Skocz do zawartości

316i stuka,chrobocze na luzie na sprzegle przestaje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam taki problem, po odpaleniu auta coś stuka/chrobocze jak stoi na luzie , po wcisnięciu sprzęgła przestaje a jak puszcze to znowu stuka i gdy gaszę to też jest taki dziwny dzwięk ,,trrrryyyyt,, . Może coś podpowiecie? Auto mam od niedawna i jeszcze nie rozkminiam różnych usterek :)
Opublikowano
hmmm... mówisz łożysko, ale jak właśnie wciskam sprzęgło to przestaje stukac a gdy puszcze to stuka nie wiem czy dobrze mi sie zdaje ale to lozysko by bylo slychac na wcisnietym sprzegle.
Opublikowano
widze że kolega ma podobny problem :wink: tylko jeszcze mnie zastanawia czy to rownież to łożysko ma wpływ na te ,,ttrrryyt,, przy gaszeniu auta,,?
Opublikowano (edytowane)

To nie koniecznie łożysko oporowe z tego co wiem to łożysko oporowe wyje po wciśnięciu sprzęgła .!!! Łożysko na wałku w skrzyni !! Koledzy włączcie klime szybe itp. i zobaczcie czy terkot się nasila . Jak tak to macie ten sam problem co ja . Można też posłuchać pod autem terkot słychać wyraźnie na końcu skrzyni.

DominoJ powiedz mi czy na luzie po dodaniu gazu też terkocze ?

Edytowane przez Adam12345
Opublikowano
to poważna usterka? można z tym jeździć ? jakie są tego konsekwencje?

Ja z tym terkotaniem jezdziłem 2lata nie wymieniałem samego łożyska bo to sa spore koszty trzeba skrzynie wywalic,a ze sprzegło sie zużyło po tych 2 latach zaczeło ciągnąc to wymieniłem kaplecik luka i nastała cisza :cool2:

Opublikowano

po dodaniu gazu na luzie przestaje terkotać czasami coś ,,terkotnie,, ale ogolnie po dodaniu gazu na luzie przestaje

widze że kolega ma podobny problem :wink: tylko jeszcze mnie zastanawia czy to rownież to łożysko ma wpływ na te ,,ttrrryyt,, przy gaszeniu auta,,?

Dokładnie tez tak miałem :cool2:

i co to było u Ciebie dokładnie?

tez slyszalem o lozyskach w skrzyni że to może być to i jeszcze otarło mi sie o uszy że koło zamachowe może być do wymiany?

Opublikowano
No to jak po dodaniu gazu przestaje to nie tykaj tego zrobisz pewnie ze 100tys na skrzyni (łożysko na wałku w skrzyni - częsty przypadek w e36) Koło zamachowe nie terkocze może terkotać koło dwumasowe
Opublikowano
koło to podobno spoory wydatek, a wiekszośc właśnie mowi ze z tym smiga ale kiedyś nadejdzie czas na wymiane :D
Opublikowano
a tak nawiasem to jest najlepsze forum BMW na niektórych forach to tragedia nic sie nie dzieje i zadna podpowiedz nie mozna liczyc :D
Opublikowano

Stawiam na lozysko w skrzyni.Typowy obiaw.

DominoJ kiedy wymieniany byl olej w skrzyni?

Mialem takie obiawy w bylej e36.Po wymianie oleju skrzynia ucichla.Co i ile sie z niej wylalo?Jak zobaczylem to sie przestraszylem(moze 0,5l czarnej mazi :shock: ).

Death is easy-You don't have to do anything.Life is that You have to face.

bylo e39 m52b20,e39 m52b25TU,e39 m52b25,e36 m43b18,e39 m52b20TU,e39 m52b28TU,e46 m43b19TU

Opublikowano

Mialem takie obiawy w bylej e36.Po wymianie oleju skrzynia ucichla.Co i ile sie z niej wylalo?Jak zobaczylem to sie przestraszylem(moze 0,5l czarnej mazi :shock: ).

No właśnie dobre pytanie kiedy był wymieniany, albo czy jest?

Pierwsze co robie to sprawdze ten olej

Opublikowano

No właśnie dobre pytanie kiedy był wymieniany, albo czy jest?

Pierwsze co robie to sprawdze ten olej

Co do wymiany oleju sprawdz jaki ma kolor naklejka na skrzyni nie lej byle czego :nienie: bo beda problemy z biegami :8)Jak niema naklejki to lej ATF DEXTRON2 do skrzyni wchodzi 1.1l