Skocz do zawartości

330 Ci - Ocieranie opon przód. Jak z rozmiarem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

mam pytanie czy ktoś jeździ może z przodu na rozmiarze opon 235/40/R18, chodzi mi o to czy opony o nic nie ocierają podczas jazdy na naszych syfiastych drogach?

Wiem, że producent podaje 225/40/R18, ale kumpel ma 235/40/R18 na felgach 8,5J z ET 42 i nic mu nie obciera ja wczoraj założyłem właśnie takie opony jak ma kumpel ale na felgi na 8J z ET37 i przy hamowaniu na koleinach połączonym ze zmianą pasa oraz przy większych prędkościach przejazd np. przez wybrzuszenie poprzeczne (łączenia mostu) opony zewnętrzną stroną przycierają o nadkole i obawiam się, ze po jakimś czasie będę miał w nim dziurę a to wiadomo czym będzie skutkować wiec chciałbym tego uniknąć.

Czy ktoś ma pomysł skąd może wynikać, że u kolegi nie trze a u mnie tak.

Najistotniejszą różnicą jest to, że on ma Coupe a ja Cabrio więc zastanawiam się czy może ze względu na większą masę nie siedzi auto ciut niżej i bardziej pracuje na zawieszeniu.

Ciekawi mnie jak to wygląda w innych samochodach, czy ktoś jeździ na taki oponach i jest to do ogarnięcia czy jedyny ratunek to wymiana opon?

Według kalkulatorów i rozmiaru w miejscu które obciera różnica w wysokości opony między tym co powinno być 225/40/ a tym co jest 235/40 to tylko 4mm przy nowych oponach a te nie są, natomiast w szerokości to 5 mm więc zastanawiam się czy producent nie daje żadnego zapasu i koła dobrane są co do milimetra?!

Edytowane przez sfinks85
Opublikowano

Jak u kolegi nie obciera na 225 to pewnie u Ciebie też nie powinno. Twoja felga jest o 1 mm bardziej schowana niż w przypadku et 42 i felgi 8,5.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Pojechałem do kumpla żeby wszystko pomierzyć, długo nie trzeba było szukać różnic, nadwozie Coupe siedzi o 1cm wyżej niż Cabrio i to jest właśnie ta brakująca ilość miejsca w nadkolu. Musiałem jechać wymienić opony niestety nie mieli aż tak dobrych 225 więc wziąłem trochę gorsze ale na razie nie trze i wszystko na to wskazuje, że będzie już ok a rozmiar opon widzę, że trzeba dobierać co do milimetra jak w aptece.
Opublikowano
Nie no gdzie amfibie robić z samochodu, to nie terenówka :) Auto jeśli już to w dół a nie do góry, poza tym felga dalej ta sama więc jest z czego się cieszyć i nawet ciut lepiej wygląda bo mniejszy profil a do tego w koleinach się uspokoił, nie szarpie już tak. No a że z wyglądu ciut węższe laczki z przodu temat do przełknięcia.