Skocz do zawartości

PLANUJĘ KUPNO E39 PROSZĘ O OPINIE i POMOC W WYBORZE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czyli nie ma zadnej roznicy miedzy tymi rocznikami?

zewnętrznie po za paroma szczegółami nie ma żadnej różnicy, z tego co jest w "bebechach" to się nie wypowiem, nic mi do głowy teraz nie przychodzi :mrgreen: 530d przed liftem ma 184 KM po 193 KM różnica w momencie to chyba ze 20 Nm, ale nie wiem czy jest to tak bardzo odczuwalne. Ja mam przedlifta (lift wszedł we wrześniu 2000 r.) i powiem Ci, że po naprawie regulatorów xenonów dziękowałem buddzie, że mam przedliftową wersję :D

E39 530dA lata, E38 740iA zapier... :D
Opublikowano

hehe, az tak zle? :P

powiem Ci, ze to tez zalezy kto, jak trafi z autem. Wiadomo, ze wszystkiego nie da rady sprawdzic. Polak bywa naprawde bardzo pomyslowy....

Ja szukam 2001 , 2002 rocznik po lifcie

530d w sedanie :)

chce tez manualna skrzynie. Automat chyba okolo 2 litry wiecej spali

Opublikowano

Zwykle poszczególne lata modelowe różnią się jakimiś niuansami, ale z tego co wiem nie ma nic konkretnego jeśli chodzi o 2001 - 2002.

Koledze chodziło o to, że lampy przed liftem są bardzo łatwo rozbieralne i można bez problemu wymienić regulatory, natomiast po lifcie to już większy problem. Ale przecież to nie może być powód wyboru rocznika ;)

Opublikowano
Dokładnie tak :mrgreen: po lifcie lampy są klejone, a przed można je rozkręcić na atomy :D co do automatu to ciężko powiedzieć ile więcej spali, ale litr pewnie trzeba liczyć, wybór skrzyni to kwestia indywidualna, ja mam automat i nie wyobrażam sobie innej skrzyni w aucie :)
Opublikowano

Koledzy. Po długim czasie znalazłem ładną sztukę e39, niestety kombi ale chociaż ma fabryczny mpakiet. Mam do niej jednak dwa zastrzeżenia.

- szyberdach. Pierwszy raz w życiu taki widze. Tapicerka jest na niego jakby hmm... naklejona? Nie miałem okazji dłużej się przyjrzeć, ale nie ma opcji żeby mieć przezroczyste "okno" :| To jest normalne w BMW czy to jakaś samoróba Pana Zdzisia?

- fotele (w średnim stanie) regulowane ręcznie z podgrzewaniem. Czy zamiana ich kiedyś w przyszłości na elektryczne to duża filozofia jest?

- jak to jest z tym łańcuchem w 540i? Z tego co do tej pory wiedziałem to się go nie wymienia, a wczoraj doczytałem, że niektórzy to jednak robią a sam koszt to ~4tyś zł :| Można jakoś poznać, że on się kończy? Czy może profilaktycznie wymienia się przy jakimś przebiegu? Auto które mnie interesuje ma przejechane 250tyś.

Z góry dzięki za pomoc, jutro idę na pełne oględziny samochodu do mechanika, zobaczymy co powie.

Opublikowano

Jak masz poprowadzoną elektrykę do siedzeń to jest łatwiej. Maciek v8 z tego co pamiętam chyba tak przerabiał.

Co do szyber dachu jeśli masz metalowy to tak będzie się zachowywać. Mam taki sam :)

Łańcuch jeśli jeździsz na dobrym syntetycznym oleju to powinien bez problemu zrobić ponad pół mln. Da się poznać bo słychać chrobotanie/stukanie z rozrządu. Częściej padają vanosy w 540i ale to tylko po 98r. Jeśli udało Ci się upolować przedlift to masz szczęście i spokój :)

Opublikowano

czy 530d z 2001/2002 sa chodliwe?

mam zamiar w tym tygodniu jechac po jedna , ale zastanawia mnie ogloszenie. Juz okolo tygodnia , albo i ponad wisi. Cena niby jest w miare normalna i nie ma mega promocji ( na ktorej wiadomo jak sie wychodzi ) . Czy moze byc z nia cos nie tak?

Dobre egzemplarze raczej szybko schodza , i nie mowie tu tylko bmw

Opublikowano
Lampy to akurat najmniejszy, zeby nie powiedziec zaden problem... Technicznie ma byc zdrowa, to jest podstawa

http://s25.postimg.org/fhz6cbo73/podpis_forum.jpg

Mieszkasz w Holandii? Zajrzyj tu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=168&t=208939 Mój Individual >>klik<<

Zamienię 2szt BBS RS 700 8,5Jx18 za 2szt BBS RS 701 10Jx18, bądź deal na 19" ACS Type III

• Moderatorzy
Opublikowano

Mi to wygląda na zamienniki DEPO, orygnalnie nie miał ksenonów, albo miał zderzak po dzwonie zmieniany (brak spryskiwaczy).

Co do przebiegu - bierz vin, pytaj w ASO, podłączaj się kompem, może coś się dowiesz.

Opublikowano
Ze zdjęć za dużo nie wywróżysz :) ten pierwszy ma nieoryginalny korek oleju :mrgreen: i kąt osłon silnika jakiś dziwny, ale to może być złudzenie optyczne ;) bez ogledzin się nie obejdzie, trzeba się pofatygować :)
Opublikowano

optycznie mozna sporo rzeczy ocenic :P

2 posty wyzej podalem jeden samochod ze zbyt "dobrym " przebiegiem.

wymienione zderzak oraz lapmy - tzn. ze prawdopodobnie bity ;]