Skocz do zawartości

prośba do posiadaczy e39 z podgrzewaniem foteli

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni koledzy chciałbym prosić kogoś kto ma e39 od 03/99 wzwyż z fotelami z podgrzewaniem o sprawdzenie wtyczki która idzie do panela ASC/DSC + podgrzewanie foteli.

Chciałbym wiedzieć ile kabli wchodzi do tej wtyczki, do jakich pinów i jakie jest na nich napięcie po zapłonie. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Domontowałem sobie podgrzewane fotele, zamontowałem panel, poprowadzilem wszystkie wymagane kable a i tak coś nie chce mi działać, możliwe że gdzieś popełniłem błąd dlatego prosiłbym o pomoc w tym temacie

podłączyłem wszystko według tego schematu co poniżej, tzn.

1) dodałem po dwa kable na fotel od termostatu i podgrzewania (pin 1, 12, 13, 22)

2) zapodałem zasilanie pod pin 7

3) zapodałem sygnał K-bus pod pin 21

a i tak nie hula :(:(:(

schemat panela po 99roczniku:

1 - Podgrzewanie siedzenia kierowcy

2 - Zasilanie (bezpiecznik17) przekrój 0.75

3 - Terminal58g (podświetlenie)

4 - EDC/(DME z MSS52)

5 - EDC/(DME z MSS52)

6 - Zasilanie (bezpiecznik60)/(masa z MSS52) przekrój 0.5

7 - Zasilanie (bezpiecznik32) przekrój 2.5

8 - puste

9 - puste

10 - Aktywne siedzenie pasażera

11 - Aktywne siedzenie kierowcy

12 - Podgrzewanie siedzenia kierowcy - termostat

13 - Podgrzewanie siedzenia pasażera

14 - Tylna roleta góra - silnik

15 - Tylna roleta dół - silnik

16 - przycisk ASC/DSC

17 - puste

18 - puste

19 - masa przekrój 0.75

20 - Tylna roleta - przycisk

21 - K-BUS

22 - Podgrzewanie siedzenia pasażera - termostat

23 - Zasilanie (bezpiecznik45) przekrój 0.5

Wszystko z Miłości do Bawarii
Opublikowano
Witam. To i ja sie podepne pod temat, co to moze być, że jak włącze podgrzewanie foteli to zapala sie dioda w przełaczniku tak jakby zaskoczyło, po czym po około 10 sekundach dioda gaśnie. Niewiem czy to coś jest nie tak z tymi fotelami czy tak ma być? Przez te kilka sekund nie odczuwam, żadnego ciepła na fotelach.
Opublikowano
Witam. To i ja sie podepne pod temat, co to moze być, że jak włącze podgrzewanie foteli to zapala sie dioda w przełaczniku tak jakby zaskoczyło, po czym po około 10 sekundach dioda gaśnie. Niewiem czy to coś jest nie tak z tymi fotelami czy tak ma być? Przez te kilka sekund nie odczuwam, żadnego ciepła na fotelach.

Wymień bezpiecznik od podgrzewania foteli chyba nr32 w schowku.

Opublikowano
sprawdzałem u kolegi wtyczke do podobnego panela i u niego generalnie wszystko jest tak samo jak u mnie. Napięcie też się zgadza. Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego u mnie nie działa?? :mad2:
Wszystko z Miłości do Bawarii
Opublikowano

No niewiem czy bezpiecznik ma coś do załanczania sie na chwile i wyłanczania, pozatym sprawdzałem jest sprawny. Może mieć wpływ na to np. temperatura siedzeń czy wewnątrza auta, bo na razie nie ma mrozów i moze dlatego włancza sie i zaraz wyłancza. A może jeszcze, że nie rewelacyjny jest akumulator, ale przy zapalonym silniku chyba nie powinien on na to wpływać?

Opublikowano

No niewiem czy bezpiecznik ma coś do załanczania sie na chwile i wyłanczania, pozatym sprawdzałem jest sprawny. Może mieć wpływ na to np. temperatura siedzeń czy wewnątrza auta, bo na razie nie ma mrozów i moze dlatego włancza sie i zaraz wyłancza. A może jeszcze, że nie rewelacyjny jest akumulator, ale przy zapalonym silniku chyba nie powinien on na to wpływać?

U mnie po włączeniu podgrzewania dioda pali się cały czas i niezależnie od temperatury po ok. minucie tyłek gorący sie robi :norty: i grzeje do chwili, kiedy nie wyłączę (a przynajmniej jeszcze nie czekałem tak długo, żeby się samo mogło wyłączyć...). Niestety nie wiem, co może być powodem zapalania i gaśnięcia diodki...

michal9986 - pod blokiem przy aktualnej aurze nie odważę się rozpinać, bo potem - jak znam życie - nie wepnę :oops:

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano
A tak jeszcze z dodatkowym pytaniem: gdzie dokładnie się grzeją się Wasze fotele? Chodzi mi dokładnie o to, które partie fotela są ciepłe. Wydaje mi się, że u mnie grzeje część na krawędzi siedziska i oparcia. Czy nie powinno grzać po pleckach i na całym siedzisku???
Opublikowano

Gaśnie Ci bo spirala jest zapewne gdzieś pęknięta i przerwany jest obwód.

U mnie grzeje chyba całe siedzisko i dolny kawałek oparcia. Przy najbliższej okazji sprawdzę dokładnie

Opublikowano

Jasne, ale mnie wpienia. Ja na prawdę lubie mieć wszystko na tip-top :cool2: Wszystkie moje samochody takie są...

Ale na razie pauza, w środę (ZNOWU :mad2: ) odbieram Bunkę i jak nic jestem o 1000 + uboższy, ale za to mam już chyba wszystkie tematy zamknięte! :cool2: Na wiosnę nowe fele i opony (zimówki już lecą do kosza po zimie, a 17" to trochę dla mnie za dużo (wygoda na drodze i koszty...), zwłaszcza, że trzeba fele już lekusieńko podprostować, troche szkoda, bo na prawdę śliczne są...). 15" rulez, jak wyjechała z fabryki :norty:

Opublikowano
Jasne, ale mnie wpienia. Ja na prawdę lubie mieć wszystko na tip-top :cool2: Wszystkie moje samochody takie są...

Ale na razie pauza, w środę (ZNOWU :mad2: ) odbieram Bunkę i jak nic jestem o 1000 + uboższy, ale za to mam już chyba wszystkie tematy zamknięte! :cool2: Na wiosnę nowe fele i opony (zimówki już lecą do kosza po zimie, a 17" to trochę dla mnie za dużo (wygoda na drodze i koszty...), zwłaszcza, że trzeba fele już lekusieńko podprostować, troche szkoda, bo na prawdę śliczne są...). 15" rulez, jak wyjechała z fabryki :norty:

Amen. A i cicho i miękko. No i dobra guma w tym rozmiarze jest dużo tańsza :cool2:

A jeśli brałbyś się za naprawę spirali tudzież zlokalizował problem niegrzejącego fotela, napisz refleksja na forum. Mam to samo, nie chce grzać od kierowcy, gaśnie po 3 sek.

Świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia.

Komponenty poliuretanowe do aut - zainteresowany ? pisz.