Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
no właśnie ciekawa sprawa... Z tego co się orientowałem w temacie to jednak większość użytkowników twierdzi po prostu "ten typ tak ma". Mi się coś nie chce wierzyć :) I oczywiście co ciekawe jadąc przez Niemcy wszystko jest OK
Opublikowano
To dalej twierdzę ze to kwestia jakiegoś kodowania czy coś.....ja się z tym nigdy nie spotkałem :nienie: :nienie: :nienie:
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

No nie tak do końca bo dlaczego w jednym aucie nie ma tego problemu a w drugim jest ??? Nawet w tych samych rocznikach i modelach ???

Musi być coś co powoduje takie a nie inne zachowanie radia czyli wg mnie wraca kwestia kodowania

Opublikowano
to co napisałeś przywraca jakby nadzieję ;) mam nadzieję, że to że mówię o e39 a temat jest z e83. Znasz kogoś, kto może mi pomóc?
Opublikowano

dzięki!

Edit:

Jaja nie z tej ziemi, odłączyłem aku na parenaście sekund... wskoczyły wszystkie stacje radiowe ale po pół godziny znowu były locale! Czyli raczej to jest kwestia softwarowa a nie hardwarowa!!!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A jednak :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Daj znać w temacie jak już to naprawisz.... :cool2: :cool2:

• 2 lata później...
Opublikowano

Odświeżę wątek, bo miałem podobny problem, tzn. na liście stacji część wyświetlała się prawidłowo, a część jako LOCAL-X. Myślałem, że może mam uszkodzony wzmacniacz antenowy, bo większość prawidłowo wyświetlonych stacji to były stacje czeskie. Mam MK4 z kolorową nawigacją.

Po przeczytaniu tego wątku i obejrzeniu zamieszczonego w nim filmiku zrobiłem tak:

- włączając radio przytrzymałem klawisz "SEL";

- uruchomił się tryb serwisowy, można się po nim poruszać przyciskami < i >;

- na jednym z ekranów pobawiłem się przełączaniem regionów, w moim radio są dostępne tylko USA i EUROPE;

- doszedłem do ekranu"AF" - używając przycisków programowania stacji 1,2,3 i 4 można w nim przełączać: 1: RDS OFF, 2: AF OFF, 3: AF MAN, 4: AF AUTO;

- ustawiłem RDS na OFF, AF na AUTO i wyłączyłem radio;

- po ponownym włączeniu ustawiłem na ekranie wywołanym przyciskiem INFO RDS na ON i zaznaczyłem w nim wszystko prócz Program Type.

Efekt: na górnym pasku nazwy stacji i komunikaty RDS już wyświetlają się prawidłowo, natomiast na liście stacji nadal część wyświetla się jako LOCAL-X. Można teraz zapisać stację w pamięci przytrzymując klawisz programu jak wyświetla się na górnym pasku nazwa stacji, potem naciśnięcie klawisza danego programu przywołuje zapamiętaną nazwę.

Więcej chyba nie da się u mnie uzyskać, ale i tak jestem zadowolony - wcześniej na górnym pasku pokazywała się tylko częstotliwość stacji, RDS (przełączanie nadajników) nie działało - mam nadzieję, że teraz już będzie funkcjonować prawidłowo :)

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)