Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich,mam problem z dwiema kontrolkami a mianowicie od kontroli trakcji i hamulca recznego,swieca caly czas,pokazalo mi 2 bledy na moim kompie carsoft 6,5 i te same u dwuch roznych mechanikow.5d8f-cluster interial sensor i 5e38-rotational rate sensor dsc pump,podejrzewam ze chodzi o 2 sensory ale nie mam pojecia gdzie je znalezc,szukam pomocy na forum bo mieszkam w anglii a tu [mechaniory]wymiennicy wymieniaja wszystko pokolei co im w rece wpadnie a ty placisz i placzesz,z gory dzieki za pomoc,
Opublikowano
Prawdopodobnie padł Ci czujnik ABSu, jeśli nie działa prędkościomierz i ekonomizer to tylny lewy czujnik do wymiany. Czujniki masz przy każdym kole od wew. strony koła.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz podpiąć kompa i sprawdzić czego dotyczy błąd.
Opublikowano

kup czujnik oryginalny, nie jakieś zamienniki, które NIGDY nie działają tak jak powinny lub działają przez dwa dni

lepiej kupić używany, ale oryginalny, niż zamiennik, a najlepiej oczywiście nowy

chyba, że masz niebieski (a tak podejrzewam) to możesz kupić ATE, bo takie szły na pierwszy montaż, koszt takiego to gdzieś połowa ceny ori w serwisie bmw

sprawdź jaki masz kolor i ilość pinów w czujniku

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
przy takim samym błędzie, tym o internal cluster, musiałem ostatnio wymienic moduł DSC, częśc elektroniczna przy rozdzielaczu ABS + oczywiście kodowanie i programowanie. Wcześniejsza wymiana czujnika przy kole i czujnika skrętu nie pomogła, rzecz działa się w 330d z 02 roku
Opublikowano
tak podejrzewalem ze to modul,ale mialem cicha nadzieje ze to tylko czujnik,chociaz ten drugi blad to napewno tez i jakis czujnik,wie moze ktos co to 5e38 rational rate sensor dsc pomp ?
  • 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
rational valve siedzi wraz z resztą jemu podobnych w kontrolerze ABS czyli właśnie tym module DSC, drugie pytanie chyba niepotrzebne, DSC= ABS, są ze sobą nierozerwalnie związane a rational valve to zaworek dozujący przerwy ciśnienia w układzie - działanie antyblokujące
Opublikowano
Może to być całkiem inna bajka ale te same kontrolki świeciły mi się ostatnio po zmianie kół. Okazało się, że miałem mało płynu hamulcowego i czujnik pokazał takie same objawy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
taa.. i wywaliło ci taki błąd, a kolega z problemem pewnie tego nie sprawdził...daj spokój
Opublikowano
nie mówię o błędzie na komputerze tylko o tym co świeciło w samochodzie. Tak jak mówiłem na 99,9% inna bajka.
Opublikowano
Poszukaj coś o możliwości zapowietrzenia ABS'u (DSC). Jeżeli się niewłaściwie wymienia płyn hamulcowy można zapowietrzyć ABS ...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
witam ponownie,wymienilem modol abs a kontrolki dalej swieca.dalej wywala mi te same bledy czyli 5d8f - cluster interial sensor i 5e38-rotational rate sensor dsc pump,co jeszcze moglbym wymienic lub moze jechac do bmw aby ten modol moze wgrac,dodam ze kupilem go z drugiej reki.z gory dzieki za pomoc,
Opublikowano
a wiec musze jeszcze jechac na dobrego kompa aby wgrac na nowo mapy,poniewaz modul jest uzywany i nie wspolpracuje z moim kompem,tak sie dowiedzialem,wybralem bmw,termin mam dop.za 2 tyg,napisze jak poszlo,oby sie udalo,
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
jest ok,wymienilem sensor pod fotelem pasazera i kontrolki samoistnie zgasly,dzieki wszystkim za pomoc.
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...