Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, przy jakiej temperaturze powinień się załaczyć wentylator? Jak sprawdzić prawidłowe działanie wentylatora? Czy jest dodatkowy wentylator klimy? pozdr.
Opublikowano

Witam

W opcji z automatyczną skrzynią wiatrak na sprzęgle wiskotycznym plus wiatrak elektryczny.

W opcji skrzynią manualną jest wiatrak elektryczny .

Sam wiatrak jest zasilany z własnego elektronicznego kontrolera ,ten zaś jest sterowany przez sterownik silnika.

Sterownik silnika może uruchomić wiatrak na swój wniosek ale również na wniosek sterownika klimatyzacji.

Nie ma jednoznacznych informacji kiedy załączany jest w odniesieniu do temperatury cieczy wiatrak i na ile procent jego wydajności.

Niemniej jednak praca wiatraka jest powiązana z otwarciem żaluzji na chłodnicy , a te otwierają się przy 111stopniach cieczy chłodzącej.

Ogólnie temat dość złożony .

Pozdrawiam Krzysiek

Doskonale znam aplikacje diagnostyczne DIS i Inpę , diesel w BMW jest prosty.

Masz awarię ,kłopoty,szukasz pomocy..forum to dobre miejsce aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.

Po prostu napisz w czym kłopot, wspólnie znajdziemy rozwiązanie.

http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/qo536_ccc.jpg

Opublikowano
czyli jak właczę klimę to wiatrak powinień chodzić non stop. U mnie chyba tak nie jest. Co sie stanie jak wiatrak się nie właczy jak jest uruchomiona klima?
Opublikowano
Jeśli chcesz sprawdzić wiatrak to podłącz auto pod kompa i w INPA masz możliwość uruchomienia wentylatora w każdej temp. i bez klimy, tylko naciskasz przycisk i wiatrak się kręci.
Opublikowano
gdzie to można znależć w INPIE? mam jeszcze pytanie miałem spawanego węża od klimy nr1. poźniej została nabita klima. pojeździłem tak tydzień i gdy wracałem ostatnio do domu to jakieś 5km przed domem wyłaczyłem klimę a jak dojechałem do domu to pod samochodem kałuża chyba oleju od sprężarki i jak otworzyłem maskę o słychać było syk z węża tego nr1. Czy tylko wąż klimy poszedł czy tez jeszcze coś? Co się stanie gdy wiatrak się nie właczy gdy chodzi klima?
Opublikowano
Już nie pamiętam gdzie dokładnie jest to w INPA, ale w skrypcie silnika jest punkt w tłumaczeniu kontrolowanie sterowanie czy jakoś tak możliwe, że było to f5 lub f6 . Tam masz kilka możliwości jak zamknięcie EGR wyłączenie turbiny, i właśnie uruchomienie wentylatora. Wciśniesz i nasłuchuj czy się uruchomił. A wentylator po to uruchamia się z klimą, ab y chłodzić gaz w układzie klimatyzacji, bo rozgrzany powoduje wzrost ciśnienia w układzie, a to może spowodować uszkodzenie najsłabszego ogniwa, czyli np przewód od klimy jak w Twoim wypadku.