Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam radio oryginalne na kasety z szerszym wyświetlaczem. Problem jest taki, że zawsze po właczeniu auta gra tylko jedna przednia lewa strona. Po ustawieniu balansu lewo-prawo i przód-tył graja głośniki wszystkie ale po wyłączeniu samochodu problem powraca. Dodam, że radio zapamiętuje np. stacje radiowe zaprogramowane. Prosze o podpowiedź jak to naprawić.

Opublikowano
Możesz mieć problem z softem, w co wątpię. Ustaw radio tak jak powinno być, wyjmij akumulator na 30 minut i zobaczysz czy wróci. ; )
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam to samo co ty(w tej chwili nie kożystam z niego,mam drugie).Podobno coś od pamięci jest walnięte tak usłyszałem w serwisie RTV.Za naprawę zażyczyli sobie przeszło 200zł,zrezygnowałem i nabyłem inne.To chyba jest ogólny problem z radiami BMW,bo to co czytałem na forum to nie jesteśmy odosobnieni.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Wine za tę usterke ponosi uklad scalony (pamięć ustawień). Zamienniki tej pamięci to CAT24C16 może też byc CAT24C24 ale po co wozić "niewykorzystaną pustą pamięć"

Nie rozpisuję się n/t wyjęcia radia i zdjęcia obudowy bo to jest chyba oczywiste a i zlokalizowanie układu nie będzie nastręczać problemów (jest tam tylko jeden taki układ 8-mio nóżkowy) Po wylutowaniu owej pamięci (trzeba uważać druk dwustronny z tulejkami w otworach) wsadzamy nową i wszystko działa.

Potrzebny będzie nam do tego wszystkiego programator aby wyczyścić/sformatować nową kość

Jesli nie mamy programatora to myśle iż obojetnie jaki serwis elektroniczny zaprogramuje nam nową kość (zczytanie wartości starej i zapisanie na nową kośc).

Jak ktos chce może też włozyć "pustą" pamięć

Koszty:

pamięć 1,50

• 3 lata później...