Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mając wcześniej e90 miałem xenon tylko krótki a na długim do xenonu zaświecała się zwykła lampa.

Tak samo ma brat w e91. :arrow: czyli są to ksenony?

Teraz w e92 xenon świeci na krótkich i na długich w calości :arrow: czyli są to bixenony?

Był kiedyś poruszany podobny temat że seria e9x posiada bixenon.

Więc jak w końcu po zgłupiałem :roll: ?

Opublikowano (edytowane)

Xenon = mijania xenonowe, długie zwykłe

Bi-xenon = mijania i drogowe xenon

Ja mam Bi we wszystkich pojazdach. W E46 Coupe miałem zwykły xenon, czyli długie normalne.

Edit: Teraz jak AO napisał to przypomniałem sobie że w E46 Coupe miałem bi-xenon, tylko że on się włącza tylko jak dawałem manetke od siebie. Jak było krótkie mrugnięcie to mrugał zwykłymi "halogenami". Mam dobrą pamięć, bo krótką :mrgreen:

Edytowane przez KoKoS

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano

zwykły halogen, świeci przy krótkich sygnałach świetlnych (tzw. ostrzeganie), czas rekacji halogenu jest zdecydowanie krótszy niż przesunięcie "osłonki" aby wydobyć maksymalny strumień świtleny z ksenonu - potocznie jest to nazwane bi-xenonem ale nie masz tu nic "bi" tylko zwykłą nasdkę, która odsłania/zasłania bańkę źródła światła....

nie wiedziałem, że w E9x był montowany "pojedynczy" ksenon, u mnie w E91 był też bi...pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
No własnie też tak myślalem tylko nie mogłem odaleśc tego postu gdzie ktoś twierdził że w serii e9x tylko biksenon jest w opcji. A ja jakoś wtedy nie chciałem się wychylić.
Opublikowano

Ale zaraz AO jesteś pewny że miałeś długie też na ksenonie?

Może to chodziło o różnice roku produkcji moja była z 2005 a brat ma z 2006.

:?:

Jutro jeszcze raz sprawdze u niego. I potwierdze.

Opublikowano

A na dodatek w pozycji "A" automatycznych świateł

masz dynamiczne doświetlanie zakrętów obojętnie czy jedziesz na mijania czy drogowych

światłach

za.....bista rzecz, uwielbiam to :cool2:

Pozdrawiam

Niemirad

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

My BMW foto: http://img85.imageshack.us/g/p1030826.jpg/

Chip Tuning wykres: http://img690.imageshack.us/img690/4972/hamowniawykresbmw.jpg

Opublikowano

No niemirad już myślałem że cie coś zjadło :mrgreen:

Bo nie było cię widac ostatnio na forum.

Doświetlanie super sprawa - niemyślałem, że aż tak :!:

Opublikowano
Ale zaraz AO jesteś pewny że miałeś długie też na ksenonie?

Może to chodziło o różnice roku produkcji moja była z 2005 a brat ma z 2006.

:?:

Jutro jeszcze raz sprawdze u niego. I potwierdze.

jeździłem autem 2,5 roku, ~60tys. km, więc jestem pewien, że miałem "bi", i tak jak obecnie do krótkich strzałów długimi świecił mi się w nich halogen...

masz może asystent świateł długich ??? rozwalają mnie tirowcy (siedzący 2m nad ziemią), którzy wiedzą lepiej kiedy moje auto ich oślepia i z dystansu ~5km już dają mi znak abym wyłączył długie,jednak komputer olewa ich znaki i wyłącza wtedy kiedy jest realna szansa na oślepienie...miałem niedawno "długą/boczną rozmowę" z Kierowcą, który myślał, że będzie wymierzał sprawiedliwość :mrgreen: :mrgreen:

było:

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

U mnie jest tak, ze za wewnetrznymi soczewkami nic nie ma. Mijania i dlugie ida z jednego palnika ksenonowego a dlugie niezaleznie czy na stale czy do migniecia przelaczane sa klapka.

Doswietlania nie mam :|

W trybie auto jedyne co sie dzieje to wylaczanie ksenonow na sloncu i pozostawienie ringow jako dziennych.

Ot takie bixenony na jednym xenonie. :D

-------------------------------------------

pozdrawiam

obara

Opublikowano

Mam tego asystenta, w sumie niezła sprawa. Ale jakoś wole sam sobie włączać i wyłączać w końcu to ja wiem lepiej a nie jakiś tam komputer :twisted: Chociaż na trasach czasem włączam. Niedawno jechałem z Wiednia i nakleiłem sobie winetke pod lusterkiem, potem włączyłem asystenta a ten wyłączał długie tylko na zakrętach jak ktoś jechał, na prostych nie reagował. W połowie się skapłem że zasłoniłem go i miał ciągle ciemno :duh:

W E92 już mam ciągle nawet mruganie ksenonem.

Do sprzedania:

Opublikowano
...masz może asystent świateł długich ???:

Hmm odpowiem szczerze że nie wiem :?

Jak to sprawdzić? I jak działają?

Opublikowano
No niemirad już myślałem że cie coś zjadło :mrgreen:

Bo nie było cię widac ostatnio na forum.

:D Jestem codziennie :D

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chip Tuning wykres: http://img690.imageshack.us/img690/4972/hamowniawykresbmw.jpg

Opublikowano

w iDirve w ustawieniach świateł powinna być (jeśli akurat masz)

opcja asystenta świateł drogowych - ale to raczej jest dla ludzi którym nie chce się już jeździć

autem albo boli ich ręka od przełącznika

Opublikowano
...

W E92 już mam ciągle nawet mruganie ksenonem.

U mnie jest tak, ze za wewnetrznymi soczewkami nic nie ma. Mijania i dlugie ida z jednego palnika ksenonowego a dlugie niezaleznie czy na stale czy do migniecia przelaczane sa klapka.

...

W trybie auto jedyne co sie dzieje to wylaczanie ksenonow na sloncu i pozostawienie ringow jako dziennych.

Czyli wychodzi na to że e92 ma prawdziwy bixenon bo ja tak napewno już mam

a e91/e92 taki prawie bixenon :?:

Bo mi konkretnie chodzi o to że na światłach mijania jak i drogowych ma "poświate" xenonu

A w e90-tce miałem tylko ją do połowy czyli xenon krótkie + długie na halogenie.

Tak po prostocie napisałem i nie wiem czy to tak jest czy nie?

Opublikowano
w iDirve w ustawieniach świateł powinna być (jeśli akurat masz)

opcja asystenta świateł drogowych - ale to raczej jest dla ludzi którym nie chce się już jeździć

autem albo boli ich ręka od przełącznika

albo dla ludzi, którzy robią kilkaset km nocą i mają dużo takich nocy, dodatkowo jak jedziesz zdecydowanie szybciej niż powinieneś i akurat minąłeś auto jadące z naprzeciwka na zkręcie to nie wyobrażam sobie jak robię zakręt/kontrę kierownicą i w tym samym momencie zapodaję długie....

a dlugie niezaleznie czy na stale czy do migniecia przelaczane sa klapka.

ale halogen musisz mieć, jak możesz (czyt.:nie możesz) "mrugnąć długimi" jak jedziesz w dzień na ringach dziennych ....

było:

• Główni Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)
...masz może asystent świateł długich ???:

Hmm odpowiem szczerze że nie wiem :?

Jak to sprawdzić? I jak działają?

Na fotkach widzę że na 99% nie masz asystenta świateł drogowych.

Moim zdaniem doświetlanie lepiej działa w E92/E93 niż w E90/E91 (podejrzewam, że chodzi o modele przedliftowe, w wersjach poliftowych jest raczej jak w E92/E93).

W E92 skreca się soczewka plus zapala dodatkowe wewn. światlo jak skręcisz/włączysz kierunek. A w E90 tylko sie lampa skręcała. Różnica jest odczuwalna. Szczególenie przy skrętach w mieście o 90 stopni

edit:literówki

Edytowane przez Rufio
Opublikowano
Moim zdaniem doświetlanie lepiej działa w E92/E93 niż w E90/E91 (podejrzewam ze chodzi o modele przedligtowe w wersjach poliftowych jest raczej jak w E92/E93).

W E92 skreca się soczewka plus zapala dodatkowe wewn. światlo jak skręcisz/włączysz kierunek. A w E90 tylko sie lampa skręcała. Różnuca jest odczuwalna. Szczególeni przy skrętach w mieście o 90 stopni

u mnie jest tak jak napisałeś, auto E90 a opis działania dośw. jak z E92 (skrętna soczewka + dodatkowy halogen) ....

było:

Opublikowano
nie wyobrażam sobie jak robię zakręt/kontrę kierownicą i w tym samym momencie zapodaję długie....

A0 uwierz stary da się zrobić

ale oczywiście należy korzystać ze zdobyczy techniki i cieszyć się nimi :cool2:

Pozdrawiam

Niemirad

Opublikowano

ale halogen musisz mieć, jak możesz (czyt.:nie możesz) "mrugnąć długimi" jak jedziesz w dzień na ringach dziennych ....

Nie, jak mrugam jadąc na dziennych to poprostu włącza się xenon i nim mrugam i momentalnie gaśnie...

Do sprzedania:

Opublikowano
Xenon = mijania xenonowe, długie zwykłe

Bi-xenon = mijania i drogowe xenon

Ja mam Bi we wszystkich pojazdach. W E46 Coupe miałem zwykły xenon, czyli długie normalne.

Edit: Teraz jak AO napisał to przypomniałem sobie że w E46 Coupe miałem bi-xenon, tylko że on się włącza tylko jak dawałem manetke od siebie. Jak było krótkie mrugnięcie to mrugał zwykłymi "halogenami". Mam dobrą pamięć, bo krótką :mrgreen:

Zgadza się.

W e46 miałem bixenon (xenon do mijania, a bixenon działał w momencie włączenia długich + do tego zapalała się H7, kiedy chciałem mrugnąć długimi palił się tylko xenon)

w e90 mam tak samo. Bixenon skrętny, w pozycji Auto skręca xenon, a bixenon w momencie włącznia długich manetką do przodu wtedy dodatkowo załącza się H7, a jak mrugam (czyli manetka do siebie) to xenon świeci się normalnie.

Reasumując Bi-Xenon u mnie BMW jest dodatkowo jeszcze wspomagany H7.

Cholera skomplikowane to do opisania :lol:

Pzdr.

Opublikowano

Nie, jak mrugam jadąc na dziennych to poprostu włącza się xenon i nim mrugam i momentalnie gaśnie...

U mnie mrugniecie dlugimi przy swiatlach dziennych lub postojowych odpala xenon.

Tutaj fotki strzelone na szybko telefonem.

Postojowe (za ciemno na zadzialanie automatycznego dziennego):

http://www.obara.pl/_bartek/_bmw/20101202_swiatla_1.jpg

I przy pociagnieciu za dlugie (mrugniecie):

http://www.obara.pl/_bartek/_bmw/20101202_swiatla_2.jpg

Jedyne halogeny u mnie to przeciwmgielne. Soczewka w wewnetrznych ringach nie odpala sie nigdy.

-------------------------------------------

pozdrawiam

obara

Opublikowano
E90/E91 miały tylko i wyłącznie bi-xenon.

mi się też tak wydawało do momentu opisu kolegi klagosz

jak mrugam jadąc na dziennych to poprostu włącza się xenon i nim mrugam i momentalnie gaśnie...

U mnie mrugniecie dlugimi przy swiatlach dziennych lub postojowych odpala xenon.

Tutaj fotki strzelone na szybko telefonem.

....

Jedyne halogeny u mnie to przeciwmgielne. Soczewka w wewnetrznych ringach nie odpala sie nigdy.

jak tak napisałeś to na 100% u Ciebie tak jest, u mnie (mam wszystkie możliwe obcje doposażenia jeżeli chodzi o oświetlenie zew. + wew.) jest tak napisał exide, czyli:

...w e90 mam tak samo. Bixenon skrętny, w pozycji Auto skręca xenon, a bixenon w momencie włącznia długich manetką do przodu wtedy dodatkowo załącza się H7, a jak mrugam (czyli manetka do siebie) to xenon świeci się normalnie.

Reasumując Bi-Xenon u mnie BMW jest dodatkowo jeszcze wspomagany H7.

Cholera skomplikowane to do opisania :lol:

Pzdr.

.... :mrgreen:

nie wyobrażam sobie jak robię zakręt/kontrę kierownicą i w tym samym momencie zapodaję długie....

A0 uwierz stary da się zrobić

ale oczywiście należy korzystać ze zdobyczy techniki i cieszyć się nimi :cool2:

trzeba będzie popróbować, w końcu kiedyś nie było tego a człowiek też jeździł, pozdr.

było: