Skocz do zawartości

2.5 TDS Dostaje powietrze do przewodów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam BMW e38 2.5 Tds. Auto z trudem odpala ( muszę długo kręcić ), pochodzi trochę, czasem 5 a czasem 15 minut. Po tym czasie dostaje się powietrze ( widać na wężyku od filtra który idzie do silnika). Nie mam pojęcia skąd to powietrze może dochodzić, i jak to miejsce zlokalizować? Bardzo proszę o pomoc! Niestety czas również działa na moją niekorzyść gdyż auto potrzebne mi jest na jutro wieczór ;(
Opublikowano
witam ,przerabialem ten temat w kilku bmw w dieslu ,powodem ze musisz dlugo krecic jest wracajace paliwo z pompy do filtra i baku i sie zapowietrza potem nie moze przepchac powietrza zanim zlapie rope i zapali, dziac sie bedzie tak zawsze jesli zostawiasz samochod pod gore czyli przod wyzej niz tył i wtedy paliwo szybciej splywa od pompy do filtra i problem z zapaleniem lub na rownym, jesli zostawisz z gory na doł czyli przod nizej wtedy nie ma takiego problemu , ale to tylko przyczyny, podobno wine za to ponosi zawor w pompie wtryskowej nie trzyma i paliwo wraca,ale ja nic nie grzebalem przy pompie i w bardzo prosty sposob uporałem sie z tematem, kupujesz zaworek zwrotny paliwa z wygladu jak maly filterek paliwa ,przecinasz weza idacego od filtara paliwa do pompy wtryskowej ,,,najlepiej przeciac jak najblizej pompy czyli 10 cm od pompy i wpinasz zaworek paliwa strzalka w strone pompy ,wtedy przepuszcza paliwo do pompy a zamyka powrot i po kłopocie , koszt zaworka od 5 do 20 zł najlepiej kupic z odpowiednia gruboscia koncowek w zaleznosci jaka masz srednice weza od paliwa fi 6 lum 8 czy 10, na filterku jest srzalka w ktorym kierunku zamontowac i dwie opaski zaciskowe, mialem tak w kilku bmw ,
Opublikowano
to jesli chodzi o problem z zapalanie i powietrze ,ale jesli juz zapali i po 15 minutach dalej znajduje sie powietrze to przyczyn moze byc kilka , gdzies pekniety wezyk , lub przewody paliwowe i łapie powietrze , najlepiej sprawdzic stan wezyka od pompy do filtra i od filtra czy gdzies nie jest trachniety ,
Opublikowano
No tak, paliwo cofa się to fakt. w takim razie kupię jutro ten zaworek. Filtra paliwa nie wymieniałem dobre 2 lata... czy to może być przyczyną tego że dostaje się powietrze do przewodów ? Przewody sprawdzałem, są całe. Mam zamiar zmienić uszczelki, przy przewodach przy filtrze, od baku do filtra i od filtra do pompy. to coś pomoże? Mechanicy sugerują się również możliwością zepsucia pompki paliwowej, co Wy o tym powiecie ?
Opublikowano
filtr mozna wymienic jak dawno nie byl zmieniany, ale mysle ze nie jest on przyczyna, jak by paliwo nie dochodzilo do pompy lub zamarzal bo tak sie tez czesto dzieje jak jest filtr brudny to przy niskich temperaturach potrafi zamarznac i nie dochodzi paliwo, pompa paliwa raczej tez nie bo albo podaje paliwo albo nie,,,, az z tym powietrzem to tak milem w e 38 e 34 tds w e 46 , zacznij od tego zaworka i dokladnie przepatrz wezyki czy gdzie powietrza nie łapie czasem trudno znajsc pekniecie
Opublikowano
Wężyki sprawdziłem, wydaje się być wszystko OK. Po filtr i uszczelki za chwilę się wybiorę. Czyli uważasz, że to jedyna możliwość tak ? Gdzieś musi na przewodzie być pęknięcie, i nic gorszego? Czyli mechanik samochodowy powinien uporać się z tym w 15 minut?
Opublikowano
załoz ten zaworek ,jesli sprawdziles ze nie ma pekniec wezyk , filtr tez mozesz zmienic skoro dlugo byl nie zmieniany, i zobaczysz jak jest , jesli dalej bedzie łapac powietrze do ukladu , to wtedy dopiero mozna szukac , czy przewody ktore ida od filtra do baku sa szczelne , ewentualnie jak bedziesz gdzies na kanale czy podnosniku zobacz w jakim stanie sa przeody paliwa pod autem czy nie ma gdzies wycieku, ale tak jak napisalem ja w pierwszej kolejnosci załozyl bym ten zaworek i wymienił filtr paliwa i wtedy sprawdz, jesli to nie pomoze to tak jak napisalem , sprawdzic przewody paliwa pod autem w ostatecznosci pompe paliwa,