Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym zapytać czy ktoś z was miał podobny problem ze skrzynią automatyczną.

Samochód (mojego kuzyna) jest to e39 530 d z 2000 roku tiptroic. Prawdopodobnie w wyniku jakiegoś spięcia (wzmacniacz dołożony) skrzynia załączyła się na tryb awaryjny (pojawił się trybik), samochód stracił moc, a po zgaszeniu nie dał się ponownie zapalić na wyświetlaczu (zegarach) pojawił się znaczek "S" - sport pomimo skrzyni przełączonej na P, N, R, czy D (lewarek jest połączony ze skrzynią). Przy przełączniku dźwigni na inne położenia lampka przy lewarku przełącza się również. Komputer nie wskazał jednoznacznie co jest przyczyną, wyświetlił tylko błąd piątego biegu i błąd blokady sprzęgła. Po przełożeniu sterownika skrzyni biegów ( te same numery, sprawny) dalej to samo. i tu kończą się moje pomysły.... jeżeli zna ktoś przyczynę tej awarii prozę o rade.

ps wzmacniacz odłączony całkowicie

Pozdrawiam

" _______

/________\

OO=[][]=OO > ///M-POWER

[#]--------[#]

Opublikowano

zdejmij osłonę tą przy lewarku zmiany biegów i po lewej tylej stronie będziesz miał mikrostyk który odpowiada za to że skrzynia działa w trybie sportowym może się zawiesił albo zwarł i dla tego widzi cały czas S na wyświetlaczu a wtedy na pewno nie zapali

tyle przychodzi mi do głowy

powodzenia

powoli dochodzę do wniosku że BMW to nie marka samochodów - to nieuleczalna choroba :)
Opublikowano
bezpieczniki sprawdzone a co do tego mikrostyku to sprawdzę, z tym że lampki przy lewarku się zmieniają. Jak to zobacze to napiszę co dalej

" _______

/________\

OO=[][]=OO > ///M-POWER

[#]--------[#]

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam ,

jaki byl problem , czy udalo sie go rozwiazac ???

Mam to samo , i nie wiem co robic .

Dzieki za odpowiedz !

Opublikowano
Jezeli ktokolwiek slyszal o takim problemie , to rowniez prosze dac znac , dzwonilem do serwisow i nie maja pojecia co to jest - chca tylko laweta sciagac auto .....
Opublikowano
Miałem ten sam problem :roll: Dokładnie sprawdź bezpiecznik nie pamiętam dokładnie :duh: 22 czy 25 :?: ...skrzynka bezpieczników ta w schowku oczywiście, jest to na pewno bezpiecznik 5A.Tak się zjarał śmiesznie,że na pierwszy rzut oka wyglądało ok :norty: Auto zapalisz jeśli musisz,wystarczy przy będiksie rozrusznika kluczem lub śrubokrętem lekko grzebnąć :mrgreen: Dochodzi do tego problemu brak świateł cofania....komp nie widzi skrzyni w pozycji P i nie pozwala na uruchomienie rozrusznika...Ja o mało nie oddałem skrzyni do remontu,po diagnozie "specjalistów" od skrzyń automatycznych.Diagnozą był pozycjoner który jest w skrzyni...koszt jak mi pan powiedział w 3 tys powinienem się zmieścić. :mrgreen: A winowajcą był bezpiecznik za 50 gr. :duh:
Opublikowano

i odpaliłem !!! , bezpiecznik nr 15 , mam auto z Włoch wiec u mnie jest opisany " Gestione motore" . Niestety nowy bezpiecznik 5A , znowu spalił . Zalożyłem 7.5 i jest Ok , ale to chyba nie tedy droga !>! .

Co dziwne po zmianie na nowy 5A , auto odpaliło normalnie , po jakimś czasie (15 min ) zgasiłem i efektem po włączeniu zapłonu było swiecenie sie kontrolki : ładowania , mrugająa kontrolka ciśnienia oleju , oraz kontrolka skrzyni biegów, a dodatkowo na wyswietlaczu pozycji położenia skrzyni , było ciemno ?!?! . Wszystko ustapiło jak założyłem bezp. 7.5A .. Co Wy na to ?

Opublikowano

Problem jest nadal , tzn , na zimnym silniku , po przekreceniu zaplonu , przepala sie bezpiecznik nr 15 . Jezeli za ktoryms razem uda mi sie uruchomic auto , to po rozgrzaniu silnika , zapala juz bez problemu i nie przepala bezpiecznika.

Bezpiecznik nr 15 to wg mojej rozpiski sterownik EGS . Czy ktos sie orientuje czy cos jeszcze jest pod tym bezpiecznikiem bo widze ze jeszcze jakies kable od niego wychodza , ewentualnie dysponuje schematem do 530d 98r. ? Bede wdzieczny za pomoc.