Skocz do zawartości

Nie działa komputer, radio, i kontrolki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z 530d '03. Mianowicie - po włączeniu zapłonu na wyświetlaczu komputera i radia nic się nie pokazuje a samo radio gra przez minutę po czym samo się wyłącza. Dodatkowo nie działają też kontrolki kierunkowskazów i świateł długich.

Czasem radio załączy się normalnie i wszystko działa i wyświetla a potem się wyłączy i na nic nie reaguje.

Czyli podsumowując - czasem jest dobrze i wszystko działa poprawnie, a nagle nie działa: kontrolki kierunków (jednak kierunki działają poprawnie), kontrolka długich, komputer pokładowy ten w panelu środkowym i radio.

Radio to BMW Business CD.

Co to może być?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Opublikowano

jezeli chodzi o radio z tyłu nad akumlatorem masz przekaznik pierwszy po lewej

sprawdz czy kabel od akumlatora sie nie poluzował ten cieńszy czerwony na +

kostka w stacyjce do sprawdzenia i na to bym obstawiał najbardziej.

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
U mnie z natomiast nie działa BC na wyświetlaczu w zegarach. Na radiu wszystko pokazuje normalnie spalanie itp. a na zegarach tylko komunikaty o ewentualnie przepalonej żarówce, nie ma żadnej reakcji na przycisk BC na włączniku kierunkowskazów. Jakieś sugestie koledzy?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Mam taki sam problem jak kolega KRapicki, tylko ze u mnie jest to ciągle.

Jeśli ktoś uporał się z tym zagadnieniem proszę o jakieś wskazówki.

Opublikowano

Witam.

Sprawdziłem dokładnie co działa a co nie.

Radio- nie reaguje na nic i nic nie wyświetla, tylko działa podświetlenie klawiatury przy światłach postojowych , CD przyjmuje płytę i oddaje ale nie gra.

Zegary- pasek pod zegarami Check-Control nie wyświetla żadnych komunikatów i nie jest podświetlony nie reaguje na przycisk, po przytrzymaniu przycisku wchodzi w TEST1, TEST2 itd. Jeżeli nacisnę BC na kierunkach to wyświetla mi spalanie, godzinę itd. nie działają następujące kontrolki zegarów: kierunki, długie, przeciwmgielne przód i tył, poducha .

Kolego KRapicki dalej obstawiał byś kostkę stacyjki?

Da się to jakoś sprawdzić czy od razu nową?

Sporo jest roboty z tą wymianą?

Opublikowano
Witam.

Radio- nie reaguje na nic i nic nie wyświetla, tylko działa podświetlenie klawiatury przy światłach postojowych , CD przyjmuje płytę i oddaje ale nie gra.

Zegary- pasek pod zegarami Check-Control nie wyświetla żadnych komunikatów i nie jest podświetlony nie reaguje na przycisk, po przytrzymaniu przycisku wchodzi w TEST1, TEST2 itd. Jeżeli nacisnę BC na kierunkach to wyświetla mi spalanie, godzinę itd. nie działają następujące kontrolki zegarów: kierunki, długie, przeciwmgielne przód i tył, poducha .

101% na kostkę stacyjki. Identyczne objawy. Zmiana to jakieś 10 minut roboty - zwolnić z zaczepów obudowę kolumny kierownicy, odpiąć wtyczkę po lewej stronie od kostki, odkręcić dwie śruby trzymające jej ramkę, a następnie dwie śrubki od dołu trzymające samą kostkę.

U mnie niestety czyszczenie starej kostki nie pomagało. Ja zakupiłem używaną oryginalną 'Valeo' i śmiga prawidłowo.

Opublikowano
Witam.

101% na kostkę stacyjki. Identyczne objawy. Zmiana to jakieś 10 minut roboty - zwolnić z zaczepów obudowę kolumny kierownicy, odpiąć wtyczkę po lewej stronie od kostki, odkręcić dwie śruby trzymające jej ramkę, a następnie dwie śrubki od dołu trzymające samą kostkę.

U mnie niestety czyszczenie starej kostki nie pomagało. Ja zakupiłem używaną oryginalną 'Valeo' i śmiga prawidłowo.

Jeszcze raz serdeczne dzięki.

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam u mnie przy tych samych obawach co u kolegi w pierwszym poście były zasyfiałe klemy od akumulatora, po wyczyszczeniu już jest ok :D

niestety problem powrócił :(

• 4 lata później...