Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://www.tvn24.pl/12690,1683800,0,1,fotoradarowe-zaglebie-zarabiaja-miliony-na-kierowcach,wiadomosc.html

W Białym Borze dochody z mandatów, wystawionych na podstawie zdjęcia z fotoradaru, to aż 1/3 budżetu gminy [..] Dopytywana, czy nie lepiej ustawić przy przejściu dla pieszych sygnalizację świetlną, stwierdza: - Większą profilaktyką są fotoradary.
Opublikowano
jestem akurat z tych okolic , nieraz na odcinku 25km (tyle mam do człuchowa) potrafią stać 3 smietniki , sam kiedys dostałem zdjęcie a na cb mówili ze czysto :mrgreen: do dziś jak mysle gdzie mógł być ten radar to nie wiem gdzie go schowali
http://img11.imageshack.us/img11/6204/e340211.jpg
Opublikowano
masz zdjecie przeciez

ja mam dwa zdjęcia z mojej mieściny i nawet nie wiem w którym miejscu stał radar :) tzn wiem , że na tej i tej ulicy w tym miejscu mniej więcej , ale gdzie go schowali to Bóg tylko wie :)

Kamil
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mieszkam w Czluchowie i potwierdzam słowa powyżej. Jak ode mnie ktoś jedzie na Koszalin, to już się utarło ostrzeżenie "uważaj w w Białym Borze".

Jak jadę nad morze (115km co Mielna), to jeszcze nie spotkałem mniej niż 4 radary, nie wliczając stacjonarnych.

Ogólnie wystarczy wybrać się nieświadomym w drogę 20-30km od mojego miasta, czy to na Szczecin, czy Bydgoszcz, Koszalin, Piłę - foteczka gwarantowana.

Za to możemy się pochwalić nowowybudowaną komendą policji :cool2: Przejezdni wiedzą, o czym mówię.

Opublikowano
Istnieje taka firma / jak odnajdę nazwe to napisze/ która zainstalowała w porozumieniu z gminami w całym kraju 700 przenośnych radarów. Mają 50% od sumy sciągniętego mandatu, reszta dla gminy. Ich obrót roczny, sięga podobno ok.12mln zl. z tym że ponoszą dosyć wysokie koszty własne. Np. zwykły 'smietnik' ma kosztować 25tys. zl. a stacjonarny na słupie ok 150tys. zl.. Jeżeli sciągalnosc jest skuteczna, to amortyzuje się wszystko po pół roku.
Opublikowano
Za to możemy się pochwalić nowowybudowaną komendą policji :cool2: Przejezdni wiedzą, o czym mówię.

komenda bardzo ładna :mrgreen: :mrgreen:

co do zdjęcia to wiem że jest nazwa miejscowości i reszta danych ale nie wiem gdzie stali , skoro nawet na cb mówili że czysto

http://img11.imageshack.us/img11/6204/e340211.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Od przyszłego roku ma być lepiej, brak atrap, a fotoradary dobrze widoczne. I mają podobno walczyć z fotoradarami jako źródłem dochodu dla gminy.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Witam Was bardzo serdecznie-to mój pierwszy post.

Wracając do tematu to z własnego doświadczenia wiem, że ta magiczna skrzyneczka z obiektywem może być umieszczona w samochodzie dostawczym stojącym obok drogi.

Ciężkie jest życie kierowcy :cry:

Opublikowano
Chodzi o to,że policja nie ma bezposredniego wpływu na rozdysponowanie pieniędzy. Gminy jak najbardziej tak.. Jeżeli wcześniej nie było jakiegokolwiek znaku informującego, o kontroli stacjonarnej lub przenośnej, należy odmówić przyjęcia mandatu. Zgodnie z obowiązującymi przepisami taki znak musi być. Jego brak powoduje, że sąd umarza takie sprawy. Nie ma zwłok, nie ma zbrodni.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
masz zdjecie przeciez

ja mam dwa zdjęcia z mojej mieściny i nawet nie wiem w którym miejscu stał radar :) tzn wiem , że na tej i tej ulicy w tym miejscu mniej więcej , ale gdzie go schowali to Bóg tylko wie :)

Przeczytaj moje posty, a zwłaszcza ten powyżej.

Opublikowano
Chodzi o to,że policja nie ma bezposredniego wpływu na rozdysponowanie pieniędzy. Gminy jak najbardziej tak.. Jeżeli wcześniej nie było jakiegokolwiek znaku informującego, o kontroli stacjonarnej lub przenośnej, należy odmówić przyjęcia mandatu. Zgodnie z obowiązującymi przepisami taki znak musi być. Jego brak powoduje, że sąd umarza takie sprawy. Nie ma zwłok, nie ma zbrodni.

O ten.. Wszystkie radary stacjonarne, nawet smietniki stojące bez tzw. obsługi fizycznej, powinny być poprzedzone znakiem informacyjnym. Mówi o tym kodeks ruch drogowego. Tak jak napisałem, nie ma znaku odmawiasz przyjęcia mandatu. Niech kierują sprawę do sądu, gdzie powołujesz się na odpowiedni paragraf i jesteś czysty jak łza.