Skocz do zawartości

Pompa paliwa nie wybiera do konca 524TD - rozw. problemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Ostatnio zabraklo mi podczas jazdy paliwa (choc bylem pewny ze jest jeszcze sporo w zbiorniku)

Po wyciagnieciu pompy okazalo sie ze w zbiorniku jest okolo 15-20 litrow.

Czy ktos wie dlaczego pompa nie wyssala ze zbiornika calej ropki??

Pozdro All

Edytowane przez Centrino
Opublikowano
Mam taki sam problem, ponizej 25l w baku samochodzik tak jakby nie mial paliwka, ale wiem ze moja pompa niestety juz nie dziala i czekam na nowa ;) Pozdrawiam
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Otoz z problemem nie wybierania do konca paliwa ze zbiornika poradzilem juz sobie i to bez zadnych dodatkowych kosztow.

Ci, ktorzy z tego powodu chca wymienic pompe (np. Frank) niech lepiej ja dokladnie sprawdza.

Aby to zrobic nalezy wyjac pompe ze zbiornika i wyjac ja ze wszystkich plastikow w jakich sie znajduje, podlaczyc jakis wezyk po czym wkladamy pompe do wiaderka a koniec wezyka do drugiego (tak aby pompa przepompowala z jednego do drugiego naczynia).

Jezeli po tym zabiegu w wiaderku nie zostanie paliwo to znaczy ze usterka nie tkwi w pompie tylko w malej gumce, ktora znajduje sie przy polaczeniu wylotu pompy z obudowa plastikowa.

Zadaniem tej gumki jest rozdzielenie paliwa, ktore ma trafic na przod samochodu oraz jakas czesc ktora ma wrocic z powrotem do zbiornika (nie wiem po co gdyz przeciez jest powrot nadmiaru paliwa spod maski z powrotem do zbiornika)

Otoz gumka ta jest specjalnie wyprofilowana. Jezeli sie obroci (a jak wynika robi to dosyc czesto) to wowczas jezeli paliwo zejdzie do poziomu popnizej tej gumki (okolo 20-25 litrow) to wowczas pompa zaczyna pompowac powietrze.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

dzieki panowie za juz i prosze o więcej.

Problem tkwi w tym że nie chce zapalić tylko wtedy jak jest zimny. Gdy jest ciepły silnik to wyciiagnie paliwko do końca