góry przepraszam, jeżeli gdzieś na tym forum kiedyś był poruszony ten wątek.

Opublikowano

jak jeździsz "eko" to różnica będzie -1l dla manuala

jak jeździsz nromalnie to spalanie będzie porównywalne

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Gdzieś na forum dot. serii 5 czytałem, że średnio różnica w trasie +0,5l/100km, a w mieście +1,5l/100km na niekorzyść automatu (dot. 525d i 530d).

Ja mam benzynę 320i ale pokrywa się to z moimi obserwacjami. W przypadku 320d różnice będą nieco mniejsze, gdyż jest to bardzo oszczędny silnik.

Na trasie nie ma dużej różnicy, gdyż skrzynia posiada by-pass mechaniczny wyższych przełożeń (nie pamiętam dokładnie - od 3-ki lub od 4-ki w górę).

W mieście częściej pracuje przetwornik momentu i różnice będą większe.

Opublikowano

możesz porównać jeszcze na spritmonitor.de tyle że będzie to uśrednione z "trasy" i z "miasta" przy czym będzie dużo więcej "trasy" jak to w niemieckim dieslu

W moim przypadku 8litrów w manualu w mieście nieosiągalne. Jeżdzę dynamicznie ale bez pałowania i wychodzi mi z czysto miejskiej jazdy 9 z lekkim plusem.

W dużych korkach podchodzi pod 10l. Znajomemu w A3 170KM DSG w podobnych warunkach wychodziło 12l. W dużych korkach automat najbardziej zwiększa spalanie (trzymanie na hamulcu "ciągnącego" silnika)

Żeby nie było wieczorem jak jest pusto spada do 7l