Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zapaliła mi się żółta kontrolka silnika byłem w warsztacie popieli pod kompa wyszły jakieś błędy katalizatora skanowali wymienili odmy i co ?

Po przejechaniu 50 km problem znowu wystąpił jaka może być tego przyczyna ?

Dodam bmw e65 735

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam, żółta kontrolka silnika zapala się tylko wtedy, kiedy skład spalin jest niewłaściwy, a komputer nie może tego skompensować. Przyczyn kilka, od układu zapłonowego, poprzez sondy lambda, również katalizatory. Generalnie komputer i dokładnie przeanalizować błędy. Ja obstawiam sondy lambda, o ile katalizatory sprawne.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano (edytowane)

Tak jak przedmówca napisał - przyczyn może być wiele. Prawdziwy mechanik nie powinien się wzorować tylko skanem z komputera, lecz powinien wszystko po kolei sprawdzić - cały układ zapłonowy, bo w przeciwnym wypadku można po kolei wymieniać części i czujniki, a to tylko wydatek. Awaria sondy Lambda oznacza zwykle gwałtowny wzrost zużycia paliwa przy jednoczesnym spadku osiągów. W większości przypadków spalanie wzrasta około 4l/100km. Może to być katalizor, który przeważnie psuje się gdy często jeździmy na rezerwie, lecz gdy z autem nic szczególnego się nie dzieje to może być po prostu filtr paliwa, który niestety dzięki naszym polskim stacjom benzynowym po prostu się zapycha. W sumie to filtr paliwa i tak powinno się co jakiś czas wymieniać i nie jest to duży wydatek niezależnie od tego czy to seria 3, 5, czy 7.

U mnie mechanik, który zczytał tylko błędy, polecił wymienić sondy Lambda, (zresztą na początku nie on pierwszy to sugerował, bo byliśmy u kilku), następnie czujnik wałka rozrządu, a następnie powiedział, że to komputer świruje. A ześwirował mechanik, bo miał zbyt dobrą opinię i od groma klientów, więc chyba zbyt pewnie się poczuł. Od początku mu sugerowaliśmy, że to nie może być to - bo objawy na co innego wskazywały, a on na to żeby mu nic nie insynuować, bo to on jest od tego.

Edytowane przez moniaad
Opublikowano

Auto nie ma gazu

Mechanik stwierdził że Uszczelniacze zaworów do wymiany Możliwe ???

Dodam że auto kopci jak stoi np. w korku i rano

Pozdrawiam