Skocz do zawartości

PLANUJĘ KUPNO E39 PROSZĘ O OPINIE i POMOC W WYBORZE

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
@BananowyKoks @danielxc717

W takim razie pakiet start to wszystkie płyny, olej w skrzyni i silnikowy + filtry? Na coś jeszcze zwracać uwagę? I co sprawdzić koniecznie przy zakupie, żeby później nie popłynąć z kosztami? (oczywiście to stare auta i może się coś posypać, chodzi mi o minimalizowanie ryzyka)

P.S. Jaka jest różnica w kosztach utrzymania E39, a E90? Myślałem też nad E60, ale jak już 5ka to bardziej podoba mi się E39 ;)

Najwazniejsze do sprawdzenia to korozja, bo to najgorszy wróg e39. E39 ma kilka miejsc w których lubi rdzewieć.

E60 z tej trójki będie zdecydowanie najdroższe w utrzymaniu, dużo dużo drozsze niż e39.

E90 też będzie nieco droższe niż e39.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
Za 20k kupisz ładny egzemplarz z końca produkcji albo wypas przedlift bardzo zadbany a za 30k kupisz e60 z początku produkcji jak poszukasz to w dobrym stanie raczej uda się 530d i w najmniejsze benzyny.
Opublikowano

Cześć,

Planuję w ten weekend jechać zobaczyć https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-5-bmw-e39-530i-231km-liftpelna-opcja-wyposazeniaalu-alpina-ID6BC9QT.html#67f3dc6d79 - wiem, że jest temat na forum, ale nie ma tam zbyt dużo informacji poza rozkodowanym vinem.

Proszę o informację co sprawdzić i jaki jest "schemat" sprawdzania E39, na co zwrócić szczególną uwagę poza rdzą?

• Moderatorzy
Opublikowano

Przed wyjazdem to bym kupił raport podstawowy http://www.auto-records.com/ albo szerszy bimmer-check.com

Może holenderskie samochody da się jakoś sprawdzić bez płacenia, ale poza podstawowymi informacjami nic nie znalazłem, jakieś ogłoszenie z sierpnia, czy informacja, że aktualny użytkownik posiada samochód 172 dni.

https://www.kentekencheckonline.nl/rdw-kenteken/?kenteken=32gshn

https://www.kentekencheck.nl/download?order=305cd4de6462279a2eec93c589530321&check=1550689522

Z tego drugiego wychodzi, że te skóry to z innej fury podmienione pod handel pewnie, bo na fotach szmaty.

Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczów i posiadaczy BMW. Planuje kupno e39, interesują mnie wyłącznie benzyniaki w sedanie: 2,5 lub 2,8 do 2000r. z LPG lub bez, budżet: 8000zł... Poluje bardziej na M52 TU, ale z racji, że budżet mam nie za wysoki, rozważam też zakup M52 na pojedynczym vanosie. Pytanie do forumowiczów: czy koszta w ewentualnych remontach, naprawach elementów silnika są podobne ? No i czy pochłanianie oleju w pojedynczych vanosach z bloków z wytartego nikasilu to fakt czy mit? Poproszę też o ogólną poradę na co powinienem zwracać największą uwagę przy kupnie tego modelu auta. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na rdzę i skrajne wyeksploatowanie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
M52 jest najbardziej zywotnym silnikiem ze wszystkich rzedowych szóstek

Dlatego też zdecydowałem się na kupno tego silnika. Ale interesuje mnie różnica porównania "trwałości" tych silników: z jednym vanosem i podwójnym... Czytałem o M54, że te silniki piją olej jak frytki w mcdonaldzie, czy w silniku na jednym vanosie też wystepuje podobny problem??

Opublikowano

Przyzwoity pobór oleju w m54 to tak ile na 1000km? Jakiego rzędu są to poboru? Czy remont silnika zaradzić coś na to ?

Czy e39 jeśli ma xenon to tylko w opcji autopoziomowania swiatel czy występowało w opcji z takim ręcznym pokrętłem przy desce rozdzielczej?

Xenon bez spryskow też chyba nie występował?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak ksenon to raczej samopoziomowanie.

Ręcznie nie widziałem opcji

Spryski obowiązkowo przy światłach ksenon. Takie wymogi.

Co do oleju.

Najlepiej jak wogole nie bierze. Miałem 728 z 350tys nalotu. Oleju nie brała.

M52.

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano
A czy remont silnika daje jakaś potrawę w zakresie połykania oleju? Wszyscy "handlarze" O dziwo twierdzą że ich m54 nie bierze grama oleju hmm... ponadto sprzedają niby bezwypadki z xenonami a bez spryskow A wydaje mi się że to było w opcji i wymóg. Druga właśnie kwestia że jest xenon a brak autopoziomowania swiatel tylko pokrętła. Piękne wynalazki z otomotoooo i to są sztuki w okolicy 20 tyś. A jedna to i ponad 23 kk. Jeden że sprzedających dał tylko mi w rozmowie tel. Informacje że pobiera olej w zakresie 200-300ml/1000km(oferta niby prywatna ale nie ogladalem jeszcze).
Opublikowano

Remont i montaż lepszych pierścieni bodajże z m52tu załatwia sprawę. Ale remont silnika to okolice 6 tys zł.

Jak jest xsenon to zawsze muszą być spryskiwacze, inny zbiorniczek na płyn, auto poziomowanie i brak pokrętła wysokości świecenia lamp

Opublikowano
Czyli kupujac m54b30 trzeba sie liczyc z tym, ze praktycznie od razu trzeba robic pierscienie? ;) to w takim razie lepiej czekac na przedlifta z m52b28 czy m52b28tu?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak wciąga litr i więcej na 1000 km to tak, większość pobiera 0,5-0,7 na 1000 km i to powiedzmy, że jest taka "norma", dla mnie dopuszczalny max to 0,2l ale jak kto lubi. Bierz to co jest w lepszym stanie i ma mniejszy autentyczny przebieg. Moje m52tub28 przejechało 360 tys. km i oleju nie bierze (5w40).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

W tym wypadku albo biorę "tańsze" M54 i robię od razu pierścienie za resztę kasy albo poluję cierpliwie na M52. Nie spieszy mi się z zakupem, chce żeby był przemyślany + planuję zamówić oględziny z Bimmer Check jak już znajdę jakąś sztukę, w której się zakocham :)

No i jeszcze czekam na jakies E39 z Bawarii Puławy, ostatnio mieli piękne 528iA ale się sprzedało zanim zdążyłem zebrać całą kasę ;)

Opublikowano
Z reguły w Bawarii Puławy mają ok sztuki. Teraz mają za 15.9kk No ale nie porywa i ten kolor skory... w zwoleniu maja "ladna" za 23.9kk :) w Kozienicach jeszcze jest ciemna zielona e39 za 18.9kk lub kombi za 21.9kk ale nienogladalem jeszcze.
Opublikowano

Masz może jakieś zdjęcia/link do tych aut? ;) bo na fb nie umiem znaleźć

Niestety 23,9k to poza moim zakresem jednak, miałem parę nieoczekiwanych wydatków i muszę szukać max do 20k