Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem posiadaczem bmw e91 interesuje mnie w jaki sposób najszybciej się dostać do turbiny bo wydaję mi sie że gdzieś mam nieszczelność przy turbinie. Od spodu po ściągnięciu osłony dojścia niema tak samo po otwarciu maski ledwo można tam rękę wsadzić a już nie mówię o zdiagnozowaniu czego kolwiek. Może trzeba zdemontować plastikowe wewnętrzne nadkole.

Opublikowano
Demontaż nadkola nic nie pomoże. Nie wiem, co masz na myśli przez "dostać się do turbiny" ale ja jestem po wymianie i muszę powiedzie że jest trochę roboty. Żeby do niej się "dostać" musiałem zdemontować plastikowe osłony silnika, całe podszybie, filtr powietrza, przepływomierz. Potem mamy już całą turbinę jak na dłoni ;). Trzeba mieć tylko giętką i cienką rękę żeby odkręcić zacisk katalizatora i kilka innych przewodów. Powodzenia.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Jestem już po demontażu turbiny co okazało się do końca nie konieczne. Zapach spalin który bym u mnie w kabinie szczególnie na postojach był spowodowany urwaniem się opaski samozaciskowej łączącej wyjście spalin z turbiny i wejścia do filtru cząsteczek stałych. Koszt naprawy wynosi 50 zł cena opaski zaciskowej w ASO i jakieś 4h roboty i jaka ulga gdy już niema zapachu spalin i nie trzeba jeździć na obiegu wewnętrznym.