Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam nastepujacy problem -szwankuje mi kontrolka dtc wlacza sie zaraz po uruchomieniu auta no i wiadomo nie chodzi wtedy kontrola trakcji ale co dziwne gdy zapala sie kontrolka(dtc na zolto oraz na wykrzyknik na zolto) nie dziala wtedy tez odbijanie kierunkowskazow tzn po wlaczeniu kierunkowskazu i wyprostowaniu kierownicy nie wylacza sie kierunkowskaz.Czym to moze byc spodowane i nie wiedzie gdzie jest ten czujnik? ostatnio byl silnik wyciagany i nie wiem czy mialo to jakies znaczenie no i byla zmiana kol na zimowe.Dzieki za pomoc
Opublikowano

miałem problem z "kontrolką DSC", przyczną może być:

1) błąd na sterowniku - usunięcie przez programowanie całego auta (0,5tys. w ASO), nielogiczne ale programowanie samego sterownika nie pomogło :mad2: ,

2) zepsuty czujnik prędkosci obrotowej - część znajdująca się pod wykładziną fotela kierowcy (~2tys. w ASO),

3) zepsuty cały moduł DSC - najgorsze i najbardziej kosztowne (~6tys. w ASO), umiejscownie tak jak wyżej,

4) inna część :mrgreen: :mrgreen: pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
Możliwe,że masz uszkodzony czujnik PDC bodajże.Ja tak miałem u siebie i objawy podobne.On jest z tyłu,nie wiem dokładnie gdzie,bo miałem auto na gwarancji i pojechałem do serwisu.Powodem u mnie było pęknięcie kratki osłaniającej i woda dostała się do tego czujnika i działy mi się rzeczy takie jak u Ciebie.
Kubica GO!
Opublikowano
Ja zacząlbym od wymiany czujnika obrotu koła (ABS) mialem takie cos kiedys w e46 ,fakt ze nie wiem nic na temat odbijania kierunkowskazu ale trzeba zaczac eliminacje od najtanszych rzeczy ... powodzenia!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
DIS prawdę Ci powie. Kto wymienia jakiekolwiek czujniki na chybił trafił ?? Zastanówcie się zanim komuś dacie jakieś porady ... To że u Ciebie padł kiedyś jakiś czujnik to nie znaczy że u autora wątka jest to samo. Mógł paść jeden z kilkunastu czujników a może nawet cały agregat DTC ale to tylko diagnoza.
Krzysztof
Opublikowano
dokladnie zgadzam sie.Juz kiedys raz tak mialem i wtedy kolega mi podlaczyl kompa i usunal blad i wszystko bylo ok przez rok az do teraz,tylko teraz doszly te nie odbijajace kierunkowskazy co mnie niepokoi a chwilowo nie mam dostepu do kompa.