Skocz do zawartości

Jak dorobic wej/wyj audio na wzmacniacz i palmtopa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam radio business w e39 ( ten z pelnym wyswietlaczem ) .

Czy mozna dorobic do niego wejscie jack , tak abym mogl sobie podlaczyc do niego np. palmtopa czy tez przenosny player mp3 lub discmana ?

Z racji tego ze mam kaseciaka z ktorego nie korzystam , a w palmtopie

mam 1gb wolnego miejsca , to chetnie wykorzystalbym go jako

player mp3 .

Druga sprawa jak podlaczyc koncowke mocy , daloby sie dorobic

do tego radia wyjscie po niskiej tak aby mozna bylo podlaczyc

wzmacniacz po ludzku czinczami ?

Moze ktos ma schematy , dalbym to jakiemus elektronikowi , mysle

ze zrobilby to raz-dwa , lub ma namiar na takiego w Krakowie .

Ew. moze macie jakies inne rozwiazanie ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Oczywiscie ze sie da. Urzadzenie ktore na to pozwala wpina sie miedzy CD changer a okablowanie CD changer-a lub jezeli nie posiadasz CD changera zamiast niego. Nazywa sie "Peripheral BMWALPX" .

Oprocz tego mozesz podpiac dowolny CD changer Alpine i miec sterowanie z kolumny kierownicy lub radia. Urzadzenie ma wejscie RCA audio do ktorego mozesz podpiac dowolny sygnal audio.

Mam tego typu urzadzenie do sprzedania jezeli cie interesuje, prawie nowe, uzywane okolo 8 miesiecy. :)

Wyglada dokladnie tak:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.installer.com/photos/bmwalpx.jpg

Opublikowano

Ohoh.. nie wiedzialem ze jest cos takiego , dzieki za info .

Urzadzenie super , ale tutaj nie podlacze wzmacniacza , jedynie

dowolny player przenosny . Wzmacniacz potrzebuje podlaczyc do WYJSCIA po niskiej w radiu tak aby ten sygnal dostal i go wzmocnil na suba , a ten adapter jest przystosowany do wejscia sygnalu audio .

Takze dalej nie ma rozwiazania jak podlaczyc wzmacniacz do fabrycznego radia , jak sie domyslam musi zagladnac jaki elektronik

do radia z lutownica i wyprowadzic takie wyjscia ?

NIe mam tez zmieniarki , co do kabli to chyba sa , nie mam pojecia , chyba powinny byc fabrycznie ? Czy jakosc poprzez ten adapter bedzie taka jak z CD ? Czy jednak ma jakies straty ?

Ile chcesz za ten adapter w takim razie ? :)

Znalazlem jeszcze cos takiego :

http://www.discountcarstereo.com/detail.aspx?ID=710

z dwoma wejsciami i kosztuje grosze 50$ .

Opublikowano
Co do wzmacniacza to w lepszych sklepach instalujacych Car Audio mozna kupić adapter który wpina się do wyjść głośnikowych. Kosztuje około 40zł.
Opublikowano
Co do wzmacniacza to w lepszych sklepach instalujacych Car Audio mozna kupić adapter który wpina się do wyjść głośnikowych. Kosztuje około 40zł.

Masz na mysli podpiecie po wysokiej ?

Sa wzmacniacze przez ktore mozna dodatkowo podpiac

po wysokiej wlasnie przez np. tyle glosniki , z tym ze

to nie bedzie ta sama jakosc co wyjscie po niskiej np. takie

jak jest w roznych radiach sony, alpine ,jvc itp.

Jezeli chodzi Ci o cos innego to napisz cos wiecej .

Ps.

LukaszPL - czekam na cene (moze byc priv), chetnie kupie to urzadzonko , chyba

ze mnie zwalisz z nog swoja oferta :wink:

Pozdrawiam

Opublikowano

Masz na mysli podpiecie po wysokiej ?

Sa wzmacniacze przez ktore mozna dodatkowo podpiac

po wysokiej wlasnie przez np. tyle glosniki , z tym ze

to nie bedzie ta sama jakosc co wyjscie po niskiej np. takie

jak jest w roznych radiach sony, alpine ,jvc itp.

Jezeli chodzi Ci o cos innego to napisz cos wiecej .

Tak, chodziło mi o podpięcie po wysokiej.

Link do aukcji na ktorej znalazłem ustrojstwo o którym myślałem:

http://allegro.pl/show_item.php?item=67414354

Nigdy nie miałem tego urządzona założonego w aucie więc mogę tylko przedstawić mój punkt widzenia.

Jakość dźwięku po zastosowaniu tego urządzonka może nie będzie taka jak w radiach wyposażonych oryginalnie w wyjście niskonapięciowe. Ale jeśli masz model radia Business to jest to Philips prawdopodobnie. Radio to samo w sobie nie będzie grać rewelacyjnie (dobrze chyba też nie). Professional CD Alpina kosztuje około 1200zł więc może sensowniej będzie kupić po prostu zwykłego Alpina na mp3, do tego przejściówkę i panel. Koszt będzie ten sam, grać będzie z pewnością lepiej, nie będzie problemu z wyjściem na wzmacniacz, tylko... nie będzie tak wygladać :(

Sam stoję przed tym samym problemem i jeszcze nie wiem którą drogą wybiorę. A po drugie najpierw muszę zagazować auto a potem moge myśleć o audio. :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Takze dalej nie ma rozwiazania jak podlaczyc wzmacniacz do fabrycznego radia , jak sie domyslam musi zagladnac jaki elektronik

do radia z lutownica i wyprowadzic takie wyjscia ?

Jest mozliwosc podlaczenia fabrycznego radia do dowolnego wzmacniacza.

Urzadzenie pozwalajace na to nazywa sie SVEN4.

Tutaj masz opistego urzadzenia. Miedzy innymi za pomoca niego podlaczylem wyjscie karty muzycznej Carputer-a do oryginalengo wzmacniacza BMW HK.

Urzadzenie dziala w dwie strony. Mozesz podlaczyc dowolny wzmacniacz do radia oryginalnego lub podlaczyc nieoryginalne radio do oryginalnego wzmacniacza. :cool2:

Opublikowano
ew. jeśli masz trochę zdolności manualnych to możesz wlutować się w radio między końcówkę mocy a przedwzmacniacz i będzie grało - sprawdzone :D
Pozdrawiam !
  • 4 tygodnie później...