Skocz do zawartości

Bieżnikowane czy używane jeszcze raz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Musze wrócić do tematu opon, bo nie znalazłem na forum konkretnej odpowiedzi, czy lepiej kupić "nówkę" bieżnikowaną np:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68674432 czy firmówkę używaną np: Pirelli Snowsport 5-6 lat 5 mm bieżnika. Pewnie najlepsza byłaby używka dość nowa, ale taką bardzo trudno znaleźć. Priorytetem dla mnie jest przyczepność do lodu, śniegu przy małych prędkościach.
Opublikowano

:nienie: z mojego doswiadczenia to lepiej poczekac i kupic nowke bo sie napewno oplaca ,,pojezdzisz dluzej i masz swiety spokoj i pewnosc!!!

co do bieznikowanych to ja mam zle doswiadczenie poprostu odkleil mi sie bieznik i to nie byl przypadek odosobniony(pozniej tylko problemy z gwarancja, reklamacje a autko stoi!!),, a co do uzywek to opony tez sie starzeja i guma peka,,a jesli jezdzily na autku z uszkodzonym zawieszeniem-- wystarzczy zuzyte amortyzatory to mozesz miec bicia na kierownicy bo jest nierownomiernie zuzyty bieznik (( ja tak mialem :mad2: )):jawdrop: JA TYLKO NÓWKI!!!!!pozdro :mrgreen:

...kwintesencja piękna i harmonia ksztaltów E36..:)

http://tygra85.w.interia.pl/szablon_obrazki/okopt.JPG

Opublikowano
aaaaa zapomnialem dodac--bo wywnioskowalem ze chodzi ci o zimowki to pamietaj ze zimowki traca swoje wlasciwosci gdy zezba bieznika jest mniejsza od 4 mm :police: W A Z N E !!!

...kwintesencja piękna i harmonia ksztaltów E36..:)

http://tygra85.w.interia.pl/szablon_obrazki/okopt.JPG

Opublikowano
Własnie przed chwilą przyjechał DHL z kompletem opon kupionych na allegro DUNLOP SP WINTER SPORT M2, 7mm, cena 300zł + przesyłka. Na twoim miejscu poszukałbym własnie takich używek.
Opublikowano
Własnie przed chwilą przyjechał DHL z kompletem opon kupionych na allegro DUNLOP SP WINTER SPORT M2, 7mm, cena 300zł + przesyłka. Na twoim miejscu poszukałbym własnie takich używek.

A w jakim wieku te oponki? Cena super, opony też podobno świetne, ale jeżeli mają np. 6 lat to chyba są twarde

Opublikowano

Ja ostatnio nabyłem uzywki -5 letnie Pirelli Snowsport rozmiar 65/205 w idealnym stanie bieżnik ok 8, 9 mm ( jeszcze z wąsami ) za 700. Do tego elegancke felgi stalowe po 70 zl. sztuka. Założenie gratis

Serwis Marciniak w Rykach woj lubelskie - polecam. Wszystko elegancko wywazone, zadnych drgań na kierownicy, dobre właściwości jezdne, nawet przy wyzszych predkosciach ponad 160 km.h nie hałasują.

m62, V8, 245 km
Opublikowano

Właśnie jak szukałem opon na allegro to ten zakład w Rykach miał chyba jedne z ładniejszych opon.

Zobacz jeszcze w "przydatnych linkach" tam jest parę moich adresów hurtowników. Musisz poprostu podzwonić.

Opublikowano

A ja właśnie czekam na swoje oponki DUNLOP Winter Sport 3D, które zamówiłem u naszego kolegi z Forum. Wyznaje zasade, że tylko nowe, w koncu to moje bezpieczeństwo...

A co do bieżnikowanych, bodaj w ostatnim Auto świecie był test nowa zimówka vs. nowa bieżnikowana. Z testu im wyszło, że kosztuje pół ceny, bieżnikowana oczywiście i tyle też sobą reprezentuje. Osobiście nigdy bym nie kupił. Tyle ode mnie.

Pozdrawiam. :D

Opublikowano
Może jestem jakiś wyjątkowo nieufny, ale ja bym się bał jeździć na takich wynalazkach... choć sam kupuję używane opony i tak naprawdę też nie wiem jaka jest ich historia i jak daleko na nich zajadę...

Pozdrawiam

Pułkownik Zuber

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Wyczytałęm tylko jeden przypadek ,że był koś nie zadowolony ma ktoś konkretne przykłady,ze ktoś jeździł na nalewkach i byłzadowolony baź też nie . Też sie zastanawiam nad bieżnikowanymi ,Używki to prawie jak nalewki w kocu nie wiadomo jak kto jeździł, Kupie stare opony i co. albo okaże sie ,zę facet jeździł po krawęznikach .
kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano

Witam

Moim zdaniem lepsze nowe mniej renomowanej firmy niż używka lub bieżnik na oponach z wyższej półki, w poprzedniej e30 jeździłem na używkach i mam złe wspomnienia.W tej klasie auta jakim jest e32 nie wypada zbytnio oszczędzać na bezpieczeństwie naszym i innych użytkowników szos.

Tylko nowe!

Pozdrawiam.

Opublikowano

W listopadzie kupiłem komplet bieżnikowanych zimówek firmy "Profil", rozmiar 185/65/R15 do Mercedesa 190, który w zimę nie przekracza 120 km/h. Opony posiadają rok gwarancji pisemnej. Miałem wybór, albo używka po 80 zł/szt, nówka po 220 zł szt, lub bieżnikowana po 100 zł/szt. Wybrałem te ostatnie, komplet 400 zł razem z montażem. Powiem Wam z własnego doświadczenia, że ciężko spotkać lepsze opony na zimę w tym przedziale cenowym. Idealnie zachowują się na śniegu i lodzie, trochę gorzej jest na mokrej nawierzchni (widocznie słabo odprowadzają wodę). Są miękkie nawet przy temperaturach rzędu -25oC co jest plusem na zaśnieżonych drogach, ale niestety minusem na suchym asfalcie, szczególne dla aut nie posiadających systemu ABS. Ostre hamowanie spowoduje pewnie nadmierne wytarcie się opony w jednym miejscu, co w konsekwencji wpłynie na wibracje auta jadącego po równej nawierzchni. Polecam te opony do spokojnej jazdy w zimie, gdyż stosunek cena/jakość jest bardzo zadowalający. Podczas gdy sąsiedzi wypychają swoje samochody z parkingu, podsypują piasek pod koła itp. ja spokojnie z niego wyjeżdżam i wbijam się pod każda górkę. Polecam każdemu, kto w zimę spokojnie i dużo jeździ po zaśnieżonych drogach, oraz pilnuje terminu wymiany ogumienia na letnie. Wydaje mi się, że opony o których mówię, przy poprawnej eksploatacji wytrzymają spokojnie minimum 4 sezony, potem oczywiście można je upłynnić do jakiegoś mniej wymagającego auta nawet za 1/3 ceny, dołożyć różnicę i kupić następny komplet.

Pozdrawiam.