Skocz do zawartości

nierówna praca silnika po wymianie świec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich, Tydzień temu wymieniłem w mojej Beti E36 compact 316i 1.9 99r. świeczki (oczywiście NGK) w warsztacie który zajmuje się BMW. Od razu po wymianie jeszcze w warsztacie wyczułem nierówną pracę silnika na luzie. Dziwnie parskał i było mniej obrotów niż na starych świecach (też NGK) ok.750-800 (wcześniej 900). Mechanik powiedział że świece po kilku kilometrach się ułożą i będzie ok. Przejechałem już 200 km i silnik pracuje tak samo jak odrazu po wymianie. Dodam, że przy przyspieszaniu nawet gwałtownym nie szarpie i ładnie się wkręca. Drgania są wyrażnie wyczuwalne na dźwigni zmiany biegów. Czym to może być spowodowane i jak przywrócić dawną kulturę pracy silnika? Pozdrawiam
Opublikowano

Jesteś pewny że wkręcili tego samego typu świece?

NGk produkuje wiele rodzaji świec dwuelektrodowych szestnastek.

Co do obrotów to nie mam zastrzeżeń, ale pojawienie się wibracji przez Ciebie na lewarku zmiany biegów, musi coś oznaczać. Sprawdź, czy czegoś nie spie....li.

Opublikowano
miałem to samo w 730 po wymianie świec w ASO w Białymstoku - auto-breczko - odradzam wizyt tam . Po zmianie swiec silnik zaczał nerwowo chodzic ma wolnych obrotach, od razu wyczułem ,ze jeden cylinder sie gubi - mowie kolesiowi - cos nie gra Panie ! - a on " tak ma byc , to są normalne wibracje na wolnych obrotach" . Ręce mi opadły i pytam go czym jezdzi - Corsą 1.2 ..no comment...wymusiłem sprawdzenie wszystkiegi raz jeszcze - i co sie okazało?? w jednej swiecy nie sprawdzili przerwy miedzy elektrodami i na wolnych obrotach była za słaba iskra- stad te telepanie, za to na wysokich było ok, bo juz swieca dała rade przepalic....i swiece wg mnie muszą od razu dobrze działac a nie "układac się " - to nie klocki hamulcowe do czarta :evil:
Opublikowano
Cały czas byłem przy wymianie tych świec. Ogłądałem wykręcone świeczki i pamiętam że miały napisy NGK BMW, te które wkręcili miały tylko NGK. Właściciel warsztatu dobrał nowe świece katalogowo i powiedział tylko że wchodzą do mojej beti jakieś uniwersalne. Nie potrzebnie im tak zaufałem. Czy ktoś wie jakie oznaczenie powinny mieć świece do mojego silnika przypomne 316 compact 99r. poj. 1.9 silnik M43. Mechanik nie sprawdzał żadnych przerw przed montażem poprostu wyjął je z pudełek i wkęcił. Myślicie że żle je dobrali? Pozdrawiam
Opublikowano
robertbmw tak czytam ten temat i sie zastanawiam czy u mnie wielkość przerwy nie ma znaczenia bo na świecach NGK mam przerwe 0,7 na poprzednim komplecie było to samo.... czy to ma wpływ na wachanie na wolnych obrotach? 0,7 stawiłem bo podobno dla gazu jest tak lepiej! jaki to ma wpływ na pracę silnika?
Opublikowano

Przerwa na świecach dwuelektrodowych jest ogólnie ciężka do zmierzenia.

Na jedno elektrodowych wartość szczeliny wynosi 0,7 mm i tak ma być, a sama elektroda dodatnia wypala się najpierw na krawędziach, potem na długości.

Dwuelektrodówek nigdy nie mierzyłem, gdyż zawsze oglądam walcowatość elektrody dodatniej. Wkręcając nowe świece uważam na to, aby jej nie skantować co może doprowadzić do przestawienia elektrody ujemnej i tym samym zmniejszenia szczeliny.

Odległość pomiędzy elektrodami ma wpływ na wartość prądową iskry, która zmienia się nawet w momencie gwałtownego dodawania gazu i obciążenia silnika. Za duże szczeliny najczęściej doprowadzają do szukania sobie przez iskrę krótszej drogi do masy, co początkiem przebicia na cewkach. przewodach W/N lub kopułki.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Jako że auto mam od niedawna i jestem w pewnych sprawach laikiem proszę Was o poradę. Czeka mnie wymiana świec.......Jakie świece, kupić, jaki koszt itp? DZIĘKI
Opublikowano
Ja mam w swojej E36 is "93 NGK V line po 15 zeta, gaz sekwencyjny i jest wszystko ok, jeszcze tylko przewody musze wymienic bo nie wiem ile maja a one potrafia popsuc swiece