Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mysle, ogladam, jedne mocne, inne malo pala, wiec pytanie mam wprost. Czy jest jakies bmw, gdzie ceny wachaja sie do 10-12k, ktore bedzie w miare zrywne (nie mowie, ze ma byc wyscigowka, ale mula mnie nie interesuje - juz mam jednego), ktore nie bedzie palilo kolosalnych ilosci paliwa (jestem uczniem technikum, wiec nie mam maszynki do pieniedzy), wiec mysle, ze max ok 10l/100km przy srednio spokojnej jezdzie (nie dziadkowej, ale wiadomo, ze jak cisnie sie pedal, to spali duzo wiecej), i bedzie bezawaryjne (oczywiscie ogolnie zeby mialo dobra opinie, bo zepsuc moze sie nawet auto wyjezdzajac z salonu). Istnieje takie BMW?
Opublikowano
e36 + sekwencja :)

szukaj czegoś 6 cylindrowego

mam e34 + niesekwencja :D wlasnie myslalem nad e36 320i i sekwencje, tylko ja robie krotkie odcinki jednak. Przy takiej normalnej jezdzie po miescie (Warszawa - korki) (do ok 4k rmp) ile ona powinna spalic gazu? i czy ew. nie bedzie rozsadniejszym motorem 323i, bo czytalem, ze osiagami dorownuje 325i, ale pali mniej, pali podobnie jak 320i. Czy to nie bedzie rozsadniejsze? Jak sadzisz? A no i pewnie manuala szukac? bo teraz mam automat, i malo to to nie pali, ale w korku boski :)

Opublikowano

manualna skrzynia jak najbardziej

oczywiście, że 323 będzie bardziej ekonomiczne

na tym samym poziomie spalanie będziesz miał w 328 :)

moja 330 tyle co 328

myślę, ze w wawie spali Ci tak do 15L

poza miastem lub mieszana jazda oczywiście będzie to mniej

Opublikowano
manualna skrzynia jak najbardziej

oczywiście, że 323 będzie bardziej ekonomiczne

na tym samym poziomie spalanie będziesz miał w 328 :)

moja 330 tyle co 328

myślę, ze w wawie spali Ci tak do 15L

poza miastem lub mieszana jazda oczywiście będzie to mniej

Chcesz mi powiedziec, ze 328, 323 i 320 spalaja tyle samo? Czy cos zle zrozumialem? 15l gazu jak rozumiem?

Opublikowano
Kurcze, bo ja moja 520i w miescie nie moge sie zamknac w 20l gazu, ale nie mam sekwencji tylko stary gaz, no i mam automat. Przez to, ze jest jednak slaby, to jest cisniety lekko, bo inaczej to skuterki mnie na swiatlach biora^^).
Opublikowano
automat, zwykły gaz, słaba moc tak właśnie powodują

No i wlasnie tutaj jest ten dylemat. czy slabsza benzyna, np. 1.8i/1.8is i bedzie pilowana to spali iles tam, czy wieksza, mocniejsza, ktora przy takiej samej jezdzie, czyli na niskich obrotach (bo przeciez 323 jezdzac do 3-3,5k rmp bedzie jechalo tak, jak is do odciecia ciagniety ciagle) bedzie palila pewnie podobnie, moze ciut wiecej, a jak bedzie trzeba nauczyc kultury jakiegos cwaniaka w calibrze, bedzie czym. Bo jakos nie mam przekonania do TDS'ow :D

Auto zmieniam na wiosne, bo wtedy bedzie zastrzyk a juz teraz powoli szukam kupca na moja 520i, ale jednak:

http://otomoto.pl/bmw-323-gaz-sekwencja-klimatronik-C16859114.html - wypatrzylem sobie na ten moment taka sztuke. Z czystej ciekawosci, czy do czegos sie czepniecie za ta kase?

I co sadzicie o oddaniu auta w rozliczeniu w komisie (bo raczej nie znajdzie sie nikt, kto odda mi e36 i w rozliczeniu wezmie e34 z ew. doplata)? Warto w takie cos isc?

Opublikowano

w komisie dadzą ci mało kasy za samochód

jeżeli chodzi 4 czy 6 cylindrów, to 4 cylindry będzie tańsze w obsłudze, tj olej, filtry, hamulce, spali zapewne minimalnie mniej ale nieproporcjonalnie do mocy

6 cylindrów to tylko trochę więcej oleju, troszkę droższe hamulce, itd. ja bym szukał 6 cylindrów

samochód z ogłoszenia wygląda ok, zapewne coś tam było malowane, jednak to nie jest nowe auto, więc jak dla mnie nie stanowi to problemu

trzeba by tam tylko zmienić te wtryskiwacze gazu, valteki są kipeskie

Opublikowano
w komisie dadzą ci mało kasy za samochód

jeżeli chodzi 4 czy 6 cylindrów, to 4 cylindry będzie tańsze w obsłudze, tj olej, filtry, hamulce, spali zapewne minimalnie mniej ale nieproporcjonalnie do mocy

6 cylindrów to tylko trochę więcej oleju, troszkę droższe hamulce, itd. ja bym szukał 6 cylindrów

samochód z ogłoszenia wygląda ok, zapewne coś tam było malowane, jednak to nie jest nowe auto, więc jak dla mnie nie stanowi to problemu

trzeba by tam tylko zmienić te wtryskiwacze gazu, valteki są kipeskie

Mialem jako pierwsze auto 320i e36, ale sie nacialem bardzo, bo kupilem tanio a sie nie znalem zupelnie, po niecalych 100km sprzedalem za mniej niz 1/3 tego, co zaplacilem, bo silnik poszedl i inne rzeczy... 320i nawet mocny byl skubany, ale 323i mocniejsze duzo a pewnie tyle samo spali albo bardzo podobnie. Jezdzilem tez IS'em, i fakt, 6 cylindrow ciut mocniejsze (mowie o 1.8is i 2.0 - 323 bedzie o niebo mocniejsze na pewno), ale ten dzwiek nie porownywalny. IS chodzi jak benzynowy golf a nie jak BMW :D

Hmm... musze nauczyc sie, zeby auta ogladac dopiero tydzien przed zmiana. z tydzien temu poszedl 323i w oryginalnym M-pakiecie (coupe), skorze pelnej, klimatroniku, oryginalnym CD, 4 szybami, abs i esp, chyba szyberdach elektroniczny byl tam i jakies tam inne bajery, bez gazu za 12k (97 rok). Przynajmniej na fotkach wygladal na b. zadbany. Ja mam tak, ze sie napalam szybko, wiec jak ogladam, to zanim kupie to auto w marcu, to 10 innych juz bym wzial :D Ostatnio w komisie jak bylem na ew. wymiane, chcieli mi dac za moja e34 6000zl, to ich wysmialem...

Opublikowano
ciężko znaleźć zdrowe e36, ale na pewno da się to zrobić :)

Tamto nie bylo zdrowe, nie bylo nawet w srednim stanie. To bylo padlo. Dlatego za moje aktualne e34, po nauczce z "tanimi" autami dalem duzo wiecej, niz rynkowo, od czlowieka z forum, i nie zaluje tego. bo pali jak pali, bo to ciezkie auto, automat itp. ale auto jest super. Jakbym mial lzejsza noge, to raz mi sie do 13l benzyny udalo zejsc nawet.

Tak dochodze do wniosku, ze chyba silnik M52B25TU (czyli w e36 model 323i) to chyba najrozsadniejszy silnik z najlepszym stosunkiem osiagow do spalania. Wiec jesli bedzie kolejne BMW (serce podpowiada bawarke, ekonomia inne auto), to chyba faktycznie bede szukal 323i

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Słuszne wnioski co do silnika M52B25TU. Sam mam taki, tyle ze w e46 i polecam szczerze.

Ale jesli chcesz oszczędniej jezdzic, to szukaj 318is. Jednak 6 garnków swoje musi spalic.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...