Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie koledzy.

Posiadam 530i 258km , w automacie. Co mnie zastanawia to dość "mułowata" praca skrzyni biegów.

Po przełączeniu na tryb DS jest lepiej , ale komfort zmiany biegów jest bardzo słaby, szczególnie redukcje z 3 - 2 -1.

Czy skrzynie biegów mają jakieś aktualizacje softu ? Czy soft US rożni się od EU ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

tez mam od niedawna auto w tej konfiguracji i tez mam wrazenie ze prace skrzyni daloby sie sie troche poprawic. Szczegolnie plynnosc przelaczania 1-2-3. Tyle ze u mnie podobno jest wyciek z uszczelki, wiec moze poziom oleju jest za niski. Wlasnie przymierzam sie zeby to wymienic.

Opublikowano
Faktem jest że skrzynia aut. w e60 to zbiór pytań i tajemnic!Z tego co mi wiadomo to jest coś takiego jak soft skrzyni ale czy samej czy całość to tak daleko moja wiedza nie sięga (znam zasłyszany przypadek że ktoś miał problemy ze skrzynią i nowy soft jej pomógł).Mnie zastanawia coś innego w mojej: jak jadę na "ręcznej zmianie" to na wyświetlaczu wiadomo M2-M3-M4... i gdy stanę to skrzynia zrzuca do M2.Jak chcę ruszyć z M1 to muszę popchnąć drążek - czy to normalne???.Po obrotach i odczuciach śmiem twierdzić że w normalnym trybie "D" też startuje z 2.W wolnej chwili sprawdźcie jak jest w waszych - dzięki!
Opublikowano

Przy manualnej zmianie biegów auto zostaje na M2 trzeba samemu dac na M1

Przy trybie DS auto zrzuca do 1

Przy trybie D auto rusza z 1

hej

Na twardą zmianę biegów 3-2-1 pomaga skasowanie adaptacji przez OBD, kasowanie pedałem gazu.Jeśli auto ciagle jeździ w korkach szybko uczy się tych "znarowień" 3-2-1, sterowniki w skrzyniach z 2003 i 2004 tak już mają.

Opublikowano

Tego typu automaty chyba są z serii "ten typ tak ma" ;) Skrzynka się uczy naszej jazdy i różnie to bywa przy nagłych przyspieszeniach. Dzisiaj wróciłem z trasy i na odcinku z Wawy do Radomia spokojnie i jednostajnie 120-140 km/h i w pewnym momencie przyszło mi depnąć .. wrażenie miałem jakby skrzynia "zaspała" ale jak zrobiłem to drugi raz za jakiś czas efektu już nie było. 3 miesiące temu wymieniana uszczelka i olej w skrzyni + adaptacja w ASO.

Tora ma rację ze zrzucaniem - aczkolwiek wg mnie - wydaje mi się że przy D nie zawsze zrzuca na bieg pierwszy. W DS na 100% wali z jedynki ... w opcji M trzeba przeskoczyć samodzielnie.

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
Dobrze dzialajaca adaptacja chyba nie jest niczym zlym. Jak to sie kasuje?

Przekręcasz stacyjkę w pozycję 2(palą sie wszystkie kontrolki) i gaz do dechy przez min 30s. Odpalasz auto i gotowe, jesli nic to nie da to masz problem niestety.