Skocz do zawartości

325i skrzynia biegów 4,5 biegu - pytanie do magika :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W mojej E36 325i jest skrzynia że tak nazwę 4,5 biegu haha :) Taką kupiłem już bo ktoś tym latał bokami i chciał chyba zrobić driftowóz z tego auta. Otóż poprzedni właściciel powiedział mi że w tej skrzyni są normalnie 4 biegi a jak chce się wrzucić 5 bieg to zamiast piątki jest tak jakby 4,5 - obroty idą odrazu 1000rpm do góry jak wrzucę z 4 na 5. On mówił że wyjął jakiś tłoczek czy coś takiego, może wiecie o czym on mówił? Chciałbym zrobić tą skrzynie biegów na normalne 5 biegi, mam drugą skrzynie na części i chcę złożyć moją do kupy. Jak to jest zrobione? Co on tam namodził w tej mojej skrzynce? Co bym musiał wyjąć z tej skrzyni na części którą mam?

Pozdrawiam,

Maks

Opublikowano

Jeśli wrzucasz z 4 na 5 (4,5) i podnoszą się obroty o 1000 to znaczy ,że wszedł niższy bieg od 4 czyli 3.

Nie ma w skrzyni tłoczków .Zrobienia biegu tzw 4,5 wiązało by się ze zmianą 2 kół zębatych, synchronizatorów,wybieraka.

Opublikowano
Tak na 1000% skrzynie GETRAG w e36 po za skrzynią od 328 są bezproblemowo ze sobą wymienne także zawsze można zakupić nie zamęczoną skrzynie od 316i