Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam. Po ok miesięcznej przerwie dziś wsiadłem do e36 i od razu w trase. Przez ten miesiąc śmigałem czymś innym więc od razu poczułem że z bmw coś nie tak. Mianowicie ciężko (szczególnie przy wyższych prędkościach) utrzymać prosty kierunek jazdy. Po prostu muszę prawie cały czas lekko manewrować kierą w lewo lub w prawo żeby auto jechał tam gdzie chcę bo inaczej zjeżdża z toru jazdy!! Dodam że to coś już dawno występowało i chyba stopniowo się nasilało. Tylko że ja uznałem że to wina kolein (opony 225/45/17). No ale aktualnie na co dzień jeżdżę innym autem i dopiero dzisiejsza przesiadka do bmw uświadomiła mi że coś tu chyba nie gra. Macie pojęcie co to może być?

Saku!!!! Tytuł!!! Rozumiem, że zapomniałeś z wrażenia ;P /mattiss

Opublikowano (edytowane)
Ja bym stawiał na zawieszenie.Miałem podobny problem przy 120km tez musiałem kontrowac kiera bo autko pływało.Okazało sie ze w tylnim zawieszeniu luzy tulejki pływajace gumy do wymiany.Po wymianie problem znikł :cool2:Pozdrawiam Edytowane przez ŁYSY.BMW.E36
Opublikowano
U mnie na takie plywanie pomogla wymiana sworzni dlugich i krotkich, do tego tulejki na wahaczach i drazki kierownicze wraz z koncowkami. I w koncu jade gdzie chce a nie gdzie mnie koleiny prowadza :cool2: . Ale tak jak kolega wyzej pisze, sprawdz tylne zawieszenie bo od tego tez lubi sobie poplywac w koleinach. Najlepiej wejsc pod auto i sprawdzac luzy. W mojej okolicy na szczescie, takie sprawdzenie na diagnostyce kosztuje zwykle dziekuje i po sprawie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja bym stawiał na zawieszenie.Miałem podobny problem przy 120km tez musiałem kontrowac kiera bo autko pływało.Okazało sie ze w tylnim zawieszeniu luzy tulejki pływajace gumy do wymiany.Po wymianie problem znikł :cool2:Pozdrawiam

właśnie też bym to obstawiał bo tylny zawias ostatni raz robiłem w 2007 roku, co prawda wszystko wtedy poszło do wymiany no ale to było już ponad 3 lata temu, podjadę na stację niech sprawdzą, dam znać co dalej.

Mattiss, tak dawno nie zakładałem nowego tematu że już zapomniałem jakie panują tu zasady ;)

Opublikowano
Ja się zmagam z taką przypadłością że powyżej 120 może 160 jak dodaje gazu do mi ściąga auto na prawo,a jak ujmuje to w lewo...Co to jest powiedzcie mi :twisted:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
Ja się zmagam z taką przypadłością że powyżej 120 może 160 jak dodaje gazu do mi ściąga auto na prawo,a jak ujmuje to w lewo...Co to jest powiedzcie mi :twisted:

Dziwny pszypadek ale stawiam na zawieche bo coz by innego jakies luzy :?: na kanał ponacigac zawieszenie i sprawdzic co ja boli.Pozdrawiam :lol:

Opublikowano

Podepnę sie pod temat :D

Spadł śnieg :norty:

Od 50km/h lekko pływa mi tył. Można by rzec ze cały czas. Raz lewo raz prawo. Jak dobrze kontruję kiera to pojedzie prosto. Luzu w tylnym zawieszeniu nie mam. Z przodu tylko łączniki stabilizatorów do wymiany.

Z moich obserwacji wynikło ze tylne koła mam ustawione zbieżnie (schodzą się do środka). Czy to może być przyczyna tego pływania na śliskim? :?:

Opublikowano

Na śniegu pływa Ci tył :?: A co w tym dziwnego :?: Mi wczoraj wieczorem pływał tył nawet przy 20-30 :norty:

Pozdrawiam,

Prawdziwy facet ma wał a nie przeguby :P

Gdyby bóg kochał przedni napęd, to chodzilibyśmy na rękach i jedli dupami :D

Opublikowano
Na śniegu pływa Ci tył :?: A co w tym dziwnego :?: :norty:

Pozdrawiam,

Dziwne było to ze jechałem cały czas tą samą prędkością. Nie bawiłem sie gazem. A tył ciągle pływał :(

Opublikowano

Ale dzieje się tak tylko na mokrym/śliskim czy suchym też :?:

Pozdrawiam,

Opublikowano
Na suchym nie czuć. A mokrym też nie. To pływanie tyłu to nie jest tak ze jeżdżę w poprzek, ale czuć ze minimalnie zarzuca. Jak ustawie żeby jechał prosto to w delikatne drgania wpada mi lewa lub prawa strona (słychać drganie w tylnym kole)
Opublikowano
Witam. Po ok miesięcznej przerwie dziś wsiadłem do e36 i od razu w trase. Przez ten miesiąc śmigałem czymś innym więc od razu poczułem że z bmw coś nie tak. Mianowicie ciężko (szczególnie przy wyższych prędkościach) utrzymać prosty kierunek jazdy. Po prostu muszę prawie cały czas lekko manewrować kierą w lewo lub w prawo żeby auto jechał tam gdzie chcę bo inaczej zjeżdża z toru jazdy!! Dodam że to coś już dawno występowało i chyba stopniowo się nasilało. Tylko że ja uznałem że to wina kolein (opony 225/45/17). No ale aktualnie na co dzień jeżdżę innym autem i dopiero dzisiejsza przesiadka do bmw uświadomiła mi że coś tu chyba nie gra. Macie pojęcie co to może być?

mam ientyczny problem w z3,letnie koła mam przód 225/45/17,tył 245/40/17 i to jest standardowy rozmiar.Teraz na zimę zmieniłem 205/50/16 przód i tył,i problem ze ściąganiem zniknał jak za dotknięciem czrodziejskiej różdżki.

Na letnich kołach ściąganie i myszkowanie było do tego stopnia uciążliwe że auto "wyczuwało" koleiny prawie niewidoczne,a wyprzedzanie na niektórych drogach to wręcz igranie ze śmiercią bo nie da się utrzymać auta w linii prostej,na zimowych nawet w koleinach można puścić kierownicę i auto idzie idealnie po lini prostej.

A little piece of heaven in my hands
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

mam ientyczny problem w z3,letnie koła mam przód 225/45/17,tył 245/40/17 i to jest standardowy rozmiar.Teraz na zimę zmieniłem 205/50/16 przód i tył,i problem ze ściąganiem zniknał jak za dotknięciem czrodziejskiej różdżki.

Na letnich kołach ściąganie i myszkowanie było do tego stopnia uciążliwe że auto "wyczuwało" koleiny prawie niewidoczne,a wyprzedzanie na niektórych drogach to wręcz igranie ze śmiercią bo nie da się utrzymać auta w linii prostej,na zimowych nawet w koleinach można puścić kierownicę i auto idzie idealnie po lini prostej.

Hmm, sam nie wiem, zmieniałem w maju opony tylnie, może to przez to, szkoda bo wczoraj właśnie sprzedałem zimówki i nie mam co założyć teraz żeby porównać!! Ale dobrze że piszesz. Dzięki ;)

Opublikowano
. Wymienilem drazki srodkowe na wahachu i tuleje gumowe, zrobilem zbieznosc, przetrzepalem wszystkie amory na trzepakach i dalej to samo. Musze przygladnac sie temu tylnemu zawieszeniu skoro piszecie ze moze miec to wplyw :roll:

Zobacz czy nie masz pościnanych krawędzi opony. Ustaw też kąt tylnych kół. Jak tył będzie siedział jak kaczka to nici z wygodnej jazdy zimą.

Opublikowano

Dzisiaj zrobiłem sobie wycieczke po miescie. Masakra :mad2:

Nie dość ze ledwo mieszczę się na jednym pasie ruchu to jeszcze start pod niewielkie wzniesienie kończys ie totalną klapą. Nawet przy arcydelikatnym obchodzeniu się z gazem i sprzęgłem koła kręca w miejscu. Zimówka ładna Dunlopa. Po prostu załamka :cry: To nie jazda, to kara jakaś :cry:

Jak ustawia się zbieżność tylnych kół w sedanie? Koła mocno schodzą mi do osi pojazdu. Musze to poprawić bo auto mogę oddać dopiero za 2 tyg do zakładu zeby zrobili to idealnie.

PS.: Może mi ktoś zapodać fotę jak wizualnie powinny być ustawione koła? Takie zdjęcie od góry żebym widział koło względem rantu nadkola, bo może przesadzam z tą moją zbieżnością :oops:

Opublikowano
tył ustawia się na wahaczu wzdłużnym,tym który mocowany jest do progu.Jednak ustawienie samemu zbieżności to raczej kiepski pomysł,możesz zrobić tak że będzie jeszcze gorzej
Opublikowano
możesz zrobić tak że będzie jeszcze gorzej

powiedzmy ze zrobie to na sznurek tak jak robiłem w poprzednich autach i jakoś jechały prosto-oczywiscie i tak zaprowadzałem do mechaników na ustawianie bo trudno żeby sznurek załatwił sprawę ale przynajmniej poprawiało sie prowadzenie.

Sprawdziłem to względem przedniego koła- prawy tył schodzi sie 4 cm do środka a lewy 2.5 cm.

Opublikowano
powiedzmy ze zrobie to na sznurek tak jak robiłem w poprzednich autach i jakoś jechały prosto.

Litości, na sznurek :mad2: :?: :mad2: :?: :mad2: BMW to nie Polonez :mad2: :mad2: :mad2:

A jak masz inne wartości na kołach to masz (pod warunkiem, że auto nie bite) już od ręki odpowiedź......

Pozdrawiam,

Opublikowano
BMW to nie Polonez :mad2: :mad2: :mad2:

Pozdrawiam,

no w polonezie to ciężka sprawa gdyby tylne koła schodziły sie do środka pod różnym kątem :lol:

Niemniej nie ruszam bo dzisiaj mam umówionego mechanika na zbieżność :8)

Opublikowano
Ja jakoś daje rade na normalnych oponach,a zima w Szkocji jest totalna. śniegu multum. Magia szpery,i umiejętność prowadzenia pojazdu :mrgreen: ....pojemność 2.5 tez robi swoje. Ruszam tylko z 2ki i najczęsciej bez gazu
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
Ja jakoś daje rade na normalnych oponach,a zima w Szkocji jest totalna. śniegu multum. Magia szpery,i umiejętność prowadzenia pojazdu :mrgreen: ....pojemność 2.5 tez robi swoje. Ruszam tylko z 2ki i najczęsciej bez gazu

moja żona też to potrafi,i jezdzi z3coupe. 2.8 ze szperą.Tylko że nie o to tu chodzi.