Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich fanów z bmw klub i chce potwierdzic sens istnienia takich stron !!

w poprzednie wakacje miałem problem z klimatyzacja ,a mianowicie nie dawala zimnego powietrza na postoju, po ruszeniu jakies 15 sekund i zaczynała działac. drygim problemem była rosnaca temperatura silnika na postoju tzn po szybszej jeździe a nastepnie staniu w korku rosła temp ponad środek gdy ruszałem mometalnie silnik wychladzal sie. mój mechanik stwierdził przekaznik wentylatora. wymienił na uzywany i problem zniknoł. natomiast mam problemy z temperatura w srodku a mianowicie: nie potrafie ustawic optymalnej temp. wydaje mi sie ze 21 stopni w trybie auto to nie jest 21, i dlaczego gdy temperatura na zewnątrz wynosi np - 15 zimne powietrze leci dopiero po właczeniu klimy ?? w trybie nawiewu przy wołonczonej klimie leci ciepłe powietrze. czy tak powinno być ?? a moze to nadal przekaznik wentylatora tylko popsuty w inny sposób ??

czekam na wasze opinie by nie wchodzic w zbędne koszty.. pozdrawiam :o

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kolego jesli na zewnątrz tak jak pisałeś jest -15 a ty wł klime to nie mysl ze poleci zimne powietrze. Przecież klime ustawiasz od +16 stopni. To nie ma opcji zebyś poczuł zimne powietrze. Musiałbyś ustawić klime na minimum -16 co jest niemożliwe

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Witam koledzy dołoze swoje 5 groszy ,tez mi sie wydaje ze klimy sie nie właczy przy minusowej temperaturze wczoraj nawet to sprawdzałem gdy wcisnołem przycisk od klimy to dioda sie zapaliła ale kompresor napewno nie chodził latem jak auto gasiłem na właczonej klimie to było jeszcze przez chwile słychac kompresor a teraz nic sie nie dzieje .mam pytanko do kolegi bo u mnie na postoju ta klima tez słabo daje a jak rusze to jest dobrze jaka u ciebie była tego przyczyna ?
Opublikowano

panowie. może źle coć napisałem ale chodzi mi o to ze na wyłonczonej klimie nie leci zimne powietrze, sam nawiew nie daje zimnego nawet ustawiony na 16 stopni.a na zewnątrz jest zimno. czy tak powinno być ?? u mnie djoda w środku na snieżynce pali sie nawet przy -20 a czy działa kompresor to nie wiem. ciepłe powietrze daje zaraz po starcie tak ze wydaje mi sie ze dziala. a do kolegi wyżej, u mnie przyczynąl takiego zachowania był przekaźnik wetylatora !! wymieniłem z całym wentylatorem.

jeszcze takie jedno pytanko. gdzie jest czujnik odpowiedzialny za temp w srodku i jak sprawdzic jego stan ??? pozdrawiam

Opublikowano
A jak pokręcisz tym pokrętłem między środkowymi nawiewami? Ustaw tam trzy niebieskie kropki wtedy będziesz mieć tylko i wyłącznie zimne powietrze z nawiewów nawet jak ustawisz 23 na klimatroniku!
Opublikowano
niestety kolego nie ma takiego skutku. próbowałem i nawiew poprostu w żaden sposób niechce dac zimnego powietrza. daje troche chłodniejsze ale nie zimne. mówie o sytuacij w zimie bo latem klima hula ok. sytuacja wyglada tak : zwykła jazda zimą snieżynka wyłonczona na konsoli 17 stopni i robi sie gorąco. dopiero po włonceniu snieżynki temp w srodku spada. koledzy wyzej pisza ze swiecąca dioda klimatronica nie swiadczy o chodzącej sprężarce. w samochodach bez klimy zimą leci zimne powietrze kiedy tylko zechcemy, myślałem ze w samochodach z klimatronick jest tak samo gdy go wyłączymy, poprostu działa zwykły nawiew.
Opublikowano

W takim razie tam musisz szukać uszkodzenia u mnie gdy ustawie to pokrętło na zimny nawiew to mam zimny. Gdyby jednak okazało się, że mimo, że w aucie jest "sauna" klimatronik na 16 a na nogi i szybę leci ciepłe powietrze, to trzeba sprawdzić elektrozawór który puszcza płyn chłodniczy do nagrzewnicy. Możliwe, że ten elektrozawór jest cały czas otwarty i nagrzewnica wciąż gorąca. Mam na myśli zawór nr 7 z obrazka:

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/s/w/133.png

Opublikowano
dzieki kolego spawdze ten zawaorek!! pewnie ma filterek jak kazdy inny. a odnosnie czujnika temperatury w srodku auta, czy jest cos takiego w e46, jesli tak to gdzie go zlokalizowac ?? pozdrawiam
Opublikowano

Jest! i z tego co mi wiadomo znajduje się on w panelu klimatronika. Po lewej i po prawej stronie wyświetlacza w panelu klimatronika masz takie "kratki". Za tą po lewej stronie jest wentylatorek który zasysa powietrze do czujnika temperatury. Gdzieś widziałem opis w necie jak czyścić ten wentylatorek bo potrafi hałasować.

EDIT: Oto ta kratka za którą jest czujnik:

http://img293.imageshack.us/img293/6733/img0225ze4.jpg

zdjęcie ze stronyo hałasującym panelu klimatronika

Opublikowano
Kolego ja również miałem problem z kilmatronikiem choć trochę inny. Mój reagował z wielkim opóźnienie i bardzo często reagował na zmiany tempratury tak jakby po czasie. Myślałem że to norma bo klimatronik mam pierwszy raz. Zareagoałem dopiero jak zaczeło mi zamrażać skraplacz. Winny okazał się czujnik temperatury który jest schowany przy nawiewie na nogi kierowcy. Wymiana jest uciążliwa ale rezystor który tam jest kosztuje 3.40PLN więc naprawa była tania. Nie wiem czy to ten czujnik padł jeśli ktoś to potwierdzi opiszę ci dokładnie jak go wyciągnąc bo to masakra
Opublikowano
Witam wszystkich! Ja w swoim aucie też mam ciągle problemy z temperaturą... W tamtym roku w styczniu wymieniłem termostat bo mechanik stwierdził, że to on jest winien niedogrzewaniu silnika. No i niby było lepiej... W wakacje samochód mi się grzał, i klima nie działała na postoju. Wymieniłem czujnik temp. zewnętrznej ale nic, pompka tylko cały czas się włączała i wyłączała bo rosło ciśnienie gazu. Jak się później okazało ciśnienie rosło bo nie było chłodzenia. Wymieniłem sterownik wentylatora bo okazało, się iż nie działał wentylator... Przestał sie grzać samochód ale klima działała ale jakoś tak słabo nawet jak jechałem to tak kiepsko chłodziła. (Dodam iż gaz był tak jak trzeba) A teraz w zimie znów się silnik nie nagrzewa tak jak trzeba ! :mad2: . Normalnie masakra! Nawet przy 0 C ciężko mu złapać temperaturę taką jak trzeba :cry2: Zima się kończy i zaraz problemy z klimą będą...
Opublikowano
kolego krolik...... miałem identyczny problem z grzaniem sie silnika na postoju i nie dzialajacej klimie na postoju w tym temacie pomógł mi przekaznik wentylatora ale zostal problem jak twoj nie dogrzewa mi auta w zime. myslałem ze tak ma byc. zreszta nie wiem czy tez tak powinno byc ale starsznie długo sie tez wychładza silnik po zgaszeniu silnika na postoju. pisz co dzialasz w tym temacie. wydaje mi sie ze te usterki sa powiazane. pozdrawiam
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat.

Mam dość dziwną akcję z klimatronikiem, nie chłodzi mimo ustawienia temperatury.

Na zewnątrz +20* ustawiam +16* a ona dmucha powietrzem z zewnątrz nie chłodzonym, wciskam śnieżynkę od osuszacza i czuć że załapuje kompresor.

Wyłączam śnieżynkę i kompresor się odłącza.

Skopany czujnik temperatury?

Opublikowano
przecież klima schładza dopiero po włączeniu śnieżynki .... jeśli nie jest włączona to dmucha powietrze z zewnątrz jeśli jest ustawiona temperatura np 16 a na zewn . 20 ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Taki trochę manualny ten klimatronik.

Myślałem że jest jak u żony w Ibizie gdzie ustawia się temperaturę a reszta leci z automatu i auto samo reguluje czy ma załączyć kompresor czy nie.

Bardzie to jest zautomatyzowane i lepiej mi pasuje. Myślałem że w bumie będzie to działało tak samo.

Opublikowano
ale kolego piszesz dziwne rzeczy. wszystko jest z automatu ale musisz mieć cały czas włączoną klimatyzację, tzn "świecącą śnieżynkę" wtedy ustawiasz AUTO na temperaturę jaką chcesz, i masz wszystko z automatu, i kompresor załącza się i rozłącza wtedy kiedy tego potrzebuje.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano

Przestudiowałem manuala i masz rację :cool2:

W instrukcji napisane jest że śnieżynka włącza/wyłącza klimatronika.

Aż wstyd się przyznać że człowiek nie wie takich rzeczy :oops: :lol: