Skocz do zawartości

popsuło się odsuwanie siedzenia. Help!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Czy ktoś wie jak zdemontować tył siedzenia pasażera w compakcie? Przestało działać odsuwanie siedzenia - ta wajcha w boczku siedzenia lata w górę i w dół bez oporów a do tyłu wsiąść się nie da - siedzenie nie podnosi się i nie odsuwa do przodu. (dolne przyciski z boku siedziska działają bez zarzutu - siedzenie się pochyla, podnosi i przesuwa). Pomocy
Tomek
Opublikowano

Rozumiem, że chodzi Ci o składanie siedzenia, by można było wsiąść do tyłu.

O ile się nie mylę to tylnia sciana jest sztywna, ale na bokach jest zawinięta welurowa lub skórzana tapicerka i tu musisz ją oddzielić od tylniej ściany, delikatnie podważając w jednym, np. niewidocznym miejscu zaczynając i później z resztą pójdzie elegancko. Tylko zdejmij sobie zagłówek bo będzie przeszkadzał i zamów sobie najpierw linkę, co byś drugi raz nie robił tego samego.

Opublikowano
tylna sciana siedzenia (ta sztywna) jest przykręcona na dole dwoma malutkimi torxami.Odkręć je, zdejmij zagłówek i zdejmij tylną ściane.Linka ma regulacje i można ją skracać
Opublikowano
Wielkie dzięki Panowie. Jeszcze jedno małe pytanie - czy ktoś wie gdzie w okolicach Łodzi można kupić taką używaną (albo nową w rozsądnej cenie) linkę?? Bo jak się dowiedziałem ile kosztuje nowa w serwisie to mi się słabo zrobiło. :mad2: - za kawał drutu 210zł to chyba lekka przesada........
Tomek
Opublikowano
Nie wiem czy juz upewniles sie ze masz linke do wymiany, ale w ciemno nie kupuj bo u mnie był ten sam objaw a przyczyna blacha - po prostu linka spadła z dolnego mocowania - nie trzeba było nic rozbierać, wystarczyło zajrzec z tyłu pod siedzenie i nałożyc ucho linki z powrotem na haczyk.
Zbir
Opublikowano
Sprawa rozwiązana. Naprawa kosztowała nie 210zł a ..........2zł!!! Faktycznie urwana była linka przy samym mocowaniu pod siedzeniem, ale po zdjęciu tyłka od siedzenia (dzięki za info jak to zrobić żeby nie popsuć) znajomy mechanior wysłał mnie do sklepu rowerowego po linkę od roweru (2zł), po czym ją skrócił, dorobił jedną końcówkę i siedzenie jedzi jak ta lala. Wniosek - NIE PRZEPŁACAĆ W SERWISIE. Pozdrawiam
Tomek