Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam takie pytanko: Jakieś 2 tygodnie temu kupiłem używaną E81 z przysalonowego komisu z serii premium selection, czyli 100% pewna, przeszła pomyślnie wszystkie próby i dają 2 lata gwarancji na nowo.

Ale...

Jak kupowałem auto, zauważyłem, że prawy przód jest dosyć widocznie podcięty na rogu. Koleś mówił, że babka przebiła runflata i jakąś dłuższą chwilę na tym jeździła zanim się skapowała, że nie ma powietrza.

Oponę jej kiepsko naprawili, bo mi po kilku dniach schodziło powietrze, więc podjechałem do dobrego serwisu i mi porządnie załatali i wyważyli.

Podczas jazdy lekko, ale dosyć zauważalnie ściąga mi auto w prawo. Jak puszczę na prostej kierownicę np. przy 100/h to po 3-4s auto jest już przy linii prawego pasa. Nie że ściąga po chamsku, jakby nie było powietrza ale jednak daje się to odczuć.

Facetowi z serwisu ogumienia też się nie podobała ta podcięta opona i mówił, że jazda na przebitym runflacie nie daje takich objawów.

Myślicie, że to może być po prostu zbieżność? Autko ma 38000km i na bank nie było bite, bo by nie kwalifikowało się do Premium Selection.

Co do gwarancji na zbieżność, BMW daje tylko na 5000km, więc będę musiał to zrobić na swój koszt. Pytanie tylko czy to może być kwestia zbieżności (i oby tylko zbieżności), bo w sumie 38000km to dosyć symboliczny przebieg.

Dodam, że tylko ta prawa przednia opona jest bardziej wytarta z zewnątrz od pozostałych - wszystkie równiutkie.

Pozdrawiam i dzięki za info!

Opublikowano

według mnie w pierwszej kolejności do sprawdzenia zbieżnośc, bardzo mozliwe, że coś sie rozeszło od wjechania w dużą dziure. Wcześniej przed skontrolowaniem zbieżności sprawdzic dokładnie zawieszenie czy nie ma jakiegoś luzu

przebita opona raczej nie powinna tak się zniszczyć, że widoczne jest to tylko na jednej stronie opony.

Puszczeniem kierownicy w 100% bym si enie sugerował, wiele zależy od samej drogi. U mnie na jednej drodze jedzie prosto a na innej lekko ściąga.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Tak jak kolega pisze powinieneś sprawdzić zbieżność. Moim zdaniem może to też być zła geometria ale powinieneś to sprawdzić w jakimś warsztacie
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam panowie :)

mam straszny problem z swoja malenka ... podczas opadow deszczow jakie nawiedzily moj rejon w ostatnim czasie wszystkie dziury byly niewidoczne.. pech chcial ze po najechaniu na jedna z nich pierwszego dnia auto zaczelo sciagac na prawa strone po puszczeniu kiery a nastepnego dnia wjechalem w inna dziure i teraz autko sciaga na lewo :duh: ... czy taka usterka jest dosyc kosztowna i co by to moglo byc ? wachacz ? jakis łacznik ? gdzie moge zdiagnozowac usterke procz ASO

Opublikowano

Przejedź przez próg wyłożony z kostki przy 120km/h i będzie wszystko OK

A tak na poważnie , to nawet nikt z nas nie wie jaki masz kolor samochodu , a co dopiero co może być do wymiany . Wydaje mi się że mechanik który będzie ci wymieniał części dobrze będzie wiedział co jest do wymiany .