Skocz do zawartości

318i M40 szarpanie przy ham silnikiem i stałej jeździe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam nietypowy problem a mianowicie po przejechaniu jakieś 100 km i co z tym związane nagrzaniu się auta silnik zaczyna szarpać. Objawia się to przy jednostajnej autostradowej jeździe czuć wtedy jakby wypadanie, przerywanie zapłonu na jednym cylindrze ale co ciekawe jeszcze bardziej silnik szarpie gdy hamuje się silnikiem czyli na biegu po zdjęciu nogi z gazu silnik zwalniając poszarpuje cały czas a gdy się wrzuci na luz obroty mocno falują. I teraz pytanie cóż to może być jak o ile mi wiadomo przy hamowaniu silnikiem nie podawane jest paliwo na wtryskiwacze i praktycznie zapłonu nie powinno być a tu mam odczucie jakby to płynne hamowanie silnikiem zakłócał jakiś zapłon w jednym z cylindrów i wtedy pojawia się szarpnięcie. Podobnie przy jednostajnej jeździe natomiast przy przyspieszaniu szarpania nie ma lub jest tak mało wyczuwalne. Czyżby jakiś wtryskiwacz lał? Co może być przyczyną :?: Jak ew spr i wykluczyć pewne sprawy? Pozdrawiam

Zaznaczam że auto jeździ na benzynie i nigdy nie widziało gazu. Hej!

Opublikowano
Sprawdź sobie kable wys napięcia,świece, palec zapłonowy,potocznie zwany silniczek krokowy może odpowiadać za falowanie obrotów. Częstym powodem może być uszkodzone kolano dolotowe ta długa guma czarna za przepływką a przed przepustnicą może łapać lewe powietrze też będzie falować i szarpać.. :cool2:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif