Skocz do zawartości

320d - Stopione oswietlenie tylnej rejestracji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pewnego razu jak jechalem autem gdy mocno padal deszcz musialo mi sie zrobic jakies spiecie i jedna z zarowek oswietlenia rejestracji sie spalila, zaczelo sie wszystko topic i kopcic. Ogolnie cala instalacja zarowki i okablowanie sie stopilo i odpadlo;] Zastanawiam sie czy zamiast kombinowac z nowym plastikiem (a moze byc dosc drogi bo dochodzi jeszcze do tego otwieranie klapy bagaznika) nie zamontowac ledow zamiast zwyklych zarowek. tylko jak sadzicie czy nie bedzie to przypal np dla policji lub na przegladzie?? bo one moga za bardzo intensywnie swiecic
Opublikowano
Z tego co wiem jest to dość nietrwały element e46. Bardzo drogi nie jest. Nowy kosztuje 280 zł. Mi udało się kupić używany w dobrym stanie za 50 zł. Wymiana bardzo prosta opisana zresztą na forum.
Opublikowano

Kolego co do Policji i przeglądu to jeśli będą to LEDy białe to nie masz się czym martwić na pewno nikt się tego nie czepi. Problem powstał by gdybyś założył jakieś niebieskie czy zielone (ogólnie festyniarskie) Białe możesz śmiało montować czy to w tablicy czy w postojach. Przepisy mówią że w aucie nie wolno montować oświetlenia innego koloru niż białe czerwone i pomarańczowe. Czyli jeśli założysz białe ledy nikt nie będzie się czepiał.

Inną sprawą są kwestie wizualne ale to już zależy od gustu.

Opublikowano
Zrobilem te ledy i wyglada spoko. Tak jak trzeba;] Mialem tylko jeden problemu. Po zlutowaniu wszystkiego wszystko fajnie swiecilo z tym ze jak zgasilem auto i wylaczylem swiatla to ledy dalej swiecily ale tak 4 razy slabiej. Nawet przy zamknieciu auta. Bylem u elektryka i powiedzial ze mam gdzies zwarcie na kablu i napiecie jest caly czas. Wczoraj przy tym grzebalem sprawdzalem czy kabel nie jest przetarty i nic. Poszedlem zrobic kawe i ku mojemu zdumieniu jak wrocilem swiatelka nie swiecily;] co sie okazalo. Jak sie wlaczy pozycyjne to w kablu jest 12 volt, jak sie wylaczy to jest okolo 8 wolt i standardowa zarowka sie nie zaswiecala. A ze jedy maja maly pobor pradu to sobie delikatnie swiecily. I co sie dalej okazalo ze po okolo minuty napiecie w kablu jest zero i ledy gasny;] Bardzo fajnie to wyglada ze jak otworze auto z pilota to ledy sie delikatnie swieca ;] tak samo jak zamkne auto to wszystkie swiatla gasna a ledy dalej swieca przez minute i potem sie gasi;] bardzo ciekawy efekt ;]
Opublikowano
bardzo ciekawy efekt ;]
Jak jest zwarcie radził bym to dokładnie sprawdzić, chyba że wolisz ciekawsze efekty :D.

Ja mam założone zwykłe led'y zamiast żarówek i świecą normalnie bez ,,efektów specjalnych'' :)

Pozdr

.....BMW e46.....

OO==[][]==OO

Opublikowano

kolego a nie świeci ci się komunikat o spalonej żarówce???? Bo z reguły Led-y mają mniejszy pobór prądu co powoduje powstawanie komunikatu spalonej żarówki. U mnie np komunikat o spalonej żarówce pojawia się nawet jeśli nie włączę świateł.

Wystarczy że włączę zapłon i jeśli żarówka jest spalona to pojawia się komunikat.

Z tego wnioskuję, że napięcie może dochodzić do lamp wcześniej celem sprawdzenia przejścia.

Na ten przykład kupiłem żarówki postojowe CAN-bus które właśnie nie powodują komunikatu o spalonej żarówce i tu ciekawa sprawa: po włączeniu zapłonu co jakiś czas postoje migają. W tym przypadku również wydaje mi się, że komputer podaje napięcie na żarówki celem sprawdzenia czy obwód ma przejście. Chociaż pewności nie mam.

Opublikowano
z tym ze my nie mowimy o lampach tylko o listwie z oswietleniem rejestracji ;] a jak te zarowki sa spalone to nie ma komunikatu na zegarach a spalonej zarowce