Skocz do zawartości

[E39]Prolem z odpaleniem(skrzynia automat)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam [bMW e39 96` 2.0benyzna automat)

Mam bardzo nietypowy problem. Pewnego poranka mój tatuś wymyslil ze skasuje sobie sam inspekcje jak robil to wczesniej (czyli w kostce - kabelek do 7 i do masy). Nie wiadomo skad wpadl mu pomysl ze robi sie to z "5", a ze piatka jest zakryta, wpioł kabelek do "15" (mało inteligetne - UWAG nie przyjmuje, prosze o rady). Teraz gdy wklada kluczyk, przekreca cały czas na desce świci "D" i auto nie chce zapalic. Po za tym biegi chodza - mozna wrzucac na luz itp.. czy ktoś wie co sie mogło stać ? Auto stoi u elektryka i on sam nie moze dać rady, wymienia czesci pokolei i nic nie działa.. Mam nadzieje ze ktos da jakis pomysl...

pozdrawiam :)

Opublikowano
Problemu szukaj raczej w DME albo EGS - sterowniki silnika i automatu. Stawiałbym jednak na upalenie w DME.
Opublikowano
posprawdzaj dobrze bezpieczniki, miałem to samo tylko,że po wymianie silnika skrzynia zaczęła fiksować.Winowajca był bezpiecznik w schowku nr.15, po podłączeniu do kompa wyskakiwał błąd przełącznika skrzyni biegów. A jak chcesz ją zapalić ,to pozostaje nie konwencjonalny sposób, poprzez zwarcie kluczem na rozruszniku.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
posprawdzaj dobrze bezpieczniki, miałem to samo tylko,że po wymianie silnika skrzynia zaczęła fiksować.Winowajca był bezpiecznik w schowku nr.15, po podłączeniu do kompa wyskakiwał błąd przełącznika skrzyni biegów. A jak chcesz ją zapalić ,to pozostaje nie konwencjonalny sposób, poprzez zwarcie kluczem na rozruszniku.

Witam

czy rozwiązałeś może problem o którym piszesz ? miałem błąd skrzyni, okazało się że spaliła się wiązka kabli. Po wymianie wiązki komputer nie pokazuje problemu, ale pali się bezpiecznik 15 permanentnie - silnik odpala na ułamek sekundy

Opublikowano

Witam

czy rozwiązałeś może problem o którym piszesz ? miałem błąd skrzyni, okazało się że spaliła się wiązka kabli. Po wymianie wiązki komputer nie pokazuje problemu, ale pali się bezpiecznik 15 permanentnie - silnik odpala na ułamek sekundy

Masz ewidentne zwarcie na masę :shock: ...nic tylko znależć i wyeliminować :cool2:

Opublikowano

Witajcie ponownie

u mnie problemem okazał się czujnik ciśnienia oleju - spowodował zwarcie - przepalenie się wiązki silnika, zniknięcie blokady lewarka biegów. Po odpięciu czujnika auto zapala , wszystko wróciło do normy. Teraz tylko czekam na nowy czujnik.

pzodr.