Skocz do zawartości

323i salon,po odkreceniu korka oleju silnik gwizdze??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam uzytkuje juz moja bunie prawie 2 lata i jest jakas muka? zaczelo sie od tego,ze zauwazylem spuchniety radiator(wybrzuszyl sie od spodu) od chlodzenia(ten od klimy jest ok),potem peknieta buteleczka od napelniania plynu chlodzacego-zrobiona- od razu sprawdzilem olej i jest ok,nie ubywa,nie ma sladu wody,ale po odkreceniu korka wlewu oleju na wlaczonym silniku gwizdze-podejrzewam uszczelke pod glowica ale czy aby napewno?Moze ktos mial podobny objaw i wie co to?Z gory dzieki za wszelkie porady.
Opublikowano
ODMA to produkty pochodzące z przedmuchów ze skrzynie korbowej czyli olej, gazy spalinowe z komory spalania i mgła olejowa. Oil separator to urządzenie odpowietrzające czyli separujące w/w produkty.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
"odma" na nasza, polska, jak zwykle daleka od przekazu nazwa na separator oleju - do wymiany jest trochę roboty
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
gazy spalinowe z komory spalania

jeżeli masz coś takiego w dolnej części silnika, pod tłokami to raczej niefajnie bo oznacza dziurę w tłoku :)

Opublikowano
Chodziło o śladowe ilości przedmuchanych produktów spalania między tłokiem[pierścieniami] a cylindrem. H_A_R_T przecież wiesz o co "kaman" :wink: :8)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
spoko yoshimura 01, tak sobie tylko dziurki wyszukuje :) wiem że nie wydech w skrzyni korbowej miałeś na myśli :twisted: scyzoryk29; wymień tę odmę czyli separator oleju i po kłopocie, inaczej zepsujesz coś dalej, to o chłodnicy nie brzmi dobrze..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzis sprawdzilem u siebie i mam to samo. Jakis czas temu wystapil u mnie objaw ze po dodaniu gazu silnik "jeknal" za kazdym razem jak byl na wolnych obrotach i szybko nacisnalem gaz byl ten dzwiek. Pierw powiedziano mi ze to cos przy przepustnicy, po przeczytaniu tematu i ogladnieciu filmiku zrobilem to samo, odkrecilem korek oleju i ten sam dzwiek co na filmie. Musze zamowic nowa odme i to zmienic bo to dobry objaw nie jest i moze cos sie stac po zbyt dlugim jezdzeniu z ta usterka.

Kupilem odme. Koszt 44 euro. Mam nadzieje ze przewody gumowe beda dobre. Jeszcze w tym tygodniu bede wymieniac wiec dam znac co i jak po zabiegu :cool2:

🙃🙃