Skocz do zawartości

Problem z oświetleniem - brak pozycji tylnej lewej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W moim e53 z 2002 roku od pewnego czasu mam problem z ustaleniem przyczyny braku światła pozycyjnego tylnego lewego. Wydaję się że jest to błaha sprawa, ale jet chyba poważniejsza. Sprawdziłem żarówki- wymieniałem na nowe około pięć razy i za każdym razem bez efektu. sprawdziłem oprawkę czy może nie ma niestyku lub rdzy, sprawdziłem lampę, wtyczkę, wszystkie połączenia elektryczne i bezpieczniki. WSZYSTKO JEST OK! i nie ma efektu. POZYCJA TYLNA LEWA NADAL NIE ŚWIECI. Auto jest totalnie bezwypadkowe, nigdy w nim nie było grzebane lub kombinowane. Zwracam się do was o pomoc, ponieważ nie jest to usterka tylko w moim aucie. Widziałem osobiście już kilka x5 z nieświecącą pozycją lewą tylną. Nie sądzę żeby był to przypadek bo każdego z właścicieli BMW X5 stać na 2 pln żeby kupić sobie żarówkę i ją wymienić. Te same auta z nieświecącą lampą tylną lewą widzę już od dłuższego czasu. tzn nie jest to jakaś bzdura. PROSZĘ O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Opublikowano
To prawda. U mnie też był z tym problem, co prawda żarówka świeciła ale tak słabym światłem że wyskakiwał błąd na komputerze. Pojechałem do elektryka bo sam też próbowałem coś naprawić ale bez efektu. Facet wyjął obsadkę, przeczyścił i jest super, nawet żarówki nie musiałem zmieniać. Ty mówisz że to wszystko już przerabiałeś... ale czasem jest tak że trzeba wszystko powtórzyć jeszcze raz. Powodzenia
Opublikowano

Witam

Yes! Yes! Yes! Drodzy Koledzy to powiedzenie już znacie. Pełny sukces! zrobione!

Nie miałem pojęcia że naprawa będzie taka prosta. Ponownie wyjąłem obie tylne lampy, wyczyściłem styki, wtyczki a nawet żarówki....I NIC NADAL LEWA NIE ŚWIECI!!! Włączałem i wyłączałem światła i nadal nic!!! Ale pomyślałem że może jest tu jakiś moduł lub komputer który nadzoruje i kontroluje zasilanie wszystkich żarówek...I WŁAŚNIE I TO CHODZIŁO. Koledzy, Jeżeli kiedykolwiek w krótkim czasie spali się jakaś kilkakrotnie żarówka lub powstanie w niej jakiś niestyk elektryczny. to sama jej wymiana i lub usunięcie usterki nic nie da. Komputer odczyta to jako poważne uszkodzenie i całkowicie odetnie zasilenie tej żarówki lub tego elementu. Wtedy trzeba po prostu ODŁĄCZYĆ AKUMULATOR NA 10-15 MIN. .............WSZYSTKO DZIAŁA JUŻ W MOIM KOCHANIE!!!!!!

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy BMW

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam jestem nowy na forum...Miałem ten sam problem z lewą pozycja... Wyczyściłem styki i dalej nie działało więc dałem sobie spokój.. Wróciłem do domu i zacząłem czytać na forum.Znalazłem to, że trzeba odłączyć akumulator na kilka minut... Wróciłem do auta, włączyłem pozycję i działa. Nic nie odłączałem.. Po prostu zostawiłem auto na 20 minut... Może wcale nie trzeba rozłączać aku.. Pozdrawiam