Skocz do zawartości

PLANUJĘ KUPNO E39 PROSZĘ O OPINIE i POMOC W WYBORZE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Warto też powiedzieć ,że automat jest wygodniejszy i przeważnie niekatowany co przekłada się na ogólny stan wozu :)
Opublikowano

czyli znalazłem potwierdzenie moich nierealnych wymysłów przyniesionych rodem z asfaltu? ;)

powiem tak szczerze... bardzo chciałem 530dA ale po jazdach KILKOMA autami po które byłem, do tego autami znajomych no i tym które mam... wybór padł na 3.0d manu.

1. mniejsza awaryjność (nie piszę o awaryjności ogólnej automatów - tylko konkretnie tego GMa)

2. lepsze przyśpieszenie, dynamika, v-maxx

3. dużo mniejsze spalanie

4. tańsze i rzadsze wymiany tarcz i klocków ;) (mniejsze tarcze + rzadziej używany hamulec)

na minus:

-mniejszy komfort jazdy np. w korkach

+ co do wyższej wypowiedzi - to tak samo można katować silnik automatem co manu,,, a katowany automat to dopiero tykająca bomba ;)

Moje BMW e39 530d

http://e-fotek.pl/images/30091622802443619386.jpg

Opublikowano
czyli znalazłem potwierdzenie moich nierealnych wymysłów przyniesionych rodem z asfaltu? ;)

powiem tak szczerze... bardzo chciałem 530dA ale po jazdach KILKOMA autami po które byłem, do tego autami znajomych no i tym które mam... wybór padł na 3.0d manu.

1. mniejsza awaryjność (nie piszę o awaryjności ogólnej automatów - tylko konkretnie tego GMa)

2. lepsze przyśpieszenie, dynamika, v-maxx

3. dużo mniejsze spalanie

4. tańsze i rzadsze wymiany tarcz i klocków ;) (mniejsze tarcze + rzadziej używany hamulec)

na minus:

-mniejszy komfort jazdy np. w korkach

+ co do wyższej wypowiedzi - to tak samo można katować silnik automatem co manu,,, a katowany automat to dopiero tykająca bomba ;)

Stary ale ty pier&& az niemoge tego czystac masz manuala i bedziesz gnebil automat na sile nie wazne co ktos napisze i czy komus on pasuje czy nie ty i tak bedziesz mowil ze automat jest chu^^owy mialem nowa mape u siebie i ponad 200koni z 184 3 lata jezdzila zrobilem nia 90tysiecy i zamykala licznik i czesto dostawala kickdown bo nie jestem z tych co jada w szlaczku za innymi 5-7 tirow z rzedu nie problem palila tez gume jak glupia zawsze przed zmiana opon na sezon palilem nia gume siwo w chu^ chcesz wrzuce filmy i nic jej nie bylo ale zawsze zmiana oleju na czas i nigdy nie dostala buta na zimnym albo nie dogrzanym silniku. Wlasciwie serwisowana bedzie dlugo jezdzila. Btw wydaje mi sie ze jestes z tych co bronia swojego do konca gdybys kupil automat to bys tu sral ze jest najlepszy na swiecie i manual to syf lol.

Opublikowano
Tak jeden raz znalazłeś taki wynik super :mrgreen: katować na wys obrotach można tym i tym ale przyspieszanie z niskich obrotów i to przyspieszanie z nogą w podłodze lub trochę mniej skrajnie gdzie silnik ogromnie dostaje po tylko oraz układ napędowy da się tylko w manual i wiele osób tak niestety robi ponieważ 3. 0d się będzie z ponad tysiąca dobrze odpychal
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wyższość Świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocnych ???

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Coś takiego. Dla mnie jedno i drugie jest ok i nie bronił bym ślepo jednej skrzyni. Sam przecież mam manual. Tylko argumenty ze tylko trochę wolniejsza jest piątka od 3 to żaden argument. Do tego nie mówił bym o sypiacych się skrzynkach bo spokojnie bez żadnego rozbierania ponad pół mln robią. Dlatego niektóre dziwne argumenty do mnie nie przemawiają
Opublikowano
Nie ma sensu skakanie sobie do oczu :) ja mam automat i nie wyobrażam sobie manualnej skrzyni, ale jak szukałem M5 to żadnej w automacie nie było :D i wiadomo, że brał bym w manualu. Skrzynie co siedziały w 530d niesławne GM wcale nie są takie złe, jak ktoś kupił strucla z już zarżniętą skrzynią będzie psioczył, że słaba skrzynia, ja w swojej wymieniłem olej po 400 tysiach gdzieś i mechaniks strzelił karpia, bo w misce nie było żadnego syfu, gdzie trochę tych skrzyń rozebrał i znajdował tam różne dziwne rzeczy :mrgreen: jak ktoś dba tak ma. Porównywanie przyśpieszenia i wyłapywanie różnic rzędu setnych części sekund to nieporozumienie jednak, to nie wyścigowe wozy przecież tylko auta do zwykłego użytkowania :) jak wyjmę kanapę z turasa, koło zapasowe, radio i parę innych drobiazgów to stracę na masie, co znacznie poprawi osiągi :wink:
E39 530dA lata, E38 740iA zapier... :D
  • Moderatorzy
Opublikowano

Takie moje spostrzeżenia, bo miałem jedno i drugie.

1. Dyskusja manualna nad automat kończy się w korku, jak trzeba stać godzinę, czy dwie i co 30 sec podjeżdżać 2 metry. :P

2. W osiągach, co ciekawe u mnie katalogowo automat jest wolniejszy o 0,1 SEC do setki, a to pewnie dlatego, że dwójka się kończy przy 110km/h :)

3. W manualu (2.0i) przy 4tys obr na piątce miałem 140km/h, teraz mam 185. Komforcik zupełnie inny, ale wiadomo, inny silnik inne przełożenia.

4. Jadąc do pracy mogę się spokojnie napić kawy

:D

5. Jak mi się zachce zmieniać biegi ręcznie zawsze mogę zmienić na steptronic.

Tak więc sorki Panowie, ale ja już jestem stracony, zalet manuala (poza upalaniem gumy i trochę mniejszym spalaniem) nie widzę :-) pozdro!

Opublikowano

Stary ale ty pier&& az niemoge tego czystac masz manuala i bedziesz gnebil automat na sile nie wazne co ktos napisze i czy komus on pasuje czy nie ty i tak bedziesz mowil ze automat jest chu^^owy mialem nowa mape u siebie i ponad 200koni z 184 3 lata jezdzila zrobilem nia 90tysiecy i zamykala licznik i czesto dostawala kickdown bo nie jestem z tych co jada w szlaczku za innymi 5-7 tirow z rzedu nie problem palila tez gume jak glupia zawsze przed zmiana opon na sezon palilem nia gume siwo w chu^ chcesz wrzuce filmy i nic jej nie bylo ale zawsze zmiana oleju na czas i nigdy nie dostala buta na zimnym albo nie dogrzanym silniku. Wlasciwie serwisowana bedzie dlugo jezdzila. Btw wydaje mi sie ze jestes z tych co bronia swojego do konca gdybys kupil automat to bys tu sral ze jest najlepszy na swiecie i manual to syf lol.

sam pier**

automat po za wygodą nie ma plusów.

co nie zmienia faktu że wygoda jest jednym ale to bardzo dużym plusem.

jak ktoś chce dyskutować o przyspieszeniu i zamuleniu auta - to niech przesiądzie się z jednej w manu w automat i wtedy gada że nie czuć różnicy.

dodam po raz kolejny że CHCIAŁEM kupić automat ze względu na to że jestem wygodnicki i sądzę że automaty są ogólnie fajną sprawą

jednak w tym wypadku - robią zbyt dużą różnicę w osiągach oraz dużo osób an nie narzeka - więc zrezygnowałem EOT.

Moje BMW e39 530d

Opublikowano

sam pier**

automat po za wygodą nie ma plusów.

co nie zmienia faktu że wygoda jest jednym ale to bardzo dużym plusem.

jak ktoś chce dyskutować o przyspieszeniu i zamuleniu auta - to niech przesiądzie się z jednej w manu w automat i wtedy gada że nie czuć różnicy.

dodam po raz kolejny że CHCIAŁEM kupić automat ze względu na to że jestem wygodnicki i sądzę że automaty są ogólnie fajną sprawą

jednak w tym wypadku - robią zbyt dużą różnicę w osiągach oraz dużo osób an nie narzeka - więc zrezygnowałem EOT.

Yampik, nie obrażając, ale Ty jesteś kolejny kierowca rajdowy, który w 3 litrowym dieslu potrzebuje skrzyni manualnej, żeby mieć dobry czas na OESach :mrgreen: W starych automatach z lat .80 i początkach .90 rzeczywiście była gigantyczna różnica w jeździe na korzyść manuala, ale w erze E39 to już te automaty były dość dopracowane i naprawdę, nie sądzę, żeby różnice rzędu 0,2 sekundy były tak wyczuwalne, jeśli swojej piątki nie używasz do WRC.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pany dajta już spokój. Jedno i drugie jest dobre.

W takim okresie to aż nie wypada się spierać :cool2: .

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
a co to za kasowanie dzisiejszych wpisów, nie ma się teraz z czego pośmiać w ten zimowy dzień. :D
Opublikowano
Po co ludzie w ogłoszeniach takie bzdety piszą ktoś kto ma trochę pojęcia to od razu mu się odechciewa oglądać ...

Jak już typ tak w ogłoszeniu zachwala i cmoka znaczy, że fura zaiste musi być przednia :mrgreen:

E39 530dA lata, E38 740iA zapier... :D
Opublikowano

Czs chyba wylać wiadro wody w to ognisko, które to ja zacząłem. Panowie wyższość jednego nad drugim będzie oczywiście podzielona. Ja natomiast cenię sobie w aucie kontrole nad nim i poza ABS nie lubie by coś miało wpływ na moja jazdę kiedy tego nie chcę. 1s na kresce czy 2l paliwa w te czy we wte są dla mnie ważne jak zeszłoroczna zima. Jestem spaczony i chce jeździć skrzynią manualna :) Ot taka miejska zachcianka, a jak pisałem auto będzie ogarniać małzonka więcej, a ja robiąc 100tys rocznie na manualnej skrzyni jest mi obojętne czy zrobie kolejnych 10 na takiej :)

No ale wracając do tematu, co powiecie:

http://olx.pl/oferta/sprzedam-bmw-525d-e39-163km-CID5-ID8diU1.html#61f1e52a7c

http://olx.pl/oferta/bmw-e39-530d-CID5-ID8jEch.html#e4584a3120

Opublikowano

ta z wawy tragedii nie robi ;)

ta 2 "Chełm" jak dla mnie robi robote ;)

tylko te 227k na blacie wątpliwe ;p

zapytałbym tylko bo na fotkach deski nie mogę dopatrzeć czy ma asc czy dsc ;) - bo napisał kontrola trakcji ;)

Moje BMW e39 530d

Opublikowano
1wsza fajna i wersja exclusix no i jest styling 81 gwiazdeczka.... druga tez niczego sobie :)

http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/540/GXkz5A.jpg http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/674/HflcC3.jpg

Zapraszam do galeri mojej e39

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=72&t=202486

Moja była bmw E36

http://imageshack.us/f/545/image1181.jpg/ Galeria mojej bmw