Skocz do zawartości

318i woda leci z nawiewów, auto się gotuje -???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Panowie mam duży problem. Zaczne od początku bo to fajna lektura...

1. Kupilem samochód i wracając sprowadzonym samochodem do domu nagle złapało mi temp. silnika i para zaczela lecieć z nawiewów. I woda lała się do kabiny od strony kierowcy tu gdzie nawiew...

Wymieniłem:

- wisco

- termostat (nie było go w ogole)

- pompe wody

Na jakiś czas sie uspokoiło, po czym znowu były problemy. Zrobiłem planowanie głowicy + uszczelka.

Znowu był spokój z samochodem, teraz dałem ciała bo na mrozach zostawiłem samochód z wodą w chłodnicy małą ilością ale zamiast płynu chłódniczego miałem wlaną zwykłą kranówe. Myślałem że już po bloku ale okazało się że tylko wybyło zawór zabezpieczający przed rozerwaniem bloku..

Niedawno wracając od dziewczyny znowu zaczeła mi lecieć woda do kabiny..

Orientuje sie ktoś co może być przyczyną łapania temperatury i lania się wody do kabiny z nawiewu ?

Czy to może nieszczelna centralka?

Druga sprawa , czy modele 318 na gazie sekwencyjnym palą wam 15l/100km przy delikatnej jeździe w trybie mieszanym?

Dodam że opony to 225/50/16

Z góry dziękuje za pomoc.

Pzdr

Kicek

I witam wszystkich :)

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu. Następnym razem dostaniesz ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
Może nagrzewnica nieszczelna, leje do kabiny, układ się zapowietrza, gotuje się... A co do spalania, teraz ciężko zmierzyć w zimie, 15 może być ciut dużo, mi w ISie w lecie 10-11L a teraz trudno zbadać bo auto się grzeje trochę zanim szybki podrapię, jeżdżę na krótkich kawałkach i silnik nawet temperatury często nie łapie ale w zimie pali sporo więcej tak czy siak.
Opublikowano

prócz nagrzewnicy co jeszcze , chłodnica? przewody?

dlatego sie leje że nieszczelny czy to może być inna przyczyna..

a co do spalania to 15l w lato było :) na małych trasach..

W zime nie jeździłem bo to cabrio a było czym jeździć przez zimę.

Opublikowano
skoro była w zwykła woda w układzie chłodzenia to mogła pęknąć nagrzewnica i dlatego się leje woda tak czy siak musisz dostać się do nagrzewnicy.
Opublikowano

Masz problemie z układem chłodzenia ,więc spalanie 15 litrów jest przez niedogrzany parownik,gdyż się zapowietrza.Gdy usuniesz problem z płynem to zacznie palić normalnie 10-12 litrów przynajmniej u mnie tak jest w 318is.

Co do lania płynu w nawiewy to nagrzewnica lub węże do niej dochodzące.

W lato przy wyłączonym ogrzewaniu i nie zbyt długich trasach mogłeś nie zauważyć problemu.

Do wyjęcia nagrzewnicy nie trzeba ściągać deski rozdzielczej.

Opublikowano

Witam

Koniecznie trzeba sprawdzić nagrzewnicę i jej połączenia, bo to najprawdopodobniejszy winowajca, tak jak mówili przedmówcy. Masz teraz zimę i kupę czasu, żeby ogarnąć bezdasznika.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

Fajnie że są ludzie którzy potrafią znaleść 5min i pomóc.

Wielkie Wam dzieki, oddam autko do zaprzyjaźnionego mechanika i niech sprawdzi mi tą nagrzewnice.

W najgorszym wypadku kupie na allegro i wymienie, tylko teraz czy kupie dobrą :)

dziękówa Wam :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zapomniałem napisać że temat rozwiązany.

Lanie wody na nogi z nawiewów to nic innego jak nagrzewnica, koszt takiej nagrzewnicy na szrocie 50zł :)

dzięki Wam.